Πρωτομαγιά στην Άνδρο: Διαπιστώσεις και συμπεράσματα

Ειδικού  συνεργάτη

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς η Άνδρος-για όσους έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται- εξέπεμψε πολλά σήματα και έστειλε άλλα τόσα μηνύματα. Προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς αποδέκτες. Ουσιαστικά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο εν όψει του καλοκαιριού, την νοοτροπία που επικρατεί, τον βαθμό εσωστρέφειας και το άμεσο lifting  που χρειάζεται.

Για το νησί-παρά τον θαυμάσιο καιρό-ήταν ένα τυπικό long weekend, ενώ για την Αίγινα για παράδειγμα, μια καταπληκτική ευκαιρία να ισοφαρίσει την ζημιά από το την κακοκαιρία του Πάσχα.

Εκεί όμως οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες, υπέγραψαν ένα συμβόλαιο βάσει του οποίου οι πρώτοι, χάρισαν στους επισκέπτες μια διανυκτέρευση και οι δεύτεροι χαμηλές και ενιαίες τιμές, σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Αποτέλεσμα; 16.000 εκδρομείς βούλιαξαν το νησί, ο Δήμος διαφήμισε την πρωτοβουλία τους και τα κανάλια με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έπαιζαν» το θέμα επί τρεις μέρες. Τεράστιο το κέρδος και οικονομικά και σε ότι αφορά το τουριστικό μέλλον του τόπου.

Στην Άνδρο, στην μοναδική εκδήλωση - τον αγώνα ιστιοσανίδας με κουπί (sup) - έλαμψαν δια της απουσίας τους πολλοί αρμόδιοι του νησιού. Κανείς δεν καλωσόρισε τους περίπου 400 αθλητές και συνοδούς, κανείς δεν έκανε την απονομή στους νικητές και κανείς δεν παρευρέθηκε στο μικρό, νεανικό και κεφάτο πάρτι στο Κυπρί που ακολούθησε  μετά τον αγώνα. Πλήρης αδιαφορία.

Κατά τα άλλα, όλα κύλησαν χαλαρά. Η νεολαία σχεδόν άφαντη, το Μπατσι, η Χώρα και το Γαύριο τα βράδια με κίνηση εντελώς υποτονική και περιορισμένο κέφι. Από πέρυσι τίποτα καινούριο. Καμία ανανέωση σε γαστρονομικές ή νυκτερινές επιλογές. Στασιμότητα και μείωση της ανταγωνιστικότητας του νησιού σε σύγκριση με τα άλλα. Επιβάλλεται λοιπόν άμεση δράση. Το καλοκαίρι έρχεται- μεσολαβεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος-και κάτι πρέπει να γίνει. Άλλωστε ζούμε την εποχή των τελευταίων ευκαιριών, στην οποία ο κόσμος δεν συγχωρεί πλέον.

Η πραγματικότητα σε τίτλους.

  1. -        Ξεκίνησε η αποκατάσταση της καταστροφής στην παραλία του Μπατσιου. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 20 μέρες.
  2. -        Οι παραλίες είναι καθαρές.
  3. -        Το νησί δεν έχει σκουπίδια. Η αποκομιδή γίνεται χωρίς προβλήματα και η συνολική εικόνα είναι θετική.
  4. -        Το  κεντρικό οδικό δίκτυο έχει μαύρα χάλια. Επικίνδυνες λακκούβες παντού (από την βαρυχειμωνιά και το χιόνι) και οι λωρίδες στην άσφαλτο έχουν σβηστεί.
  5. -        Η σήμανση στους δρόμους, τις διασταυρώσεις και την είσοδο των χωριών ανεπαρκής.
  6. -        Το επαρχιακό δίκτυο σχεδόν κατεστραμμένο από την βροχή. Στις πιο πολλές δημοφιλείς παραλίες ,δύσκολα φτάνει κανείς.
  7. -        Διάσπαρτες διαφημιστικές πινακίδες παντού, προσβάλουν βάναυσα την αισθητική.
  8. -        Γαύριο και Μπατσί κακοφωτισμένα και η άσφαλτος στο λιμάνι κατεστραμμένη με επικίνδυνες λακκούβες. Η πρώτη εντύπωση ,δηλαδή καθόλου ελκυστική…
  9. -        Η παραλία του Γαυρίου καθαρίστηκε και αποτελεί ένα ωραίο μέρος για βόλτα. Άλλωστε είναι η πρώτη εικόνα από το πλοίο καθώς φτάνει στο νησί.
  10. -     Κάθε γραφικότητα-δυστυχώς -έχει χαθεί. Κανένας έλεγχος στο στήσιμο των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το πλαστικό, το νάιλον και το πλήρες αλαλούμ στους χρωματισμούς, τις επιγραφές και τα τραπεζοκαθισματα. Κάθε άλλο παρά Κυκλάδες δηλαδή.

Υπάρχουν κι άλλα. Ας δρομολογηθούν αυτά και έγινε η αρχή. Χρειάζεται δουλειά, όραμα και αποφασιστικότητα, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται. Ο χρόνος δεν περισσεύει…