Ασυδοσία, αναλγησία, αδιαφορία.

Του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Ιατρού- Χειρουργού

 

Λίγο έξω από τη Βουρκωτή (παλαιότερη φωτογραφία). 

Ασυδοσία, αναλγησία και αδιαφορία. Οι μόνες λέξεις που περιγράφουν το φαινόμενο της παράνομης, ανεξέλεγκτης και νυκτερινής πάντα, ρίψης μπαζών και σκουπιδιών σε πλαγιές αλλά κι όπου αλλού βολεύει τον παρανομούντα. Τα σημεία ρίψης και απόθεσης είναι πλέον σταθερά και συνηθισμένα.

Στη περιοχή των Αποικίων, για παράδειγμα, το πρανές πριν φτάσουμε στο χωριό αλλά  και το γεφύρι του αμαξωτού πάνω στη στροφή είναι “στέκι”. Από εκεί εύκολα και γρήγορα σαβουρντίζουνε οι ασύδοτοι, ανάλγητοι, αδιάφοροι μάγκες,  σακούλες με μπάζα, πλυντήρια, βαρέλια, μηχανές σκαπτικών, λάστιχα, σκουπίδια κι ότι άλλο ευαρεστούνται. Για πιο μεγάλες ποσότητες μπαζών και λοιπών προς απόρριψη αντικειμένων με φορτηγά, υπάρχει η διαδρομή από Αποίκια για Βουρκωτή. Μπάζα, σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα, ξέπλυμα μπετόν από μπετονιέρες κλπ.

Οδός Αποικίων-Βουρκωτής (παλαιότερη φωτογραφία). 

Τα ξέρουμε, τα βλέπουμε, αλλά δεν μιλάμε και κυρίως δεν ενδιαφερόμαστε.  Ασύδοτοι, ανάλγητοι, αδιάφοροι οι παρανομούντες, αδιάφοροι όμως και εμείς  οι υπόλοιποι.  

«Στη πόρτα μου και στη αυλή μου να μην είναι, κι όπου θέλει ας είναι». Δε μας ενοχλεί η βρωμιά και η ασχήμια που είναι μακριά από την πόρτα μας. Δε μας νοιάζει που επιβαρύνεται ανεξέλεγκτα το περιβάλλον και τα ποτάμια μας. Δε μας πειράζει η αλλοίωση του μοναδικού Ανδριώτικου τοπίου. Αδιαφορούμε για το πού θα πετάξει τα μπάζα μας, ο «τύπος» που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

Αδιαφορία, άλλο ένα σημάδι κοινωνικής διάλυσης και αποσάθρωσης.

Αφορμή για τα παραπάνω μου έδωσε, η εικόνα που αντίκρισα προχθές οδηγώντας από Αποίκια προς Βουρκωτή. Τώρα πλέον τα μπάζα τα πετάμε και πάνω στο δρόμο!  Στη περιοχή Φλέα «κάποιοι» έριξαν  τα μπάζα τους εκεί όπου τους βόλευε. Μην τα πηγαίνουν και μακριά και καταναλώνουν και καύσιμα.  Τι κι αν είναι μπροστά σε περιφραγμένη ιδιοκτησία,  τι κι αν καταλαμβάνουν ΚΑΙ το οδόστρωμα, τι κι αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Αδιαφορία! Τη δουλειά μας την κάναμε!

 

Φλέα. Τα μπάζα με φόντο την «Αγία Ειρήνη» καταλαμβάνουν και οδόστρωμα (Οκτώβριος 2015). 

Φλέα. Τα μπάζα με φόντο την ειδυλλιακή θέα της Χώρας.

Πάλι καλά που δεν τα πετάξανε μπροστά στη είσοδο που οδηγεί στην Αγία Ειρήνη!

Άντε με το καλό και στις ράμπες των κοντινών καλοκαιρινών σπιτιών, όταν λείπουν οι ένοικοι τους!