Δεν πάμε καλά, δεν πάμε καθόλου καλά ή o tempora o mores...

Μερικές φορές δημοσιεύονται πράγματα που εκπλήττουν. Ο λόγος για δύο δημοσιεύματα αυτές τις μέρες. Το ένα από το blog της «Ιεράς Μονής Παναχράντου» το δεύτερο από το blog του «Περίγυρου της κινηματογραφικής λέσχης Άνδρου». Τα παραθέτουμε αυτούσια και ασχολίαστα όπως τα αντιγράψαμε και βγάλτε μόνοι τα συμπέρασμα σας, «εν Άνδρω»

 

  1. Από το blog της Ιεράς Μονής Παναχράντου ανοικτή επιστολή του γέροντα Ευδόκιμου προς τον κ. Βαγγέλη Λουκίσα.

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

 

Αγαπητά μου παιδιά,

διακονώ την Άνδρο 61 ολόκληρα χρόνια και τα συναισθήματα που ένοιωσα όταν μου διάβασαν το χυδαίο αυτό δημοσίευμα για το μοναστήρι της Παναχράντου του Βαγγέλη Λουκίσα είναι συναισθήματα θλίψης και οργής. Θλίψη για την προσβολή στο πρόσωπο μου μετά από τόσα χρόνια διακονία στο νησί. Οργή για την προσβολή στο μοναστήρι της Παναγιάς στο οποίο έδωσα όλη μου τη ζωή.

Αγαπητά μου παιδιά είμαι πια 81 χρονών. Έζησα στο μοναστήρι αυτό 40 χρόνια μόνος μου. Κράτησα την Μονή σε ώρες δύσκολες. Φτωχός και μόνος. Δεκαετίες λειτούργησα εδώ και σε όλη την Άνδρο χωρίς ποτέ να γυρέψω τίποτα από κανέναν. Έδωσα το είναι μου στο μοναστήρι της Παναγιάς. Έδωσα την ψυχή μου στην Άνδρο.

Στο τέλος του βίου μου ο Θεός μου έστειλε δύο νεώτερους πατέρες. Κοντά δέκα χρόνια ο π. Αέτιος και 5 χρόνια ο π. Φιλάρετος είναι εδώ σαν παιδιά μου.  Βρέθηκαν και καλοί άνθρωποι και βοήθησαν να σωθεί το μοναστήρι. Βρέθηκαν καλοί άνθρωποι να μιλήσουν για την ιστορία της μονής που έραψα μόνος μου στη σημαία του μοναστηριού. Όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα έγιναν με την ευλογία του δεσπότη και την δική μου.

Για πρώτη φορά στα 61 χρόνια που υπηρετώ τη μονή κοιμήθηκα σε κανονικό δωμάτιο και όχι σε ένα υγρό κελί. Για πρώτη φορά η τραπεζαρία μας έγινε καινούρια και έρχονται εκατοντάδες από όλο το νησί και από όλη την Ελλάδα και συνεορτάζουμε. Η αγάπη που έδωσα τόσα χρόνια βρήκε ανταπόκριση. Το μοναστήρι σώθηκε από την κατάρρευση. Και ιστορήθηκε με την ευλογία και του δεσπότη και την δική μου.

Τώρα ο κ. Βαγγέλης Λουκίσας στα ανώνυμα –άνανδρα σχόλια που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, εξυβρίζει εμένα σαν γέρο που τα έχω χαμένα, εξυβρίζει τα δύο πνευματικά παιδιά μου, που δίπλα μου αφιέρωσαν την ζωή τους στο πιο παλιό μοναστήρι της Άνδρου. Λέει πως γίναμε ιταλική τρατορία. Βρίζει τους επισκέπτες που ήλθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται από όλο τον κόσμο βρίσκοντας πάντα τη πύλη της μονής ανοιχτή. Περιγελάει τα λίγα βιβλία, μερικές εικόνες και ημερολόγια που διαθέτουμε σε όσους θέλουν από τους επισκέπτες μας για να μαζέψουμε λίγα χρήματα να συντηρήσουμε τα παλαιά πέτρινα κτήρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της Μονής. Και επιτρέπει να μας εμπαίζουν και «άγνωστοι» που τάχα μου έφαγαν, έπαιξαν και μεγάλωσαν εδώ.

