ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κλείνει η Αστυνομία στο Γαύριο

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Σοβαρότατο θέμα που έχει να κάνει με την  δημόσια ασφάλεια στην Άνδρο, προέκυψε χθες και αν δεν υπάρξει σθεναρή αντίσταση άμεσα και σοβαρή επιχειρηματολογία, το μισό νησί κινδυνεύει να μείνει χωρίς Αστυνομία. Με απλά λόγια σχεδιάζεται το κλείσιμο του αστυνομικού σταθμού στο Γαύριο, η μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί και ολόκληρη η Άνδρος θα αστυνομεύεται από το μικρό και ήδη συρρικνωμένο αστυνομικό τμήμα της Χώρας ,που διαθέτει ελαχίστη δύναμη και … ένα περιπολικό.

 Το λιμάνι (όπου επιβάλλεται πρόσθετη επιτήρηση) και ολόκληρο το νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού, με τις ευαίσθητες ερημιές του Κάβο Ντόρο, τα απομακρυσμένα χωρία το τουριστικό Μπατσι (με εκατοντάδες τουρίστες το καλοκαίρι) και η πυκνοκατοικημένη περιοχή και από την Παλαιόπολη μέχρι τον Καμπανο και όλοι οι ορεινοί όγκοι με το  Ναυτικό Φυλάκιο, ουσιαστικά δεν θα επιβλέπονται προληπτικά και δεκάδες θερινές κατοικίες, θα βρίσκονται στο έλεος των κάθε είδους κακοποιών.

Παράλληλα με το κλείσιμο της Αστυνομίας στο Γαύριο, όποιος πολίτης από την περιοχή, χρειαστεί μια απλή βεβαίωση, θα πρέπει στο μέλλον να πηγαίνει στην Χώρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα τηλεφωνεί εκεί και η βοήθεια θα έρχεται με καθυστέρηση, εφ όσον υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό…

Η απόφαση για το κλείσιμο του Σταθμού στο Γαύριο, ελήφθη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Στην Αθήνα, από τα 93 αστυνομικά τμήματα θα παραμείνουν τα 50, αλλά στην περιφέρεια η συγχώνευση θα είναι «πέντε σε ένα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στον νομό Κυκλάδων θα αναστείλουν την λειτουργία τους όλοι οι Σταθμοί και τον έλεγχο θα αναλάβουν οι κοντινότερες αστυνομικές υπηρεσίες.

 Η απόφαση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές.

Ο υπουργός Γ. Πανούσης εχει στα χέρια του την εισήγηση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ που καθορίζει ποιοι σταθμοί θα βάλουν λουκέτο, την γνωστοποίησε στο πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε.

Επειδή όμως το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση πριν πάει για ψήφιση στη Βουλή, υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγές και βελτιώσεις.

Κάθε περιοχή θα κριθεί ξεχωριστά. Η Άνδρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μεγάλη σε μέγεθος, μεγάλες οι αποστάσεις, πολύς ο κόσμος τους θερινούς μήνες, ερημιά και κίνδυνοι τον χειμώνα.

Επιβάλλεται ανάλογη αντιμετώπιση και σθεναρή αντίσταση από τις τοπικές αρχές, με ατράνταχτα επιχειρήματα, αριθμούς συμβάντων και πίεση από τους ισχυρούς του τόπου.

Ήδη έχουν κλείσει εδώ και καιρό οι Σταθμοί στο Κόρθι  και το Μπατσι. Δικαιούται λοιπόν το νησί να αντισταθεί σ αυτό τον παραλογισμό…