Σκουπίδια. Πικρές αλήθειες...

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Κύριοι Δημοτικοί Άρχοντες (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι νυν και τέως) των τελευταίων 25 ετών, το πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει το νησί και έχει διχάσει τον ανδριώτικο λαό, είναι –δυστυχώς- δικό σας δημιούργημα και προϊόν της δικής σας αδυναμίας και έλλειψης πολίτικου θάρρους ,να βρείτε μια βιώσιμη και δίκαια λύση, που  θα έδινε τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην δυσφήμιση του τόπου.

Τα πράγματα είναι απλά. Καλείς τους ειδικούς επιστήμονες, τους διαθέτεις ένα αυτοκίνητο και τους δίνεις μια ολιγόμηνη διορία να γυρίσουν όλο το νησί. Από την μια άκρη μέχρι την άλλη. Δεν ασχολείσαι μαζί τους, δεν τους κατευθύνεις, δεν τους επηρεάζεις και τους αφήνεις χωρίς να γνωρίζεις καν που βρίσκονται, να ολοκληρώσουν το επιστημονικό τους έργο.

Την ίδια ώρα ενημερώνεις τον κόσμο ότι γίνονται γεωλογικές και υδρολογικές έρευνες σε ολόκληρη την Άνδρο ,για τον εντοπισμό της κατάλληλης από κάθε άποψη θέσης για την δημιουργία ΧΥΤΥ.

Και  ταυτόχρονα δεσμεύεσαι, ότι θα σεβαστείς το αποτέλεσμα οποίο κι αν είναι, εφόσον είναι απολυτά τεκμηριωμένο από  κάθε άποψη.

Όταν οι επιστήμονες φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο τα αποτελέσματα της έρευνας τους, την επομένη κιόλας μέρα αρχίζεις τις διαδικασίες χωροθέτησης. Δεν επρόκειτο να αντιδράσει κανείς, γιατί η τοποθεσία που θα είχε επιλεγεί, θα ήταν αποτέλεσμα ολοκληρωμένης, κρυστάλλινης, διαυγούς και χωρίς καμία σκοπιμότητα μελέτης.

Όλα αυτές οι απλές και αυτονόητες ενέργειες, θα γινόντουσαν σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα όπως η Αυστρία, η Σουηδία η η Φιλανδία. Εδώ όμως είναι…. Ελλάδα.

Στους μελετητές δόθηκαν εκ προοιμίου συγκεκριμένες θέσεις, και έτσι ουσιαστικά τους δέθηκαν τα χέρια.

Χαρακτηρίστηκαν μεγάλες περιοχές μέσα στην ερημιά «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» για να αποκλειστούν.

Σιωπηρά δεν αγγίχθηκαν εκτάσεις που συνορεύουν με τοπικά, οικογενειακά η προσωπικά συμφέροντα.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν συγκρούστηκε με ότι φαύλο και στραβό επικρατεί στην μικρή ανδριωτικη κοινωνία, γιατί… κάθε ψήφος μετραει.

Όλα αυτά βέβαια έπρεπε να είχαν γίνει από την δεκαετία του 90.

Μικρός ο όγκος των απορριμμάτων τότε, μικρό και το πρόβλημα. Άστο για τον επόμενο, γιατί η καρέκλα είναι γλυκεία.

Ότι έγινε μέχρι σήμερα ήταν λίγο, ρηχό και χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, αφού όλοι φοβήθηκαν τη σύγκρουση με την τοπική κοινωνία.

Τώρα το πρόβλημα, έγινε εφιάλτης και θάνατος. Κι ακόμα σύγκρουση δεν γίνεται. Η ψήφος που λέγαμε… Ο σημερινός δήμαρχος εχει ακόμα τον χρόνο να κάνει τη διαφορά.

Οτιδήποτε άλλο-για μένα και για πολλούς άλλους- είναι δικαιολογίες για μετάθεση ευθυνών και για κάλυψη πολιτικής αδυναμίας και έλλειψης οράματος.

Ο κόσμος όμως απηύδησε και θέλει λύση εδώ και τώρα. Γιατί κατάλαβε το παιχνίδι και θα το τιμωρήσει όπως πολύ καλά ξέρει…

Υ.Γ. Το κείμενο είναι από καρδιάς. Πρόθεση μου δεν είναι να θίξω πρόσωπα ,αλλά  νοοτροπίες και μικροπολιτικές.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕ?? ΕΧΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ??

