Άρχισε η αντιπυρική περίοδος 2015

 Του Χρήστου Παπαϊωάννου

Επικεφαλής πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου

Αγαπητοί φίλοι από την 1η Μαΐου ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος. Πέρσι είχαμε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο. Οι φωτιές ήταν πολλές και δύσκολες. Η πυροσβεστική την περασμένη χρονιά αναγκάστηκε να υπερβεί τον εαυτό της για να ανταποκριθεί κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Θέλουμε εφέτος να προσέξουμε όλοι ιδιαίτερα το όμορφο νησί μας.

Κατ' αρχή εύχομαι το πυροσβεστικό σώμα να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επέμβει σε όσους παραβούν τη νομοθεσία και αγνοήσουν τις συστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους επόμενους 6 μήνες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιά ή εργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά χωρίς την έγγραφη άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Στόχος μας να μειωθούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές από αμέλεια. Για τον λόγο αυτό:

-        Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

-        Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα. Το τσιγάρο αποτελεί αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

-        Δεν εκτελούμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

-        Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Τι πρέπει να κάνετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

-        Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 ή και στο 22820-42199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

-        Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

-        Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

-        Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εύχομαι το πυροσβεστικό σώμα και το κλιμάκιο της Άνδρου να είμαστε αχρείαστοι αυτή την χρονιά. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την συνεργασία σας.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet