To πανηγύρι της Παναγίας Τρομαρχιανής την Δευτέρα του Πάσχα

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Τα Τρομάρχια (όπως λέγεται το Πανηγύρι από τους ντόπιους) είναι ένα από τα πιο γνωστά Πανηγύρια της Άνδρου.Η εκκλησία της Παναγίας της Τρομαρχιανής (Τρομάρχια) είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού με θέα τη θάλασσα, και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 Πρόκειται για μια πανέμορφη εκκλησία που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο εσωτερικό της υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με σκαλιστές μαρμάρινες επιγραφές.

 

Ο εξωτερικός χώρος έχει τραπέζια και καθίσματα κτιστά, μια μεγάλη σάλα, και αρκετούς οντάδες. Στην αυλή δεσπόζει ένας τεράστιος πλάτανος, που προσφέρει σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Η Μονή που υπήρξε η σημαντικότερη της περιοχής Κορθίου έχει πάψει να λειτουργεί από το 19ο αιώνα. Στο πίσω μέρος του τοίχους υπάρχει πηγή με άφθονο τρεχούμενο πόσιμο νερό. Τα τελευταία χρόνια η Μητρόπολη διοργανώνει εκκλησιαστική κατασκήνωση, για παιδιά Δημοτικού της Άνδρου.

Εορτάζεται δυο (2) φορές τον χρόνο: Την Δευτέρα του Πάσχα και στις 15 Αυγούστου. Το γλέντι ξεκινάει το μεσημέρι, μετά την Θεία Λειτουργία και κρατάει συχνά μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας! Στο πανηγύρι αυτό πηγαίνουν χιλιάδες από όλη την Άνδρο. Για κάποιους είναι η τελευταία στάση πριν το λιμάνι.

Έτσι έγινε και φέτος… Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκός. Έτσι η προσέλευση πέρασε κάθε προσδοκία και το γλέντι κράτησε μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα!

Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν νέοι, οι οποίοι με την ζωντάνια τους και το χορό τους, έδιναν το κίνητρο στους οργανοπαίχτες να συνεχίζουν να παίζουν και να κρατούν το κέφι σε υψηλό επίπεδο όλη τη μέρα και τη νύχτα! Στο εξωτερικό της Μονής υπήρχε καντίνα που έδινε μπύρες και σουβλάκια.

 

(Φωτογραφίες Δημήτρης Αντωνέλλος)

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet