Άνδρος & Κύπρος: Η Πανάχραντος συνέδεσε ακόμα περισσότερο τα δύο νησιά

Της Αναστασίας Ασλανίδου

Από το κανάλι SIGMA της Κύπρου

Η διαχρονική θρησκευτικότητα των Κυπρίων γίνεται αφορμή για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο νησιών, της Κύπρου και της Άνδρου. Μια σχέση που αναβαθμίστηκε με την ευκαιρία και της έλευσης και παραμονής της εικόνας της Παναχράντου και της κάρας του Αγίου Παντελεήμονα από την Άνδρο στην Κύπρο.

Ας μην λησμονούμε πως η Κύπρος είχε ονομαστεί και ως «Η νήσος των Αγίων». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που, με την εμφάνιση του χριστιανισμού, επιλέγεται ως ο πρώτος τόπος που θα δεχθεί το μεγάλο μήνυμα της νέας θρησκείας. Από αυτή την άποψη ο χριστιανισμός έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την κοινωνική, πολιτισμική και εθνική πορεία του λαού της Κύπρου, διαφυλάσσοντας και υπερασπίζοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα, τη συνείδηση και τον πολιτισμό του.

Ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας συζητά με τον ηγούμενο Ευδόκιμο και μέλη της αδελφότητας της Παναχράντου.

Για τον λόγο αυτό και η υποδοχή της εικόνας και της κάρας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα από τον  Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Στην τελετή, που έγινε μπροστά από τα Γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, παρέστησαν βουλευτές της Κύπρου, αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, κοινοτάρχες των γύρω περιοχών και πλήθος κλήρου και λαού.

Προσφώνησή κατά την υποδοχή έκαμε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας ευχαρίστησε τον Ηγούμενο Ευδόκιμο, ο οποίος, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την απόσταση, ξεκίνησε από τη νήσο της Άνδρου  για να μεταφέρει την εικόνα της Παναχράντου Θεοτόκου.

Από την υποδοχή της εικόνας της Παναχράντου στην Κύπρο.

Ως προς το εκκλησιαστικό μέρος μετά την υποδοχή, τα ιερά κειμήλια μεταφέρθηκαν εν πομπή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά όπου τελέστηκε εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και συγχοροστατούντος του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη  Ευδόκιμου.

Από την μεταφορά της εικόνας στη Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου

Επίσης την παραμονή της Υπαπαντής η εικόνα της Παναχράντου και η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος μεταφέρθηκαν στην ιστορική Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου όπου τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία. Ακολούθως τα Ιερά Θησαυρίσματα επέστρεψαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Πάνω Δευτερά όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου και ακολούθησε λιτάνευση.

Τέλος να σημειώσουμε πως από την ημέρα που ήλθε η εικόνα πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στον ναό για προσκύνημα  από τις 6.30 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ και αναμένεται ότι η προσέλευση θα ενταθεί ιδιαίτερα κατά το Σαββατοκύριακο.

Ως προς τον κοσμικό μέρος να πούμε πως το ενδιαφέρον των Κυπρίων υπήρξε ιδιαίτερο καθώς τόσο το κρατικό κανάλι όσο και το κανάλι Σίγμα παρουσίασαν το θέμα σε εκπομπές τους και φιλοξένησαν συνεντεύξεις του Ηγούμενου Ευδόκιμου.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτισμένη στον τύπο της μονόκλινης βασιλικής μεταξύ του 1868-1875, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Πάνω Δευτεράς.

Η κοινότητα Δευτεράς στην Κύπρο ευρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Λευκωσίας και αποτελείται από δυο διοικητικά χωριστές κοινότητες. Την κοινότητα Πάνω Δευτεράς και την κοινότητα Κάτω Δευτεράς. Η Δευτερά σημειώνεται πρώτη φορά σε χάρτη της Κύπρου του 1573 και υπάρχουν αναφορές ότι κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας, η κοινότητα της Δευτεράς, μαζί με την γειτονική κοινότητα Ψημολόφου, αποτελούσαν κτήμα του πατριάρχη Αντιοχείας. Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα ήταν γεωργική κοινότητα και οι κάτοικοί της ασχολούνταν με την παραγωγή δημητριακών, λαχανικών και φρούτων. Σήμερα η κοινότητα είναι αστική και ελάχιστοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία.

(στοιχεία για το ρεπορτάζ συνεισέφερε και η Αναστασία Σαπουνά)