Ασυδοσία, αναλγησία, αδιαφορία.

Του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Ιατρού- Χειρουργού

 

Λίγο έξω από τη Βουρκωτή (παλαιότερη φωτογραφία). 

Ασυδοσία, αναλγησία και αδιαφορία. Οι μόνες λέξεις που περιγράφουν το φαινόμενο της παράνομης, ανεξέλεγκτης και νυκτερινής πάντα, ρίψης μπαζών και σκουπιδιών σε πλαγιές αλλά κι όπου αλλού βολεύει τον παρανομούντα. Τα σημεία ρίψης και απόθεσης είναι πλέον σταθερά και συνηθισμένα.

Στη περιοχή των Αποικίων, για παράδειγμα, το πρανές πριν φτάσουμε στο χωριό αλλά  και το γεφύρι του αμαξωτού πάνω στη στροφή είναι “στέκι”. Από εκεί εύκολα και γρήγορα σαβουρντίζουνε οι ασύδοτοι, ανάλγητοι, αδιάφοροι μάγκες,  σακούλες με μπάζα, πλυντήρια, βαρέλια, μηχανές σκαπτικών, λάστιχα, σκουπίδια κι ότι άλλο ευαρεστούνται. Για πιο μεγάλες ποσότητες μπαζών και λοιπών προς απόρριψη αντικειμένων με φορτηγά, υπάρχει η διαδρομή από Αποίκια για Βουρκωτή. Μπάζα, σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα, ξέπλυμα μπετόν από μπετονιέρες κλπ.

Οδός Αποικίων-Βουρκωτής (παλαιότερη φωτογραφία). 

Τα ξέρουμε, τα βλέπουμε, αλλά δεν μιλάμε και κυρίως δεν ενδιαφερόμαστε.  Ασύδοτοι, ανάλγητοι, αδιάφοροι οι παρανομούντες, αδιάφοροι όμως και εμείς  οι υπόλοιποι.  

«Στη πόρτα μου και στη αυλή μου να μην είναι, κι όπου θέλει ας είναι». Δε μας ενοχλεί η βρωμιά και η ασχήμια που είναι μακριά από την πόρτα μας. Δε μας νοιάζει που επιβαρύνεται ανεξέλεγκτα το περιβάλλον και τα ποτάμια μας. Δε μας πειράζει η αλλοίωση του μοναδικού Ανδριώτικου τοπίου. Αδιαφορούμε για το πού θα πετάξει τα μπάζα μας, ο «τύπος» που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

Αδιαφορία, άλλο ένα σημάδι κοινωνικής διάλυσης και αποσάθρωσης.

Αφορμή για τα παραπάνω μου έδωσε, η εικόνα που αντίκρισα προχθές οδηγώντας από Αποίκια προς Βουρκωτή. Τώρα πλέον τα μπάζα τα πετάμε και πάνω στο δρόμο!  Στη περιοχή Φλέα «κάποιοι» έριξαν  τα μπάζα τους εκεί όπου τους βόλευε. Μην τα πηγαίνουν και μακριά και καταναλώνουν και καύσιμα.  Τι κι αν είναι μπροστά σε περιφραγμένη ιδιοκτησία,  τι κι αν καταλαμβάνουν ΚΑΙ το οδόστρωμα, τι κι αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Αδιαφορία! Τη δουλειά μας την κάναμε!

 

Φλέα. Τα μπάζα με φόντο την «Αγία Ειρήνη» καταλαμβάνουν και οδόστρωμα (Οκτώβριος 2015). 

Φλέα. Τα μπάζα με φόντο την ειδυλλιακή θέα της Χώρας.

Πάλι καλά που δεν τα πετάξανε μπροστά στη είσοδο που οδηγεί στην Αγία Ειρήνη!

Άντε με το καλό και στις ράμπες των κοντινών καλοκαιρινών σπιτιών, όταν λείπουν οι ένοικοι τους!

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ!!!! Η ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ Κ.ΠΕΤΣΑ ΑΠΟ Ο ΓΑΥΡΙΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!!
ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΑ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ' ΝΥΧΤΑ, ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ...
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ..

This comment was minimized by the moderator on the site

Πέρυσι τα Χριστούγεννα οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Γαυρίου (πιθανόν και του δημοτικού σχολείου μου διαφεύγει η λεπτομέρεια) έκαναν μια ωραία εκδήλωση για τα παιδιά στο λιμάνι στο χώρο μπροστά στο ταχυδρομείο - παλιό τελωνείο με κάποια σπιτάκια φτιαγμένα από φελιζολ. Αυτά παρέμειναν στο πεζοδρόμιο αρκετές βδομάδες μετά τις γιορτές και όταν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι αποφάσισαν ότι δεν υφίσταται λόγος να παραμείνουν τα φόρτωσαν σε ένα αμάξι και τα "τοποθέτησαν" σε ένα "χώρο διάθεσης απορριμάτων" σε ένα ρέμα κάτω από τον επαρχιακό δρόμο προς Φελλό ούτε ένα χιλιόμετρο έξω από το Γαύριο. Είχα αναγνωρίσει τις κατασκευές αυτές μερικούς μήνες αργότερα όταν έκανα απογευματινό περίπατο στην περιοχή. Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι το πολυαιθυλενιο από το οποίο ήταν φτιαγμένα αυτά τα σπιτάκια είναι απολύτως φυσικό, οικολογικό υλικό και ενσωματωνεται τάχιστα και χωρίς συνέπειες με το έδαφος, τον υδροφόρο κλπ. Μήπως οι άνθρωποι αυτοί είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο αδιέξοδο στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ και μας έδειχναν το δρόμο και εγώ τους έχω παρεξηγήσει; Αν είναι έτσι ας οργανώσουν ως σύλλογος μια σχετική εκδήλωση να μας παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να μας εξηγήσουν τους λόγους που επαναφέρουν την τακτική των παππούδων μας ότι τα σκουπίδια πάνε "στο ρέμα" Θα είναι ένα πρώτης τάξης παράδειγμα για τα παιδιά τους τους αυριανούς δημότες Άνδρου και τους νέους Έλληνες πολίτες

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ: ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ?
ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ, ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΩ Σ’ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΩ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…