Ποιοι είναι αυτοί οι αγνώμονες άγνωστοι που περιγελούν έτσι το σπίτι της Παναγίας που μεγάλωσαν; Ποιοι είναι αυτοί που χυδαιολογούν εναντίον όσων αφιέρωσαν τη ζωή τους στο μοναστήρι μας και στην Άνδρο; Πότε ήρθαν εδώ όταν ήμουν άρρωστος;  Πότε ήρθαν στο υγρό κελί που έζησα και έκλαψα για όσα κακά άκουγα; Δεν τους θυμάμαι. Πότε με ρώτησαν αν κρύωνα; Πότε ενδιαφέρθηκαν αν το μοναστήρι είχε λάδι να ανάψει τα καντήλια του; Πότε ήρθαν να μου κάνουν μια ώρα παρέα στη μοναξιά μου; Παρ όλα αυτά εγώ τους συγχωρώ για όσα λένε και κάνουν. Δεν έχω τίποτα μαζί τους.

Εγώ μόνο θέλω να θυμάμαι τους πολλούς από εσάς που με συντρέξατε. Που με στηρίξατε. Που στήριξαν το μοναστήρι μας. Θυμάμαι όταν με είδαν στενοχωρημένο μου έκαναν μεγάλη γιορτή. Και  μαζεύτηκαν και μίλησαν με λόγια μορφωμένα και φωτισμένα για το μοναστήρι μας. Αυτά θυμάμαι και γι’ αυτό στέκομαι ακόμα εδώ πάνω και υποδέχομαι με το χαμόγελο, μαζί με τα πνευματικά παιδιά μου, όλους σας.

Τον κ. Βαγγέλη Λουκίσα και αυτά που έγραψε δεν θέλω να τον θυμάμαι. Ας πορευτεί εν ειρήνη για όσα έγραψε και όσα υπονόησε για μένα και τα πνευματικά μου παιδιά. Ας πορευτεί εν ειρήνη για όσα άθλια δημοσίευσε για την παρουσία της Μονής Παναχράντου και Αγίου Παντελεήμονα στην Άνδρο.

Ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου και Αγίου Παντελεήμονα

Πατέρας Ευδόκιμος Φραγκουλάκης

 

  1. Από το blogτου «Περίγυρου της κινηματογραφικής λέσχης Άνδρου» του κ. Βαγγέλη Λουκίσσα (μαζί με την βασική φωτογραφία της ανάρτησης και τα συνοδευτικά σχόλια – η ορθογραφία είναι των γραφόντων).

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Το θαύμα

Και ενώ όλοι οι πιστοί είμασταν απασχολημένοι με τη γιορτή της Θεοσκεπάστου, τις περιφορές της εικόνας. τις μύριες εκδηλώσεις και κρεμόμασταν από τα χείλια του Δέσποτα, η Παναγία η Πανάχραντος εισάκουσε τις παρακλήσεις  και έκανε το θαύμα της, εκεί ψηλά,  μέσα στα σύννεφα και με μιας εξηφανίσθη το παλιό καμπαναριό της μονής.

Ευτυχώς όμως προνοητικά είχε κατασκευαστεί δίπλα ένα καινούριο και μικρό το κακό, ίσα ίσα που στην αυλή τώρα  υπάρχει άφθονος χώρος για φωτογραφήσεις  και για  λαμπρά μυστήρια.

