Έσβησε η φωτιά στην Φάσα

 

Φωτογραφία πρωινή από τα καμμένα της Φάσας

"Στης Άνδρου την ολόμαυρη ράχη/ περπατώντας η θλίψη μονάχη/ μελετά τα στραβά παλικάρια/ και στην κόμη στεφάνι φορεί/ γινομένο από λίγα χορτάρια/ που χαν μείνει στην έρημη γη (παραλλάγή του επιγράμματος για την καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους με αφορμή την καταστροφή της Άνδρου από τους ελληνο-ανδριώτες!!!) 

Δευτέρα 12/10/15

Ώρα 08:00

 Έσβησε η φωτιά στην Φάσα της Άνδρου. Δεκαεφτά πθροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν πριν λίγο μετά από μεγάλη προσπάθεια να ελέγξουν την φωτιά που έκαψε περίπου 1000 στρέμματα θάμνων και φρύγανων.

 

Η φωτιά έσβησε από τις οργανωμένες επιχειρήσεις πεζοπόρων τμημάτων με φτυάρια μιας και στα σημεία που είχε εξαπλωθεί δεν έφταναν οι μάνικες του νερού.

 

Η περιοχή από μακριά. Διακρίνονταιτα καμμένα από αυτά που απέμειναν. Στο βάθος διακρίνεται ο φάρος της Φάσας. Αυτός σώθηκε!!!

Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα για όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ανάμεσα στα καμμένα βρέθηκαν και φρσκο-οργωμένα χωράφια κάτι που δημιουργεί σκέψεις στις αρχές. Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής ξεκινά ανακρίσεις μιας και θεωρείται πως η φωτιά προήλθε από οργανωμένο εμπρησμό καθώς όπως έχουμε γράψει ξεκίνησε από τρία σημεία και σε δύσβατα μέρη. Για μια ακόμα φορά η ανεξελέγκτη βόσκηση εικάζεται πως είναι από πίσω από το συμβαν.

Μια ακόμα πρωινή φωτογραφία. Κάπου ανάμεσα στο μαύρο και στο πράσινο.

Δευτέρα 12/10/15

Ώρα: 12:30

 Η φωτιά συνεχίζει να είαι σε εξέλιξη. Η προσέγγιση λόγω του δύσβατου εδάφους εξακολουθεί να γίνεται με τα πεζοπόρα τμήματα. Δεν είναι κοντά σε οικισμούς. Οι προβλέψεις είναι ασαφείς. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι στα σημεία της φωτιάς. Όλα θα εξεταστούν εκ νέου το πρωί.

Στο σημείο της φωτιάς εκτός από τα οχήματα, τους πυροσβέτες και τους εγελοντές ειναι τόσο ο επικεφαλής του κλιμακίου πυροσβεστικής Άνδρου όσο και ο επικεφαλής των εθελοντών καθώς και από την πολιτική προστασία του Δήμου ο Αντώνης Λάβδας και η αντιδήμαρχος Μαρία Μαμάη. 

 

Κυριακή 11/10/15

Ώρα: 10:30

Η φωτιά ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία σε απόσταση μεταξύ τους. Σύντομα επεκτάθηκε και τα τρία σημεία ενώθηκαν δημιουργώντας ένα μέτωπο 2 περίπου χιλιόμετρων. Πεζοπόρα τμήματα των πυροσβεστών και των εθελοντών κατευθύνονται στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς πάνω στο βουνό. Δυστυχώς δεν υπάρχει δρόμος ή δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νερό. Χρησιμοποιούν μόνο φτυάρια για να αναχαιτίσουν τη φωτιά. Καίγονται κυρίως θάμνοι και φρύγανα.

Κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή 3 αυτοκίνητα της πυροσβεστικής, 3 των εθελοντών, η πολιτική προστασία του δήμου Άνδρου και αναμένονται ενισχύσεις. Η φωτιά ήταν ορατή από τη γέφυρα του SuperFerry που διεσχίζε τον Κάβο Ντόρο.

Κυριακή 11/10/15

Ώρα: 9:30

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Άνδρο.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και εκτίνεται από το ακρωτήριο της Φάσας με κατεύθυνση προς το Καλυβάρι, που αυτή τη στιγμή δεν απειλείται. Επί τόπου βρίσκονται τρία αυτοκίνητα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους και δύο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών ένα από Γαύριο ένα από Χώρα.

Θα σας ενημερώσουμε με νεότερα σύντομα..

Εν Άνδρω