ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στον Άγιο Πέτρο (αποκλειστικό φωτορεπορτάζ)

Γύρω από τον Άνω Άγιο Πέτρο καίγονταν μέχρι που έπεσε νύχτα όλη η πράσινη ρεματιά και ότι πράσινο υπήρχε στην περιοχή (φωτ. Εν Άνδρω). 

ΤΡΙΤΗ, 18/10, ΩΡΑ 21:15  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Ο ισχυρός άνεμος, η πυκνή βλάστηση και το δύσβατο του εδάφους, οδήγησαν στο να καούν μέσα σε λίγες ώρες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της πυροσβεστικής της Άνδρου, του ΣΕΔΑ και των εναέριων, αλλά και των άλλων ενισχύσεων, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο.

Λεπτομέρειες της παραπάνω φωτογραφίας (φωτ. Εν Άνδρω).

Και οι προσπάθειες ήταν πολλές. Οι πυροσβέστες έσωσαν ένα-ένα τα σπίτια κι έβγαζαν τους ανθρώπους από αυτά. Αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά για το πράσινο μιας και τα δύο αεροπλάνα που ήρθαν δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα με ανέμους 8 μποφόρ! Οι επίγειες δυνάμεις ήρθαν το αργά το απόγευμα από τις Κυκλάδες με το πλοίο και πεζοπόρο τμήμα με ελικόπτερο. Και το απόβραδο ήρθαν σοβαρές ενισχύσεις από την Αθήνα (με δωρεάν μετακίνηση της εταιρείας Fast Ferries ήρθαν 11 πυροσβεστικά οχήματα και 50 άνδρες) Όμως το μόνο που θα κάνουν είναι φύλαξη των καμένων, θα επιχειρήσουν στο Άνω Άγιο Πέτρο και θα σβήσουν τις ελιές που ακόμα αργοκαίγονται.  

Ελιές που καίγονται στον Κάτω Άγιο Π¨ετρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Απολογισμός: Μια περιοχή από το Λιόπεσι μέχρι κάπου πιο πέρα από το Άνω Γαύριο και από τις παρυφές του Άνω Αγίου Πέτρου (λίγο πιο κάτω από τον Πύργο όπου ξεκίνησε η φωτιά) μέχρι τις παρυφές των οικιστικών συγκροτημάτων του Κάτω Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια μέχρι την κορυφογραμμή πάνω από του ξενοδοχείου Περάκη που βλέπει στο Κυπρί μια απέραντη μαυρίλα πλακώνει την ψυχή.

Μια απέραντη μαυρίλα παντού (φωτ. Εν Άνδρω).

Την διατρέξαμε και δεν έχουμε διάθεση να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Το ότι σώθηκε τυχαία ο πράσινος οικισμός του Άνω Άγιου Πέτρου είναι το μόνο θετικό. Όμως τριγύρω από τον οικισμό παντού όλα μαύρα.

Ας ξανασκεφτούμε πως μπαίνουν οι φωτιές και ας αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι για το νησί μας.

«Εν Άνδρω»

 

Πάνω από του Περάκη (φωτογραφία Εν Άνδρω)

TΡITH, 18/10 ΩΡΑ 17:30 Η μεγάλη πυρκαγιά αφού κατέκαψε πολύ μεγάλο μέρος του πράσινου που υηρχε στον Άγιο Πέτρο ανέβηκε και στον Άνω Άγια Πέτρο (από όπου ξεκίνησε - λίγο κάτω από τον πύργο), προχώρησε προς το Κυπρί (πάνω από του Περάκη) και λίγο προς το Άνω Γαύριο. Ευτυχώς αυτή την ώρα έχει πέσει ο αέρας.

Από τον Άνω Άγιο Πέτρο μέχρι τον Κάτω Άγιο Πέτρο μια μεγάλη μαυρίλα από την φωτιά που πέρασε (φωτ. Εν Άνδρω).

Έφτασαν τα πρώτο οχήματα από τις Κυκλάδες (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και βοήθεια με ελικόπτερο στο Γαύριο (φωτ. Εν Άνδρω).

Πριν από λίγο έφτασε πυροσβεστική βοήθεια από τις Κυκλάδες με το πλοίο Superferry. κΑι αμέσως μετά με πυροσβεστικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο Γαύριο και κατέβασε αρκετούε πυροσβέστες. 

 

 

Από την φωτιά προς το Κυπρί και προς τον Κάτω Άγιο Πέτρο (φωτ. Εν Άνδρω).

ΤΡΙΤΗ, 18/10, ΩΡΑ 15.00 Μεγάλη φωτιά μαίνεται εδώ και αρκετή ώρα στην περιοχή του  Άγιου Πέτρου. Η φωτιά είναι πλέον εντός του οικισμού και έχει ζητηθεί η εκκένωση του. Η πυροσβεστική μαζί με τον ΣΕΔΑ δίνουν μάχη από σπίτι σε σπίτι για να σώσουν το χωριό. Επί τόπου βρίσκεται όλη σχεδόν η πυροσβεστική δύναμη της Άνδρου και των Εθελοντών με 10 οχήματα.

Η μάχη των πυροσβεστών είναι σκληρή γιατί πνέουν άνεμοι 8 και κατά τόπους πάνω στο βουνό 9 μποφόρ. Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει ανοίξει στα τρία. Το ένα μέρος της φωτιά πάει προς Άνω Γαύριο. Το άλλο προς Κυπρί. Και το τρίτο πηγαίνει πλέον προς τον Κάτω Άγιο Πέτρο.

Από τον επικεφαλής έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από Αθήνα. Τα ενάερια μέσα που είχαν κληθεί ακυρώθηκαν λόγω του ανέμου. Έρχονται ενισχύσεις πεζοπόρων τμημάτων από Αθήνα και από Κυκλάδες. Ανάμενονται ενισχύσεις πεζοπόρων που θα έρθουν με ελικόπτερα από Σύρο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλη την περιοχή του Αγίου Πέτρου

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τώρα που πήραν τα λεφτά για την ύδρευση Πρέπει να χτίσουν κι άλλα σπίτια Και επιπλέον πρέπει το έδαφος να είναι καθαρό για τα έργα Τώρα να δούμε πόσοι έχουν πάρει άδεια για Κτίσιμο σε αυτά τα μέρη Καλά θα κάνει Ο Δήμος να απαγορέψει το χτίσιμο στα καμένα η μάλλον εκεί που άρχισε η φωτιά

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά ή έχει πολλούς καθυστερημένους το νησί ή υπάρχει εμπρηστής! δεν εξηγείται αλλιώς