Παράλληλα κλείνονται και ημερομηνίες για εσπερίδα μέσα στο καλοκαίρι με εξέχουσες προσωπικότητες και  θέμα : "Η σωτηρία της  ψυχής στο διάβα των αιώνων  και η επίδραση της στα μνημεία της Άνδρου" ενώ αργότερα, έναντι πολλών πινακίων μακαρονάδας  κάποιος  θα επιμεληθεί την έκδοση και  του χαριστήριου τόμου  με τις εισηγήσεις της βραδιάς.

Φωτογραφία που συνοδέυει το κείμενο από το blog "Περίγυρος κινηματογραφικής λέσχης Άνδρου"

 

με ανανεωμένη πλέον όφη  το κτιριακό συγκρότημα, μέχρι  το καλοκαίρι, θα έχει εύκολα κερδίσει και θα  σηκώσει  το λάβαρο της γαστρονομικής επανάστασης  από ιταλικό οίκο!

Αρκετά πια! Σεβασμός σε αυτούς που τους πρέπει!...
και ένα τραγουδάκι που ταιριάζει με την περίσταση:
Αναρτήθηκε από Loukisas Evagelos στις
3:07 π.μ.Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest Ετικέτες ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, Μονή Παναχράντου, ΠΛΑΚΕΣ

6 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΑΤετάρτη, Απριλίου 01, 2015

Γκρεμίζεται η ιστορία μας

Απάντηση

ΑνώνυμοςΤετάρτη, Απριλίου 01, 2015

Καταπλικτικο τραγούδι .οπως και η φωτο μπραβο βαγγελη δεν ειξερα πως είσαι και τοσο ρομαντικός .ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΛΗ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΘΖ ΝΥ

Απάντηση

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΤετάρτη, Απριλίου 01, 2015

ΑΙΣΧΟΣ

Απάντηση

ΑνώνυμοςΠέμπτη, Απριλίου 02, 2015

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ....
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ..
ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΝΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΑΛΠΩΡΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ, ΠΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑΓΕ ΩΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΓΕΙΑ..
ΠΟΥ ΠΑΙΞΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ, ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΝΤΑΔΕΣ.. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ "ΗΓΟΥΜΕΝΩΝ" ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΜΠΙΣΝΑ, ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΠΗΜΝΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ!!!
ΤΕΛΟΣ, ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ, ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟ...
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ..

Απάντηση

ΑνώνυμοςΠέμπτη, Απριλίου 02, 2015

Καλά όλα τα παραπάνω!
Αλλά λύστε μου μια απορία σας παρακαλώ..
Ο άγιος Δέσποτας τί θέση παίρνει σε όλα αυτά που συμβαίνουν? Είναι ενήμερος να φανταστώ και σύμφωνος!
Εξάλλου Σεβασμιώτατε θα αυξηθούν και τα έσοδα της μονής, όπως αυξήθηκαν όταν έγινε και το "μαγαζάκι" πριν 4-5 χρόνια!
Το μόνο που μας μένει τώρα να ακούσουμε είναι για κανένα "θαύμα", που θα έχει σχέση με την Κύπρο, να πλακώσουν οι Κύπριοι που το φυσάνε ακόμα το παραδάκι να εγκαινιάσουν και τις καινούργιες υπέρλουξ γκαρσονιερούλες με θέα το απέραντο γαλάζιο!! Και για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους Κύπριους απλά το ανέφερα σαν παράδειγμα γιατί υπάρχει παρελθόν με τέτοια "θαύματα" στην Άνδρο..
Καταλάβετε επιτέλους ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και έχει ανάγκη να πηγαίνει στην εκκλησία και να προσεύχετε και όχι να κολάζεται.
Φτάνει πιά.....!!!!!!

Απάντηση

dimitrisΠαρασκευή, Απριλίου 03, 2015

oi sotiria tis psixis, einai o eisous xristos. opos to eipai o eidios, stin agia grafi. OPIOS PISTEBI OI SEMENANE EXI AIONIA ZOI. as tos doxasome stis meres pou erxonde.

Απάντηση