Τρικούβερτο γλέντι στη Βόρεια Άνδρο…

Ευτυχώς το γλέντι του Φιλοπρόοδου δεν είχε ορθίους!!! Όλοι κάπου βρήκαν και κάθησαν...

Αν κάτι ξεχώριζε την πίτα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου από την άλλη που έκοψε στην Αθήνα ήταν ο διαφορετικός κόσμος που παραβρέθηκε και η μουσική. Εκεί ήταν οι Γαυριώτες της Αθήνας και η μουσική ήταν εξαιρετικά λαϊκά και ρεμπέτικα. Εδώ ήταν το Γαύριο του χειμώνα. Και η μουσική ήταν εξαιρετική παραδοσιακή μουσική κυρίως της Άνδρου, αλλά και από αλλού. Και ήταν πολλοί που χάρηκαν την βραδιά και την μουσική της. Πάνω από 250 άτομα γέμισαν του Κόσση. Το μαγαζί δεν είχε καρέκλα για να κάτσεις.

Και όταν λέμε πλήρες εννοούμε πλήρες. Ευτυχώς βρήκε και ο Κόσσης μια καρέκλα για να κάτσει!!

Και μαζί με τους χειμερινούς κατοίκους και ο χειμερινός καιρός. Ήρθε κι αυτός να τους κάνει παρέα. Εκεί κάπου γύρω στις 10:30 το γύρισε για λίγο στο χειμωνιάτικο με βροχή και αέρα. Πάντως δεν ήταν τίποτα από αυτά που «προέβλεπαν» τα συνεχή «δελτία κακοκαιρίας». Δεν είχε κατακλυσμούς και χαμούς.

Πάνω: η παρέα του Γ, Μπατή. Κάτω: ανάμεσα σε όλους και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Γιάννης Καπάκης...

Μαζί με τους κατοίκους του Γαυρίου και αρκετοί από Μπατσί και Απροβάτου. Και κάποιοι αιρετοί που έφτασαν μέχρι εκεί πάνω να είναι κι αυτοί παρόντες. Είδαμε τον Γιάννη Καπάκη Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΣ και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την Άννα Βολίκα και την Νίκη Μαμάη δημοτικές συμβούλους της πλειοψηφίας.

Ο Σταύρος Λαρίος στο βιολί και ο Γιώργος Ρέρρας στο λαούτο

Από μουσική μπορεί κανείς να πει πως ήταν ένα από τα λίγα γλέντια στην Άνδρο που ήταν αντιπροσωπευτικό της παράδοσης του τόπου. Ο Σταύρος Λαρίος στο βιολί και ο Γιώργος Ρέρρας στο λαούτο ήταν εξαιρετικοί προσφέροντας πραγματική παραδοσιακή μουσική ποιότητας. Το ευτύχημα ήταν πως βρεθήκαμε στο τραπέζι του Γιώργου Δαρδανού που ανέλαβε να μας κάνει ταυτόχρονα… σεμινάριο στην πραγματική μουσική του νησιού μας που λίγοι γνωρίζουν όσο αυτός.

Εδώ ο Παναγιώτης τρέχει με τα ψητά. Η ζήτηση ήταν μεγάλη...

Ο Γιώργος Δαρδανός εξηγεί τον καθε παραδοσιακό μουσικό σκοπό! Κανονικό σεμινάριο!

Έτσι κάπου μεταξύ ψητού κατσικιού στη λαδόκολα, μπριτζόλες στα κάρβουνα άλλων εδεσμάτων του Κόσση, είχαμε εξαιρετική μουσική από τους Λαρίο και Ρέρρα, αλλά είχαμε και ένα ταχύρυθμο σεμινάριο ανδριώτικων χορών από τον Δαρδανό!!! Όχι μόνο ακούσαμε καλή μουσική, αλλά είχαμε και το σεμινάριο μαθαίνοντας: το χορό του Γαμπρού, της Νύφης, τα Καβοντορίτικα, τα Αντριώτικα μεταξύ συρτού και μπάλου, τον κανονικό μπάλο κλπ. Επιπλέον είχαμε και την σχετική ανάλυση! Κάποια από αυτά κρατάνε από τους μεσαιωνικούς βενετικούς χορούς! Ξεκίνησαν με την Βενετοκρατία! Και μετά έγιναν οι σχετικές παραλλαγές στην Άνδρο, εξηγούσε κεφάτος ο Γιώργος!!

 

Πάνω: χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια! Κατω: στροβιλιζόμενα αγκαλιασμένα!

Τον χορό τον ξεκίνησαν αυθόρμητα δύο πανέμορφα μικρά. Μετά οι μεγάλοι σηκώθηκαν κι  έκοψαν την πίτα όπου και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Γιάννη Μαμάη μερικές σημαντικές ειδήσεις για το Γαύριο. Θα τις διαβάσετε σε διπλανή στήλη για τα πολιτικο-πολιτιστικά. Μετά κόπηκε και πίτα. Έριξε και το προεδρείο του Ομίλου τους σχετικούς χορούς. Και το γλέντι ξεκίνησε…

Το προεδρείο του Ομίλου σέρνει τον χορό...

Όλα ξεκίνησαν από μια "τρικούβερτη" είδηση και κατέληξαν σε ένα τρικούβερτο γλέντι. Η συνέχεια επί της οθόνης έγραφαν παλιά τα προγράμματα που είχαν την περίληψη των ταινιών στους κινηματογράφους. Η συνέχεια λοιπόν του προγράμματος στην Βόρεια Άνδρο ήταν είπαμε τρικούβερτη. Οδηγώντας κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα για το Υψηλού σκεφτόμουν πως εκεί ψηλά απέναντι από τον Κάβο Ντόρο υπάρχει μια άλλη Άνδρος που χαίρεται κανείς να την ανακαλύπτει…

 «Εν Άνδρω» 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Χάσατε κύριε Μπασαντή τα καλύτερα.
Την ομαδική αποχώρηση των κατοίκων και την αγενή συμπεριφορά του Ονεοροπαρμένου προς τον κ. Καπάκη.
Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει όρια στην αμετροπρέπεια ιδιοτέλεια και ανεγκεφαλιά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητή Ελαφίνα, εγώ αποχώρησα στις 12. Ήμουν κρυωμένος, είχα και ταξίδι, έβρεχε κιόλας κι είπα σιγά-σιγά να πηγαίνω. Η φιλοξενία και τα εδεσματα του Κόσση ήταν εξαιρετικά. Έχασα την πίτα κι όσους ήρθαν αργότερα. Ή, πάρα πολύ αργότερα. ΄Εχασα εγώ αυτούς κι αυτοί εμένα. Και του χρόνου...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μπασαντή, η βραδιά ήτανε υπέροχη, όμως ξεχάσατε να αναφέρετε ότι παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Άνδρου με την κυρία του και ο Αντιδήμαρχος Κορθίου με την αρραβωνιαστικιά του. Πέρασαν υπέροχα και χόρευαν μέχρι πρωίας...μόνοι τους, αφού από τη στιγμή που έφτασαν στο κέντρο, οι θαμώνες του Κέντρου αποχώρησαν ομαδικά.
Άντε και του Χρόνου.