Τo ναυάγιο στα Πέζα, η επιχείρηση, τα εκατομμύρια, οι ευθύνες και οι παραλήψεις

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Τις βραδινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου, στα βράχια δίπλα στην παραλία Πέζα, προσάραξε το υπό κυπριακή σημαία ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Good Faith». Ήταν η νύχτα «του μεγάλου χαμού» όπως θα έλεγε και ο Καββαδίας. Σφοδρή θαλασσοταραχή, θυελλώδεις άνεμοι χιόνι.

Μέχρι σήμερα το βαπόρι βρίσκεται σφηνωμένο στα γκρέμια. Έχουν γίνει πολλά και από δω και στο έξης, θα γίνουν περισσότερα. Ουσιαστικά η επιχείρηση για την αποκόλληση και την απομάκρυνση του, τώρα αρχίζει. Ψάχνοντας, ανακαλύψαμε σημαντικά πράγματα που ο κόσμος δεν γνωρίζει… Καλούμε μάλιστα τον κάθε αρμόδιο να ευαισθητοποιηθεί…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΩΤΗ

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η επίσημη Άνδρος είναι απούσα σε αυτή την υπόθεση που έχει να κάνει αφ' ενός με την προστασία του περιβάλλοντος και αφ' έτερου με την διεκδίκηση μεγάλου χρηματικού ποσού για την βλάβη που υπέστη εξ αιτίας του ναυαγίου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Η περιοχή μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού τουλάχιστον, θα μεταβληθεί σ ένα απέραντο εργοτάξιο με την μεταφορά πλωτών συνεργείων και εξεδρών, γερανών και άλλων μηχανημάτων. Εκεί με απλά λόγια θα δημιουργηθεί ένα υπαίθριο  …διαλυτήριο πλοίων που θα κόψει μέσα στην θάλασσα το κυπριακό βαπόρι και στην συνέχεια θα το μεταφέρει για παλιοσίδερα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΡΙΤΗ

Στις δεξαμενές του πλοίου βρίσκονται ακόμη 20-30 τόνοι πετρελαίου που δεν κατεστη δυνατόν να απαντηθούν και μοιραία κατά τη διάρκεια των εργασιών θα καταλήξουν στη θάλασσα. Συνολικά απαντλήθηκαν 330 τόνοι.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το Λιμεναρχείο Άνδρου, που παρακολουθεί νυχθημερόν αν ακολουθούνται κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επέβαλε ήδη πρόστιμο 45.000 ευρώ στην εταιρεία για μόλυνση του περιβάλλοντος και έπεται συνέχεια αν αυτό χρειαστεί.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΕΜΠΤΗ

Η δικογραφία που ολοκληρώνεται, αποκαλύπτει-σύμφωνα με πληροφορίες- συγκεκριμένες ευθύνες στον πλοίαρχο και το πλήρωμα, και τους θεωρεί υπευθύνους σε μεγάλο βαθμό του ατυχήματος. Βέβαια αρμόδιος για τον καταλογισμό ποινικής ευθύνης, είναι ο εισαγγελέας μετά την μελέτη της δικογραφίας όταν αυτή του διαβιβαστεί.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΚΤΗ

Την τελική φάση της επιχείρησης, ανέλαβε η ελληνική εταιρία «Σπανόπουλος» που πρότεινε να διαλυθεί το «Good Faith» στα Πεζα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, ενώ άλλες προτάσεις από άλλες εταιριες, προέβλεπαν την απομάκρυνση του χωρίς απαραίτητα αυτές τις βαριές και επιβλαβείς για την περιοχή εργασίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι κάποιες άλλες προσφορές ήταν φθηνότερες, αν σκεφθεί κανείς ότι η διάλυση και η μεταφορά του θα στοιχίσει περίπου 15.000.000 ευρώ (σ.σ ειδικοί δεν είμαστε, θέτουμε απλώς ερωτήματα και ευχαρίστως περιμένουμε απαντήσεις.)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΒΔΟΜΗ

Αν όλα πάνε καλά το βαπόρι θα απομακρυνθεί από την περιοχή στο τέλος Ιουλίου, αν προηγουμένως έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα και δεν εχει διαπιστωθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής.

ΑΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Η ασφαλιστική εταιρία του πλοίου είναι σουηδική με κύρος και καλό όνομα στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Μέχρι σήμερα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Για κάθε ώρα που οι λιμενικοί ασχολούνται με το ναυάγιο, παίρνουν 12 ευρώ, για κάθε ώρα μετακίνησης του τζιπ του Λιμεναρχείου πληρώνουν 30 ευρώ και για κάθε ώρα μετακίνησης του πλωτού περιπολικού που πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή του ναυαγίου ,πληρώνουν 300 ευρώ.

Καθημερινά ενημερώνουν τις λιμενικές αρχές για την πρόοδο των εργασιών.

