ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: Τσουχτερά πρόστιμα προς όλους και κόψιμο επίδοτήσεων για τους αγρότες

Φωτογραφία από το λιμάνι του Γαυρίου της σημερινής φωτιάς στον Χάρακα που έλεγξε η πυροσβεστική της Άνδρου με έγκαιρη επέμβαση...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από εφέτος θα υπάρξουν αυστηρά προστιμα για τους αγρότες στην περίπτωση που προκαλούν φωτιά. Θα είναι και χρηματική κα κόψιμο επιδοτήσεων κλιμακούμενα από 3% μέχρι 27% της επιδότησης! Η πυροσβεστική υπηρεσία εξέδωσε ειδικές οδηγίες για τους αγρότες και επίσης και γενικές οδηγίες προς τους κατοίκους. Επισημαίνουμε τα πρόστιμα είναι πλέον τσουχτερά. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημερώνουμε όλους τους συμπολίτες μας ότι από 01-05-2016 έως και 31-10-2016 απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς για εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας καύσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η άδεια καύσης εκδίδεται μετά την λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων (δημιουργία ζώνης τριών τουλάχιστον μέτρων – τεμαχισμός με άροση όταν η έκταση απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάσος – εξασφάλιση φορητών μέσων), ενώ οι ποινές που επιβάλλονται για την παραβίαση των διατάξεων της 9Α/2005 Πυροσβεστικής Διάταξης είναι αυστηρότατες (πρόστιμο από 250 ευρώ έως και 600 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης σε ειδικότερες περιπτώσεις).

Επίσης απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα των κυψελών που βρίσκονται μέσα σε δάση και σε μικρότερη απόσταση των 300 μέτρων από αυτά, χωρίς την λήψη συγκεκριμένων μέτρων που περιγράφονται στην 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη.

Από την φετινή περίοδο επιπλέον ενημερώνουμε τους φίλους αγρότες ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 87834/31.7.2015 εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε περίπτωση που η Υπηρεσία μας αναφέρει καύση υπολειμμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια καύσης αγροτεμαχίων, στην Υπηρεσία του Ο.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αυτή αναζητά μέσω γεωγραφικού στίγματος του ιδιοκτήτη του δηλωμένου αγροτεμαχίου και με έγγραφο τον ενημερώνει ότι έχει υποπέσει στην παράβαση της «μη ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων καλλιεργειών» και του επιβάλλει ποινή περικοπής της επιδότησης (από -3% της ενιαίας ενίσχυσης έως και - 27% σε περίπτωση συνεχόμενων παραβάσεων). Η παράβαση υφίσταται με την αναφορά και μόνο της καύσης από την Υπηρεσία μας και επιβεβαιώνεται με επιτόπια επίσκεψη υπαλλήλων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στα αγροτεμάχια που υπάρχουν ενδείξεις καύσης, χωρίς την παρουσία του γεωργού.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η νομοθεσία αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο σε κάθε επίπεδο ελέγχοντας τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης τόσο σε πειθαρχικό – ποινικό όσο και σε διοικητικό πλαίσιο, με την περικοπή των ενισχύσεων. Συνιστούμε σε όλους όσους απαραιτήτως πρόκειται να κάνουν χρήση της καύσης για τις εργασίες τους, στην έκδοση της σχετικής από την Υπηρεσία μας άδειας, προς αποφυγή κάθε δυσάρεστης συνέπειας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου,  είναι πρωταρχικό να τονίσουμε ότι η συνεργασία της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων.

Για την αποφυγή δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων από το καταστρεπτικό φαινόμενο της πυρκαγιάς τόσο για τους πολίτες και τις περιουσίες τους όσο και για φυσικό μας πλούτο ή Πυροσβεστική Άνδρου ζητά την συνεργασία όλων των συμπολιτών μας για να διανύσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστα φαινόμενα όπου Ανδριωτες και τουρίστες να απολαύσουν χωρίς δυσάρεστες καταστάσεις το πανέμορφο Νησί μας.

Ως εκ τούτου Ξεκινά Επίσημα από την 1η Μαΐου 2016 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2016 η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Από την 1η Μαΐου τα πρόστιμα θα είναι βαριά καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος της αυτόφωρης διαδικασίας.

