Μετά την καταιγίδα - Τοπίο μετά την μάχη γύρω από την Χώρα - Ένα εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ

 

Τοπίο μετά την μάχή με τα νερά στο ρεματάκι του Νειμποριού

Η επόμενη μέρα βρήκε την Άνδρο να μαζεύει τις πληγές της. Βρήκε την Χώρα να ψάχνει να βρει τους δρόμους της στο Νειμποριό και στα Λειβάδια. Βρήκε το Άνω Υψηλού να μην μπρεί να βρει τις σκάλες και τα μονοπάτιά του, τα φρεάτια του και τους δρόμους του. Η επόμενη μέρα ήταν μια δύσκολη μέρα. Όχι όσο η νύχτα που κόντεψε να τα πάρει όλα, αλλά και το να μαζεύεις τις πληγές σου δεν είναι εύκολο πράγμα. Οι φωτογραφίες μιλάνε μονες τους. Το κείμενο απλώς τις συνοδεύει:

 

Μέχρι το απόγευμα ο ΣΕΔΑ έβγαζε λάσπες από τα πλημμυρισμένα σπίτια στο ρεματάκι δίπλα στην μισοβουλιαγμένη (!) καφετέρια Στυλιανού

Η σκάλα πλάι στον Μποζάκη στο Υψηλού ή τουλάχιστον ότι απόμεινε από την σκάλα που την πήρε ο καταρράκτης της νύχτας...

Η πολιτική προστασία έτρεχε σήμερα να ξανανοίξει τους δρόμους στις Στενιές, στα Λειβάδια, στο Παραπόρτι, στο Υψηλού, στις Σταπουργιές. Έμεινε πίσω ο Πιτροφός. Ξεχάστηκε το ρεματάκι του Νειμποριού που έτρεξε ο ΣΕΔΑ. Οι πυροσβέστες παίρνανε ντεπόν από το ξενύχτι και τις αντλήσεις της νύχτας στους καταρράκτες των Στραπουργιών. Και οι πολλοί κάτοικοι ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια και τα θρύψαλα που άφησε πίσω το νερό. Ιδίως ο Στυλιανός που ήταν πολύ θυμωμένος γιατί τα έλεγε από το καλοκαιρι για την γεφυρούλα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο με τις παρεμβάσεις που έγιναν με την σωλήνα του βιολογικού όσο και με το μικρό άνοιγμα της πεζογέφυρας σε εκέινο το σημείο. Και είχαν δίκιο...

Παραλία το έκανε η βροχή το ρεματάκι στον Στυλιανό.

Αυτή η λίμνη μέχρι χθες ήταν... μπαξές!!! (φωτο: Μ. Μακρογκίκας)

Πολλές καταστροφές προκλήθηκαν από τον χθεσινοβραδινό κατακλυσμό που έγινε στην Άνδρο. Από τις δύο τα ξημερώματα είναι στο πόδι η πολιτική προστασία του Δήμου, ο ΣΕΔΑ και η πυροσβεστική. Σε πάρα πολλά σημεία στην περιοχή της Χώρας αναφέρονται πολλά προβλήματα και αρκετές ζημιές από εκτεταμένες πλημμύρες που έγιναν στην πόλη και στα γύρω χωριά. Η υπόλοιπη Άνδρος δεν μοιάζει να έχει προβλήματα. Υπήρξαν μόνο χώματα στο οδικό δίκτυο του Κορθίου.

Αλλά και πιο πάνω στο ρεματάκι τα πράγματα δεν ηταν καλά. Έφυγαν τοιχεία, πέτρες. αιμασιές κλπ

 

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΝΥΧΤΑ

Αναλυτικά για την περιοχή της Χώρας τα πράγματα είχαν χτες τη νύχτα που γινόταν το "ΕΝΑ ΝΑ ΔΕΙΣ:

ΔΕΝ είναι ποτάμι είναι αυλή στις Στραπουργίες χτες τη νύχτα. Στην οποία κλήθηκαν να επέμβουν οι πυροσβέστες. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε κληθεί... το λιμενικό!

Τα προβλήματα της χτεσινης νύχτας:

Στο Υψηλού έκλεισε από τις δύο τα ξημερώματα (από τα πολλά νερά που κατέβηκαν από το βουνό) ο δρόμος προς την Χώρα. Τα νερά κατέβηκαν από τον δρόμο προς Αγία Μαρίνα και  Εβρουσιές. Από τους αρμοδίους εικάζεται από τους αρμοδίους πως κάποιος πείραξε τα χαντάκια του δρόμου που πάει για την Αγία Μαρίνα και από τους κατοίκους λέγεται πως κάποιος τα πείραξε, αλλά δεν είχαν εξαρχής σχεδιαστεί σωστά. Από την βροχή κατέρρευσαν μέρη του καμένου βουνού και πολλά χώματα έπεσαν στον δρόμο. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή του Πιτροφού. Και οι δύο περιοχές, Υψηλού και Πιτροφός, είναι πυρόπληκτες από το καλοκαίρι του 2013 (και το 2014 ο Πιτροφός) και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα όπου έγιναν (γιατί δεν έγιναν παντού) δεν ήταν αρκετά.

Ιδού το χάλι το αδιόρθωτο από τον καιρό που φτιάχτηκε ο δρόμος για την Αγία Μαρίνα με τα λάθος αυλάκια. Αυτή είναι η πλατεία στο Άνω Υψηλού μπροστά στην τεβέρνα Μποζάκη!!! (φωτο: Δημ.Σ.)