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕIΧΕ ΓΙΝΕΙ;

Ο Δήμος Άνδρου που εκπροσωπεί το νησί και υπερασπίζεται το συμφέρον και το περιβάλλον του, έπρεπε να έχει κινηθεί ήδη. Ο Νόμος είναι σαφής και προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα που δεν έγιναν ακόμα. Η εταιρία εχει υποχρέωση να πληρώσει άμεσα το όποιο ποσόν της ζητήσει ο Δήμος (από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου) για καθημερινή επιτήρηση της περιοχής, συνεχή καθαρισμό της ακτής και της θάλασσας και το κυριότερο την αμοιβή τεχνικών συμβούλων του Δήμου (οικολόγου, περιβαλλοντολόγου, υδροβιολόγου) που θα συστήσουν επιτροπή, για την παρακολούθηση τυχόν δυσμενών επιπτώσεων του περιβάλλοντος. Ο Δήμος το κατοχυρώνει αυτό, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα δύσκολα τώρα έρχονται με την «βαριά επιχείρηση» η οποία θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Η παρουσία των τοπικών αρχών θα πρέπει να είναι συνεχής και άγρυπνη. Τα Πεζα και ολόκληρη η γύρω περιοχή είναι μοναδική όσο μακριά από… την πόρτα μας κι αν βρίσκεται. Και το περιβάλλον του νησιού είναι ανεκτίμητο…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό "Στέλεχος του Λιμεναρχείου Άνδρου". Είσαι όσο στέλεχος όσο είναι και Αληθείς η Απαγόρευση του Λιμεναρχείου να προσεγγίσει ο Κόσμος τις Παραλίες Μικρά και Μεγάλα Πέζα. Τουτέστιν "ΜΟΥΦΑ". Διαψεύσεις στις συγκεκριμένες αλήθειες μπορεί να δώσει και επίσημα το Λιμεναρχείο Άνδρου. Και όχι Ανώνυμα. Για ποια συμφέροντα καίγεσαι?

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να δω τι θα απαντήσεις ¨στέλεχος του λιμεναρχείου;" Τι σε πείραξε που μάθαμε κάποια πράγματα. Η μήπως δεν είσαι λιμενικός και υπερασπιζεσαι άλλα συμφέροντα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ εσύ που δηλώνεις στέλεχος του Λιμεναρχείου, αν τα μισά από αυτά που γράφω είναι ανακρίβειες ,ο πρώτος που θα χαρεί... θα είμαι εγώ. Εδώ δεν ανταγωνιζομαστε ποιος ξέρει περισσότερα από τον άλλο. Καταθέτουμε ότι πληροφορίες έχουμε για μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Η αποκάλυψη παραλείψεων ευθυνών, διαδικασίας αποκόλλησης του πλοίου από τα βράχια ,πρέπει να ενδιαφέρει τους πάντες. Η πηγές των πληροφοριών μου είναι άριστες. Σε διαβεβαιώ γι αυτό. Στο χρόνο που αυτά γίνονται, εγώ τα γράφω με μόνο ένα κίνητρο. Ότι αγαπώ το νησί. Σε μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση κάποια δεδομένα θα αλλάξουν στην πορεία. Όμως δεν καταλογιστηκαν πρόστιμα; Δεν χύθηκε πετρέλαιο στη θάλασσα; Δεν υπάρχουν ακόμη 30 τονοι στις δεξαμενές του πλοίου;Δεν υπερτερεί η λύση της διάλυσης του βαποριού στα Πεζα; Μήπως ενοχλήθηκες για τις αποκαλύψεις;Τώρα αν εσύ καλοπροαιρετα έχεις άλλη
πληροφόρηση σε παρακαλώ να την καταθέσεις έστω και ανώνυμα. Αυτός είναι ένας γόνιμος διάλογος που μόνο κάλο θα κάνει. Και όσο περισσότερα γράφονται τόσο η δημοσιότητα ωφελεί τον τόπο...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είμαι στέλεχος του Λιμεναρχείου Άνδρου και έχω να δηλώσω ότι τα μισά τουλάχιστον από αυτά που λες είναι ανακρίβειες! Και αυτό θα φανεί στο τέλος με την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας απομάκρυνσης του πλοίου και την ολοκλήρωση της δικογραφίας.

This comment was minimized by the moderator on the site

συνεχιζουμε χαχαχα

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστά το αναφέρθηκες πήγαν για Μάλι και βρέθηκαν κουρασμένη στην βορειοδυτική Ανδρο δυστυχώς !!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι ευθύνες όλων των φορέων του νησιού είναι τεράστιες. Η οικολογική καταστροφή ανυπολογιστη. Σήμερα σε αυτοψία του χώρου η θάλασσα ήταν άσπρη από τα χημικά. Οι δρόμοι στους Χάρτες ήταν που ήταν τραγικοί, τώρα δεν περνάει ούτε 4χ4 λόγω της συνεχούς διέλευσης δια μέσου του χωριού μας βαρέων οχημάτων. Ποιος θα αποζημιώσει την περιοχή για τις άνευ προηγουμένου καταστροφές. Ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μακροταντάλου σας καλώ να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του (λιμενικό, Δήμος, περιφέρεια,ιδιοκτήτες του καραβιού ). Σε αντίθετη περίπτωση θα συναντηθούμε στα δικαστήρια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Σωτ Σωτηρόπουλε, το πρόβλημα σας είναι η αντιπολίτευση? εδώ σαν λαός (Ανδριώτικες) πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι, εσείς το έχετε συνηδητοποιήσει η ακόμα το σκέφτεστε??????
Μπράβο στον διαχειριστή της ιστοσελίδας ο οποίος ενημερώνει και πληροφορεί τον κόσμο!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ.ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ & ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΙΑ Ο ΛΥΘΑΡΓΟΣ.ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν διαλυθεί το πλοίο και κοπεί θα περάσει το καλοκαίρι. Αυτή η εργασία είναι δύσκολη και χρειάζονται ειδικά μηχανήματα. Θα χρησιμοποιηθουν χημικά. θα πεταχθουν λαμαρίνες η περιοχή θα καταστραφεί.

Περισσότερα