Προσπάθεια να μπει πάλι στις ράγες η δημιουργία τεχνητού νεφρού στην Άνδρο

Κάτι ξεκίνησε στην υπόθεση της δημιουργίας τεχνητού νεφρού στην Άνδρο. Όπως πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 2/4/2015 έγινε συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Υγείας. Οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος έδειξαν ενδιαφέρον, κατά την τελευταία επίσκεψη τους στην Άνδρο, και έτσι έκλεισαν ραντεβού για να συζητήσουν το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Από την μεριά του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Καπάκης. Ακόμα ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μωραΐτη» Φίλιππος Μωραΐτης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και η πρόεδρος νεφροπαθών Άνδρου Γιάννα Λεβαντή.

Όπως συζητήθηκε η μονάδα τεχνητού νεφρού στην Άνδρο θα δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία στο νησί όχι μόνο για τους περίπου 25 νεφροπαθείς που κατάγονται από την Άνδρο, αλλά και για πολλούς επισκέπτες που δεν μπορούσαν να έρθουν για διακοπές λόγω αυτής της έλλειψης. Σε πλήρη λειτουργία η μονάδα θα απασχολεί 10 άτομα (δύο νεφρολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό).

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν για την χρηματοδότηση της δωρεάς από το Ίδρυμα Μωραΐτη. Όπως φάνηκε από την κατάληξη της συζήτησης η υπόθεση μπορεί αυτή τη φορά να ευδοκιμήσει. Ο λόγος πως η πολιτική βούληση είναι σήμερα δεδομένη και τα όποια προβλήματα που στο παρελθόν φάνταζαν βουνά τώρα υπάρχει θέληση να ξεπεραστούν. Εάν όλα πάνε καλά στο τέλος του χρόνου μπορεί να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο κτήριο που θα υποδεχτεί το τεχνητό νεφρό.

Υπενθυμίζουμε πως η υπόθεση της δημιουργίας κέντρου τεχνητού νεφρού στην Άνδρο πάει πολύ πίσω. Αρκετοί κατά καιρούς βοήθησαν αυτή την υπόθεση. Συγκινητική όμως είναι η προσπάθεια μέχρι σήμερα της κ. Γιάννας Λεβαντή, η οποία μέχρι και πολιτεύτηκε στον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη. Και μαζί στήριξαν απο κοινού την υπόθεση αυτή σε πάρα πολλές περιπτωσεις.

"εν Άνδρω"