Η Κουβάρα και ο εσπερινός των Αγίων Σαράντα στο "Έψιλον"

Η πρώτη σκηνή της εκπομπής. Κυριακή μεσημέρι, 3/4. Ξεκινά με την φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Εν Άνδρω . Διακρίνονται από αριστερά ο υποδιευθυντής της Αστυνομίας Άνδρου, ο πατέρας Ευδόκιμος, ο Ματέο Παντζόπουλος και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Άνδρου στην κορφή της Κουβάρας.

Τελικά η άνοδος στην Κουβάρα, παρά τα όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν, εκτός από την προσοχή της ορνιθολογικής εταιρείας και των ανδριωτών μέσω του Εν Άνδρω, προσέλκυσε και την προσοχή των αθηναϊκών ΜΜΕ. Ίσως για έναν παραδοξο λόγο. Όμως σημασία έχει πως οι κάμερες εστιάσαν πάνω σε αυτή την σύντομη ανάβαση για ένα εσπερινό παραμονή των Αγίων Σαράντα στο ομώνυμο μισοκατεστρεμμένο ξωκλήσι στα 950 μέτρα πάνω από το Αιγαίο. Λίγο χαμηλότερα από την ψηλότερη κορυφή της Κουβάρας (997 μέτρα), του ψηλότερου βουνού της Άνδρου. Το κανάλι "Εψιλον" εστιάσε στο γεγονός και σχολιάσε πώς ο αειθαλής πατέρας Ευδόκιμος μαζί με τον Ματαίο Παντζόπουλο, τον σύντροφο της Μεναγάκη, βρεθήκαν στην κορυφή της Άνδρου. Όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία να λειτουργήσει μετά από χρόνια ένα ξεχασμένο ξωκλήσι σε μια κορυφή.

 

'Αλλη μια φωτογραφία από την κορυφή της Κουβάρας.

Υπάρχουν ορισμένοι που αντιδρούν σε τέτοιους είδους προβολές της Άνδρου. Ως γνωστό υπήρξαν αντιδράσεις από την ορνιθολογική εταιρεία που ζ΄ήτησε κάτι σαν εξηγήσεις από τους εκπροσώπους των αρχών που συνόδεψαν τον πατέρα Ευδόκιμο και τους μοναχούς της Μονής Παναχράντου στον εσπερινό των Αγίων Σαράντα με το αιτιολογικό πως δεν έπρεπε να διαβούν έναν παράνομα διανοιγμένο δρόμο. Δεν ξέρουμε τι θα έλεγε η ορνιθολογική αν ήξερε πως πέντε φορές τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος για να μην καεί η κορυφογραμμή της Κουβάρας από πυρκαγιές. Την πληροφορία μας την έδωσε η πυρισβεστική Άνδρου. Αν καιγόταν η κορυφογραμμή δεν θα συζητάγαμε σήμερα για πουλιά μάλλον. Υπάρχουν, λοιπόν, ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν χωρίς ακρότητες και μνομέρειες από όλες τις πλευρές και να δούμε όλα τα δεδομένα.

Ο πατέρας Ευδόκιμος επάνω στην Μονή παναχράντου μιλά για τα μοναστήρια της Άνδρου (από παλαιότερη εκπομπή). Κάτω ο ρεπόρτερ μπροστά στο μοναστήρι του Αγίου Μάμα.

Η ανάγκη των ΜΜΕ για ενασχόληση με δημοφιλή πρόσωπα οδήγησε λοιπόν σε μια δημοσιογραφική περιπλάνηση στην Άνδρο με πολλές αναφορές στην Ελένη Μενεγάκη, αλλά και στα μοναστήρια του νησιού μας. Ο παρτέρας Ευδόκιμος φρόντισε να κάνει μια αναφορά σε όλα τονίζοντας πως χάρη σε ένα παρακαλλιτεχνικό ρεπορτάζ προβάλεται η Άνδρος και τα μοναστήρια στο πανελλήνιο. Στη συνέχεια μίλησε για την Πανάχραντο, αλλά και για την ανάγκη των ανθρώπων να πλησιάσουν ότι τους αγγίζει. καθόλου τυχαίο πως το σχετικα μεγάλο ρεπορτάζ είχε σκηνές εκτός της Παναχράντου και της Μονής του Αγίου Μάμα. Εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις κάποιων άλλων που θεωρούν πως τα μοναστήρια θα έπρεπε να μένουν μακριά από κάθε είδους κοσμική ρποβολή και αναφορά. Όμως τα μοναστήρια αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να βρουν τρόπο να έχουν μια επαφή με τον κόσμο. Να τα γνωρίσει και να τα πλησιάσει ο κόσμος. Και εδώ ανοίγει μια συζήτηση που πρέπει να γίνει χωρίς δογματισμούς και αφορισμούς.

