Τέλος η φωτιά στις Εβρουσιές

Όπως φαίνεται πυροσβέστες, εθελοντές και πολιτική προστασία έσβυναν στην βουνοκορφή βήμα-βήμα την φωτιά...

ΔΕΙΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 13.00 Συνέβη το απίθανό με την σημερινή φωτιά. Το δεύτερο μέτωπο είχε ξεφύγει και κατευθυνόταν για τα Αποίκια. Η σύσκεψη κατέληξε στο να υποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις να σωσουν τα Αποίκια. Εν τω μεταξύ ο καιρός "φόρτωνε" συνέχεια και μαζί αύξανε και ο άνεμος. Το ερώτημα ήταν απλό τ θα συνέβαινε πρώτο: είτε η φωτιά βοηθούμενη από τον αέρα θα έφτανε στα Αποίκια είτε η βροχή θα έφτανε πρώτη τη φωτιά. Ήταν πλέον θέμα τύχης ή όπως είπε ένας πυροσβέστης και θέμα προσευχής στον ύψιστο. Τελικά η βροχη, καταρρακτωδης  έφτασε πρώτη. Σε μια σεμνή τελετή και με γρήγορες κινήσεις η πυροσβεστική, οι δασοπυροσβέσες και η πολιτική προστασία μάζεψαν σωλήνες, αυτοκίνητα, υδροφόρες και κατέβηκαν το βουνό τρέχοντας.

 Η γύρω περιοχή μέχρι το Υψηλού αρχικά γέμισε μια βαριά μυρωδιά καμμένου και στην συνέχεια η βροχή τα σκέπασε όλα με το υδάτινο πεπλο της. Η φωτιά στις Εβρουσιές που απείλησε και τα Αποίκια είχε τελειώσει... Δόξα τω Θεώ να λέμε..  

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 11.45 Η πυρκαγιά περιορίστηκε και σβήνει στο αρχικό σημείο. Όμως έβαλε λίγο άερα ξαφνικά και μια νέα εστία εκίνησε πλέον πάρα κάτω μέσα στις Εβρουσιές. Καταβάλλονται προσπάθειες να τελειωσουν με το ένα μέτωπο και να πάνε και στο άλλο που μόλις ξεκίνησε.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 23.35 Οι εθελοντές δασοπυροβέστες και οι πυρσβέστες έφτασαν στην κορυφή και σβύνουν την φωτιά που δεν εξαπλώθηκε λόγω άπνοιας. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που δημοσιεύουμε υπάρχει ακόμα ομίχλη στην περιοχή. Αλλά πλέον υπάρχει και νερό και αναμένεται σε λίγο να την σβύσουν. Τις προσπάθειες συντονίζει ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου και βοηθά ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας. 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 09.45  Η φωτιά που ξεκίνησε το πρωί στις Εβρουσιές εξακολουθεί. Όμως λόγω άπνοιας προχωρά πολύ αργά καίγοντας στα όρια της περσινής φωτιάς. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία προσέγγισης στην κορυφογραμμή που καίγεται γιατί είναι δύσβατο το έδαφος και υπάρχει πολύ ομίχλη. Τα 4 αυτοκίνητα της πυροσβεστικής που είναι επι τόπου, με 9 άνδρες και τον επικεφαλής του κλιμακίου της Άνδρου και η πολιτική προστασία του Δημου υπό τον Αντώνη Λάβδα μαζί κι οι δασοπυροσβέστες κάνουν προσπάθειες προσέγγισης. Αδύνατον λόγω της ομίχλης να έρθει ελικόπτερο. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ ο8.40 Η φωτιά έχει εξαπλωθεί γύρω στα 200 στρέμματα στα ορια της περσινής φωτιάς αρκετά κάτω από τους Κατακαλαίους. Υπάρχει ομίχλη και η φωτιά είναι σε δύσβατη κορυφογραμμή. Γίνονται εκτιμήσεις αν θα έρθει ελικόπτερο γιατί η ομίχλη εμποδίζει την ορατότητα!

Είναι απορίας άξιον πως πήρε φωτιά το μέρος σε μια μέρα με πλήρη άπνοια, μεγάλη υγρασία και μέτρια θερμοκρασία. Μπορεί να υπάρχει σχέση με προηγούμενες καταστάσεις στην περιοχή. Σε λίγο θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες... 

"εν Άνδρω"