Ώρα 2.00 το πρωί στην ταβέρνα του Μποζάκη στο Άνω Υψηλού. Ένας θηριώδης καταρράκτης κατεβαίνει τον κατήφορο για Κάτω Υψηλού. Δες τε τις φωτογραφίες και βγάλτε συμπέρασμα για την φωτιά, την έλλειψη αντιπλημμυρικών από το 2013 μέχρι και το 2015 και τα λάθος αυλάκια του δρόμου της Αγίας Μαρίνας!!! (φωτο: Δημ.Σ.)

Ίδια κατάσταση και για τους ίδιους λόγους και στην περιοχή των Στραπουργιών όπου επενέβη η πυροσβεστική και βρέθηκε μπροστά σσε ποτάμια νερού που κατέβαιναν από το βουνό και μπήκαν σε δύο σπίτια κάνοντας εκτεταμένες καταστροφές. Δημοσιεύουμε μια σειρά φωτογραφίες από το τι γινόταν χτες τη νύχτα στις Στραπουργιές. Οι πυροσβέστες τελείωσαν στις 7.00 το πρωί τις προσπάθειες τους για άντληση υδάτων σε διάφορα μέρη της περιοχής της Χώρας συχνά βοηθωντας τον ΣΕΔΑ που είχε φτάσει πρώτος σε αρκετές περιπτώσεις.   

Έκανε ότι μπορούσε η πυροσβεστική χτες βράδυ,. Πήγαν, όμως, κι αυτοί χωρίς... βάρκες ή σωσίβια, στους "καταρράκτες" και στις "λίμνες" των Στραπουργίων!

Καταρράκτες σε αυλές και πλημμυρισμένα σπίτια μετά τις προπέρσινες και περσινές πυρκαγιές.  

 

Ας προσέχουμε κι εμείς γι' αυτούς που βάζουν φωτιές και ας απαιτήσουμε από τους αρμόδιους αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα...

 Ακόμα μεγάλα προβλήματα είχε το Κέντρο Υγείας που πλημμύρισε και ο ΣΕΔΑ έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αδειάσει τα νερά. Επίσης πλημμύρισε ο Ποταμός στα Λειβάδια και δημιούργησε πολλά προβλήματα τόσο στον δρόμο που πάει στο Παραπόρτι όσο και σε παρακείμενα κτίσματα. Ένα μηχανάκι το πήρε ο Ποταμός και βοήθησε ο ΣΕΔΑ τον ιδιοκτήτη του. Στην περιοχή του Παραπορτίου όπως σχολιάσε και αναγνώστρια πολλές ακαθαρσίες έφτασαν στην θάλασσα προκαλώντς δυσοσμία. Πράγμα που σημείνει πως κάποιοι βγάζουν λύματα στον Ποταμό και τώρα με την βροχή τα λύματα έφτασαν μαζεμένα στην θάλασσα. Είναι αυκαιρία οι αρμόδιοι του Δήμου Άνδρου για την αποχέτευση να δουν τι συμβαίνει και να προχωρήσουν και σε πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν προκαλώντας καταστροφή στον μοναδικό οικονομικό πόρο του νησιού μας: τον τουρισμό.

Ο ΣΕΔΑ αδειάζει τα νερά από το πλημμυρισμένο Κέντρο Υγείας Άνδρου (φωτο: Ν. Κιαγιάς)

Ο ΣΕΔΑ καθαρίζει από τα χώματα το πλημμυρισμένο γεφυράκι στον Νειμποριό (φωτο: Ν. Κιαγιάς)

 

Νειμποριός: το γεφυράκι και η καφετέρια Στυλιανού

Επίσης πλημμύρα είχαμε και στον Νειμποριό όπου πολλά χώματα βγήκαν στον δρόμο στην περιοχή της καφετέριας Στυλιανού. Το μικρό ρέμα δεν άντεξε τα νερά και βγήκε πάνω από το γεφυράκι στον δρόμο. Έγιναν προσπάθειες από τον ΣΕΔΑ να αντλήσουν τα νερά και να καθαρίσουν τα χώματα. Στις Στραπουργίες πλημμύρισαν οικίες και έσπευσε η πυροσβεστική.

Τέλος στην Χώρα υπάρχουν προβλήματα και με τις δεξαμενές πετρελαίου της ΔΕΗ που πλημμύρισαν από τα νερά και έπεσε  στο λιμάνι πετρέλαιο. Σήμερα υπάρχει στο λιμάνι έντονη οσμή από την υπερχείλιση των δεξαμενών. Πρόβληματα είχαν επίσης και οι Στενιέςμε χώματα στους δρόμους, τα Λειβάδιακλπ.

Στο Κόρθι δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την μεγάλη βροχή

Προβλήματα υπάρχουν και σε πολλές αιμασιές σε διάφορα μέρη της Άνδρου, αλλά και σε πολλά ρέματα του νησιού.

Αυτή τη στιγμή μηχανήματα καθαρίζουν και ανοίγουν τον δρόμο στην περιοχή Υψηλού, ενώ οι κάτοικοι μετράνε πληγές και η πολιτική προστασία, όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντώνης Λάβδας καταβάλει κάθε προσπάθεια. Από τον ΣΕΔΑ επικοινώνησε μαζί μας ό επικεφαλής εξηγώντας πως οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες τρέχανε όλη νύχτα να σώσουν πράγματα και περιουσίες.

 «εν ‘Ανδρω»