 

Ο ρεπόρτερ του "Έψιλον" ρώτησε ανθρώπους που ξέρουν για την παρουσία της Μενγάκη στην Άνδρο (επάνω εικόνα), αλλά και για την σχέση της Μονής Παναχράντου με την κοινωνία της Άνδρου και γενικότερα (κάτω εικόνα).

 Η εκπομπή έκλεισε με την σχέση της Ελένης Μενεγάκη και του Ματέο Παντζόπουλους με την Μονή Παναχράντου. Πρακτικά ήταν μια αναφορά της Άνδρου, της φυσικής ομορφιάς της, των μοναστηριών της, της μοναδικής Κουβάρας και του εσπερινού των 70-80 ανθρώπων, που μέσω των ΜΜΕ της Άνδρου και της Αθήνας "μεγέθυναν" το γεγονός και έδωσαν πολλές διαστάσεις. Τώρα αν η όλη αναφορά ξεκίνησε από μια δημοφιλή κυρία της εποχής αυτό μπορεί να το δει κανείς ως αφορμή μιας θετικής καμπανιας για την Άνδρο που δοκιμάζεται σήμερα.  

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με τόσους σημαντικούς ανθρώπους πάνω σ' αυτό το νησί, παραθέτω τα ονόματα μερικών, Θεόφιλος Καϊρης, Νικόλαος Χέλμης, οικογένεια Γουλανδρή, οικογένεια Πολέμη, οικογένεια Εμπειρίκου, Π. Μουστάκας, οικογένεια Καμπάνη, Αδελφοί Στεφάνου και πάρα πάρα πολλούς άλλους που καθημερινά αγωνίζονται για την Άνδρο ανιδιοτελώς. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη νησί μας εκτός απο αυτούς που δεν το σέβονται και άν υπάρχουν Ανδριώτες που δεν σέβονται την καταγωγή και τον τόπο τους καλά θα κάνουμε να τους απομονώσουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ PHILP GARLIC!!! ΜΠΡΑΒΟ!!! ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θόδωρε.........το δίκανο χα χα χα

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπάρμπα Θόδωρα γράφε καλύτερα γιατι θα τυφλοθουμε με αυτα που γράφεις . Δεν βάζουμε νόημα . Αμάν πια .........

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν κατάλαβα Η Αλήθεια πονάει

This comment was minimized by the moderator on the site

Θελω να το Δω που ΛΕΝΕ !!!θα θα το κλείσουν !!! Ειμαστε καταδικασμένη απω την Μαφία της ΑΝΔΡΟΥ Οτσν ειναι να γινει κατι Παράνομο απω τους Αρχωντες του Νισιου ολλη εξαφανίζουντε ΟΙΚΟΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΗ ΠΟΛΙΔΟΜΙΑ και Η Αστηνομια τους Κρατά τσίλιες Απω το αλλο ΧΕΡΙ οταν καπιος ζιτα να κόψουν ενα ΔΡΟΜΟ για το Χοριο Η για τα χωράφια ειναι ολλη παρόν Μαι Αφτα που ξόδεψαν για εδω Εφκολα μπορούσαν να κάνουν ΕΝΑ ΚΛΟΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ !! 178 εδιαφερουντε για της τσέπες τους για μούσια φρειβοοτς και πολλα αλλα .και οι εκμετάλλευση Του Νισιου Συνεχίζεται καραβάνια , μας έλεγαν και εξακολουθεί να ειμαστε αλλα πιο μοντέρνα περαστικά μας!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ τιμητικό να προβάλλεται το νησί μας από...........την Μενεγάκη!!!!!!!!!!!!!!!!κρίμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ να ειδοποιηθεί ΠΑΡΑΥΤΑ η Ορνιθολογική για να ¨βάλει χέρι¨στο Ε.