Μην ανάβετε φωτιές στο δάσος για οποιονδήποτε λόγο το καλοκαίρι. Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση ή χώρους με ξερά χόρτα. Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα και αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Δημιουργήστε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας. Κόψτε τα αγριόχορτα, απομακρύνετε τα φύλλα, τις πευκοβελόνες, τα ξερόκλαδα και κάθε εύφλεκτο υλικό από την αυλή σας και γύρω από το σπίτι σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι. Κλαδέψτε επίσης όλα τα δένδρα γύρω από το σπίτι σε ύψος περί τα 3 μέτρα από το έδαφος. Απομακρύνετε τέλος τα καυσόξυλα για το τζάκι ή την ψησταριά αλλά και τα αχρησιμοποίητα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά. Τοποθετείστε τις φιάλες υγραερίου, τις δεξαμενές πετρελαίου και άλλα εύφλεκτα χημικά (π.χ. λιπάσματα) σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι.

Προστατεύστε το ίδιο το σπίτι. Καθαρίστε τη σκεπή και τις υδρορροές από τα ξερά φύλλα και τις πευκοβελόνες. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές στους τοίχους του κτίσματος. Καλύψτε τους ανοικτούς χώρους σε βεράντες, πιλοτές και πρόστεγα καθώς και τις καμινάδες, τους αγωγούς εξαερισμού και τα ανοίγματα στην σκεπή και τις σοφίτες με μεταλλικό, μη εύφλεκτο πλέγμα. Προφυλάξετε εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

Διευκολύνετε την πρόσβαση. Αν το σπίτι είναι μέσα στα δένδρα φροντίστε να βάλετε ευκρινή σήματα με τη διεύθυνσή σας και την οδό πρόσβασης που να είναι ορατά μέρα και νύχτα – για τη νύχτα συνιστώνται φωσφορίζουσες πινακίδες. Βεβαιωθείτε ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής μπορούν να περάσουν ανοίγοντας την οδό πρόσβασης (με επαρκές ύψος, πλάτος) εάν τυχόν έχει κλείσει.

Προετοιμαστείτε για την φωτιά. Προμηθευτείτε κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνες ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συνδέστε τους στις βρύσες. Αν δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά. Τέλος, τοποθετήστε σε προσιτές θέσεις τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες ή κι εσείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς (σκάλες, φτυάρια, τσουγκράνες και τσάπες).

Σχεδιάστε τι θα κάνετε σε περίπτωση κινδύνου. Μόλις αντιληφθείτε κίνδυνο ενημερώσετε αμέσως την Πυροσβεστική (199 ή 112) αναφέροντας τον ακριβή τόπο και σαφείς πληροφορίες για την πυρκαγιά. Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. Ενημερωθείτε από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το πώς πρέπει να ενεργήσετε αν πρέπει να απομονωθείτε μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως κάνετε και μια οικογενειακή άσκηση ετοιμότητας σαν παιχνίδι.

Το ημερήσιο δελτίο κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση πληροφορίες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές

Όλα αυτά πρέπει να έχουν γίνει ΠΡΙΝ τις μεγάλες ζέστες, ει δυνατόν πριν να ξεραθεί η βλάστηση και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι μεγαλύτερος. Συνιστάται επίσης η παρακολούθηση της καθημερινής ενημέρωσης για τις περιοχές όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η συγκεκριμενη πυρκαγια προκληθηκε απο δυναμητη εν οψη του πασχα...ολοι το γνωριζουν στην περιοχη.....αλλα φαινεται υπαρχει συγκαληψη για την συγκεκριμενη πραξη....για αυτους που τα ριχνουν τα βεγγαλικα δεν θα υπαρξουν τσουχτερα προστιματα??? Αν δεν κανω λαθος η γυναικα που βρισκοταν στο σπιτι οπου και κοντεψε να καει εκεινη την στιγμη πασχει απο βαρη αναπνευστικο προβλημα λογο του καπνου... ετσι θα περασει και αυτο??. Αλλοι βαζουν φωτιες με την βλακεια τους και για δειξουν την μαγκια τους και θα την πληρωσουν οι αγροτες παλι με τις επιδοτησεις τους...???? Εγινε αυτοψια απο την αστυνομια και την πυροσβεστικη, τι εγινε??? συγκαληψη??? διοτι ειναι και γνωστοι αναμεταξυ τους..??? δυστηχως αυτοι ειναι η Ελλαδα. ΚΡΙΜΑ........