Στου Κόσση με τον Ιππικό Όμιλο Άνδρου...

Ο Κόσσης, στέκι αναφοράς στην Βόρεια Άνδρο.

Ο Κόσσης είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά μέρη για φαγητό στην Άνδρο. Και όχι μόνο. Έρχονται από παντού. Ο λόγος: συνδυάζει το αγρόκτημα με την εξοχική ταβέρνα. Και μαζί την ποιότητα, τις πλούσιες μερίδες, την προσιτή τιμή και το εξαιρετικό σέρβις. Κάπως έτσι και η φήμη του έχει ήδη απλωθεί εκτός Άνδρου. Και έχει παρουσιαστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές. Και επιπλέον έχει γίνει στέκι αναφοράς για φτωχούς και πλούσιους που φτάνουν μέχρι εκεί για φαγητό πελάτες είτε με ένα απλό αυτοκινητάκι ή μερικοί από την Αττική κατευθείαν ακόμα και με ελικόπτερο!

Ο Δημήτρης Βιταλιώτης, κατά κόσμον Κόσσης!

Με μια τέτοια φήμη θα νόμιζε κανείς πως η ταβέρνα ήταν εκεί από πάντα. Κι όμως είναι μόνο 16 χρόνια! Μας το τόνισε ο Δημήτρης Βιταλιώτης, πασίγνωστος πλέον με το παρατσούκλι του ως Κόσσης. Από αυτά τα 16 χρόνια τα 6 είναι αυτά της κρίσης. Θα περίμενε λογικά κανείς ένα αγρόκτημα-ταβέρνα στην ορεινή Άνδρο να έχει γονατίσει από την κρίση. Γιατί είναι μακριά από θάλασσα και με έχει μόνο ένα δρόμο αρκετά χιλιόμετρα να την συνδέει με το Γαύριο.

Ο υιός Γιάννης Βιταλιώτης επί το έργον...

Ο δρόμος καταλήγει στα μικρά χωριά της Βόρειας Άνδρου που τον χειμώνα είναι απομονωμένη και το καλοκαίρι καταλήγει σε μια-δύο εξαιρετικές, αλλά απομακρυσμενες παραλίες, που έχουν και εκεί καλές ταβέρνες. Άρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η επιχείρηση να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Μέρος του σκηνικού, αλλά και του παιχνιδιού και τα άλογα!

Όμως το αγρόκτημα-ταβέρνα άντεξε. Βεβαίως τον χειμώνα έχει χάσει το 80% της κίνησης του. Όμως τα περισσότερα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακά έχει την πελατεία του. Και  το καλοκαίρι συνεχίζει... να ανεβαίνει! Έχει φτάσει να έχει μέσο όρο κάθε καλοκαιρινή μέρα 500 πελάτες! Αντέχει, λοιπόν, για τα καλά. Άντεξε γιατί έχει εξαιρετικό φαγητό. Όλα τα προϊόντα είναι δικής του παραγωγής. Ο Κόσσης έχει 800 πρόβατα και 200 γίδια!

Από όλα έχει ο μπαξές! Ακόμα και τα ελάφια έχουν τον χώρο τους!!!

Γύρω από την ταβέρνα ο χώρος διαμορφωμένος ανάλογα: έχει ακόμα και χώρους για άλογα και ελάφια! Εκεί τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να δουν τα ζώα στην εξοχή, αλλά και να ανέβουν στα άλογα!  Κάπως έτσι μια απλή οικογενειακή αγροκτηνοτροφική επιχείρηση μετεξελίχθηκε και μέσα σε 16 χρόνια έχει γίνει η ίδια τουριστικός τουριστικός προορισμός για το νησί. Μια επιχείρηση που αν και χτυπήθηκε και αυτή από την κρίση άντεξε και αντέχει χάρη στην πρωσοπική δουλειά και στο μεράκι του Κόσση και των παδιών του και μετεξελίχθηκε σε κάτι πρωτότυπο αποτελώντας ένα παράδειγμα αγροκτηνοτροφικής ανάπτυξης για την Άνδρο.

 

Εκεί στου Κόσση λοιπόν αποφάσισε ο Ιππικός Όμιλος Άνδρου να κόψει και την εφετινή πίτα του. Έτσι την Κυριακή αντί να πάρουν τα άλογα όπως το συνηθίζουν πήραν τα άλογα των αυτοκινήτων τους και ανηφόρισαν από την περιοχή του Κορθίου και της Χώρας βόρεια. Το κλίμα καθαρά αγροκτηνοτροφικό!!! Τα άλλο θα περίμενε κανείς από μια μάζωξη του Ιππικού Ομίλου. Τα ψητά κατσικάκια εναλλάσσονταν με τις συκωταριές κι από κοντά οι συζητήσεις για άλογα και αγροκτήματα!

Μια από τις παρέες της εκδήλωσης γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με όλα... τα ελέη του Θεού... και του Κόσση!..

Ο Γιώργος Ζαγοραίος από το Κόρθι, πρόεδρος του Ομίλου, μας εξήγησε πως ιδρύθηκε το 2005. Έχει 77 μέλη και έχει μια συνεχή δραστηριότητα. Συνήθως πραγματοποιούν εκδρομές με άλογα σε διάφορες περιοχές. Μια από τις πιο συνηθισμένες αυτών που είναι από το Κόρθι είναι να ανεβαίνουν στην Πανάχραντο όπου τους έχουμε δει αρκετές φορές.

Λογική η επιλογή του Ιππικού Ομίλου Άνδρου να κόψει την πίτα του σε ένα αγρόκτημα-ταβέρνα με σήμα κατατεθέν τα άλογα! Φωτογραφία από την εκδήλωση του Ιππικού Ομίλου στου Κόσση... 

Ανάμεσα σε άλλα πολλά και ενδιαφέροντα μάθαμε πως η Άνδρος έχει πάνω από 200 άλογα που χρησιμοποιούνται για διάφορες δουλειές σε κάποια αγροκτήματα ή κυρίως για σπορ αυτών που και χώρους έχουν και άποια αντίστοιχη δραστηριότητα. Από τα παραπάνω είναι προφανές πως κάτι απέμεινε από τα παλιά χρόνια στο DNA των κατοίκων ως προς τα άλογα. Αφήστε που για κάποιους που έχουν αγροκτήματα συχνά είναι και μια ανάγκη. Δεν είναι εύκολο να τρέχεις για να βρεις τα βρεις τα ζώα σου με αυτοκίνητο ή με τα πόδια στα χωράφια και στα λαγκάδια!

Το προεδρείο του Ιππικού Ομίλου Άνδρου γύρω από την πίτα πριν την κοπή...

Στην εκδήλωση του Ιππικού Ομίλου παραβρέθηκαν πολλά μέλη με τις οικογένειες τους και φίλους τους. Και αντίθετα με τα συνηθισμένα η πίτα κόπηκε στο τέλος ενός μοναδικού φαγοποτιού μέσα σε μεγάλο κέφι και κομμάτι της προσφέρθηκε σαν γλυκό σε όλους. Την πίτα κλήθηκε και ευλόγησε ο παριστάμενος πατήρ Αέτιος και μετά κάλεσε και την έκοψε μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λάσκαρη.

"Εν Άνδρω"