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΟ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ...ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΓΕΛΟΥΝ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ!!!! ΕΔΩ ΤΟ ΝΗΣΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΜΠΑΛΛΟ...ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΦΤΑΙΝΕ;;; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ...ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ!!! ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακολούθησα την ενημέρωση που έγινε στο Σχολείο.
Επιγραμματικά διαπίστωσα ότι για την εκπόνηση της όποιας μελέτης δεν υπήρχαν ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ και ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Άρα το όποιο απαοτέλεσμα θα είναι λάθος. Εφόσον οι αρμόδιοι και οι κάτοικοι συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια τότε απρόσκοπτα θα προκύψει η λύση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακριβώς έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα κύριε Σταυρόπουλε! Δίνεις ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΗ και βάσει της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και με συντελεστές βαρύτητας (στους οποίους ΚΑΙ ΜΟΝΟ μπορεί να εμπλακεί το Δημοτικό Συμβούλιο) προκύπτει η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει σοβαρό και όχι διαπλεκόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και μελετητή που σέβεται την επιστημοσύνη του και δεν γίνεται μαριονέτα του πρώτου τυχόντος! Πετύχαμε διάνα και μας προέκυψε η Πλούσκα....διάδοχη καταστροφή αυτής της Σταυροπέδας. Απορώ γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε να απαιτήσουμε την εξόφληση αυτών των ανεκδιήγητων μελετών από αυτούς που τις παρήγγειλαν-καθοδήγησαν, ώστε να μην τολμήσουν την συνέχιση αυτής της καταστροφικής για το νησί τακτικής. Δεν βλέπω πώς αλλιώς θα γίνει μια αντικειμενική χωροθέτηση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κ. Σταυρόπουλε,
συμφωνώντας με τα περισσότερα τα οποία γράφετε, πρέπει να σταθώ σε μιά ανακρίβεια, υποθέτω λόγω ελλειπούς ενημέρωσής σας:
Ολα όσα αναφέρετε σχετικά με το πως θα έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία χωροθέτησης και μελέτης του ΧΥΤΥ, έχουν γίνει ακριβώς έτσι όπως τα γράφετε (τουλάχιστον όσον αφορά την πρόσφατη διαδικασία). Ισως μόνο αυτοκίνητο δεν δόθηκε στους μελετητές, γιατί χρησιμοποίησαν τα δικά τους. Δυστυχώς, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι μονομέρειες στην πληροφόρηση, συντέλεσαν να εδραιωθεί η λανθασμένη άποψη οτι δήθεν οι μελετητές "χειραγωγήθηκαν".
Οσο για τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μακάρι να μπορούσαν οι τοπικές κοινωνίες (και άρχοντες) να τις καθορίζουν. Δυστυχώς όμως αυτές οι αποφάσεις έρχονται απροειδοποίητα από την κεντρική κυβέρνηση ερήμην των κατοίκων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο, Μπράβο, Μπράβο κύριε Σταυρόπουλε! Μέσα σε λίγες γραμμές αποτυπώσατε με τη μέγιστη ακρίβεια τα πράγματα όπως είναι. Το γεγονός ότι δεν το καταλαβαίνουν οι σχετικοί με τη λήψη αποφάσεων παραπέμπει στις εξής κατηγορίες ανθρώπων:
1. Τοπικισμός- deep down- και ας μην το παραδέχονται.
2. Συμφέροντα. Αυτό δεν θα το παραδεχθεί κανείς.
3. Έλλειψη θάρρους. Να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος.
4. Άγνοια διαδικασιών.
5. Άγνοια σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
6. Εγωιστικό πείσμα στις θέσεις τους...ακόμα και εάν αυτό σημαίνει την καταστροφή του νησιού.
7. Αδιαφορία στις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στον κόσμο λόγω πόλωσης και διχόνοιας στο νησί
8. Έλλειψη σεβασμού προς τους ψηφοφόρους τους και γενικά προς τους Ανδριώτες.
9. Επίδειξη επιθετικής συμπεριφοράς προς τους κατοίκους όταν κάποια ερώτηση κατοίκου είναι δύσκολα να απαντηθεί.
10. Εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση της χώρας, την φοβία που επικρατεί στις μικρές κοινωνίες από άτομα που βιοπορίζονται στο νησί.
11. Ανευθυνότητα. Πετούν το μπαλάκι στις υπηρεσίες, οι οποίες ευτυχώς κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμα, αλλά το νόημα δεν είναι απλά να σκιαγραφίσουμε το προφίλ αυτών που δεν κατόρθωσαν να χωροθετήσουν τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά να μας δείξει το προφίλ αυτών που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα πράγματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΚΕΨΗ, ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ, ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ...ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ...ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ,ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ!!!