Πώς να διαλύσετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Το δεύτερο γκολ της Σύρου με έξοχο πλασέ (φωτογραφία studioantonellos Κόρθι)

 

Απόγευμα Παρασκευής (25/4). Ο καιρός καλός. Ένα τσούρμο πιτσιρικάδες στην εξέδρα και δύο ομάδες με παιδιά 12-15 ετών στο γήπεδο. Τι πιο ευχάριστο θέαμα από έναν αγώνα νέων παιδιών; Είχα πάει να δω τον τελικό του “φάιναλ-φορ” του  κυκλαδικού πρωταθλήματος νέων στο γήπεδο της Χώρας (Άνδρου). Μετά από μια σειρά αγώνων που έγιναν στην Άνδρο μεταξύ Α.Ο. Πάρου, ΠΑΣ Νάξου, Αστέρα Κορθίου και Αίαντα Σύρου στον τελικό έφτασαν οι ΠΑΣ Νάξου και Αίαντας Σύρου.

Κι όμως “ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο”, ειδικά στην Ελλάδα. Εδώ ο πόνος προήλθε από τον ανεκδιήγητο διαιτητή του τελικού που κατάφερε μια παιδική ποδοσφαιρική γιορτή να την κάνει …κόλαση! Ευτυχώς που οι μεγάλοι στους πάγκους της Νάξου και της Σύρου είχαν περισσότερο μυαλό από τον εκ Σύρου διαιτητή που χάλασε  την εξαιρετική προσπάθεια των παιδιών.

Ο αγώνας

 

Η Νάξος προηγείται με 1-0 με σουτ μέσα από την περιοχή

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Νάξος ξεκίνησε επιθετικά και κατάφερε στις αρχές του πρώτου ημίχρονου να προηγηθεί με σουτ μέσα από την περιοχή στο σκορ. Όμως η Σύρος αντεπετέθηκε και ισοφάρισε με εξαιρετικό χτύπημα πέναλτι. Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι έγινε αμφίρροπο. Η Νάξος πέρασε για αρκετή ώρα μπροστά, αλλά η Σύρος, χάρη στους καλούς επιθετικούς της, ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Δέκα λεπτά προ του τέλους η Σύρος με αντεπίθεση κατάφερε και σκόραρε για δεύτερη φορά. Η ομάδα της Νάξου πέρασε μπροστά για να ισοφαρίσει. Ήταν η τελευταία προσπάθεια μιας και έμεναν μόνο μερικά λεπτά.

Η Σύρος ισοφαρίζει με εξαιρετικό χτύπημα πέναλτι

Ο διαιτητής

Εκεί χτύπησε ο διαιτητής. Σε ξαφνική αντεπίθεση της Σύρου έγινε μια μπροστινή πάσα. Η μπάλα χτύπησε σχεδόν εξ επαφής με δύναμη στο πρόσωπο ενός νεαρού αμυντικού της Νάξου. Ο μόνος σε όλο το γήπεδο που είδε την μπάλα να χτυπά στο …χέρι του ήταν ο διαιτητής! Έβγαλε κόκκινη κάρτα αποβάλλοντας τον νεαρό. Έγινε πανδαιμόνιο. Όμως ο ρέφερι επέμεινε. Κάποια στιγμή αφού έδιωξε τον νεαρό πήγε και ρώτησε τον επόπτη! Ο οποίος του είπε πως η μπάλα χτύπησε ...πρόσωπο!!!

Ο τερματοφύλακας της Νάξου μπλοκάρει την μπάλα

Όμως, τι διαιτήταρας θα ήταν αν αναγνώριζε το λάθος του; Λες και έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ! Ο παίκτης αποβλήθηκε και για 5-6 λεπτά δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο, αλλά τουρλουμπούκι. Η Νάξος επιτίθεντο με κάθε τρόπο και η Σύρος αμυνόταν με όλους τους τρόπους. Και ο διαιτητής σφύριζε ότι του κατέβαινε. Μάλιστα σε μια αντεπίθεση ένας επιθετικός της Σύρου τραυμάτισε τον τερματοφύλακα της Νάξου που αντικαταστάθηκε. Ο ρέφερι δεν ήξερε τι να δείξει. Έδειξε επειδή του είπανε (!) φάουλ! Είχε χάσει αυγά και πασχάλια.

Και μπράβο του…

Μπράβο του ρέφερι που κατάφερε και διάλυσε ένα παιχνίδι πιτσιρικάδων. Μπράβο του που κατάφερε και έκανε όλους να νοιώθουν άσχημα. Μπράβο του που έκανε τους νεαρούς της Νάξου να κλαίνε και τους Συριανούς να μην πανηγυρίσουν όπως έπρεπε τη νίκη τους. Μπράβο και στην Ένωση Κυκλάδων που έχει τέτοιες σφυρίχτρες. Τον συγκεκριμένο ρέφερι να τον βάλουν να διαιτητεύσει αγώνες δημοτικού ή νηπιαγωγείου της γειτονιάς του με την ελπίδα πως δεν θα αδικήσει κανέναν.

Συμπέρασμα

Τώρα τι μας λένε για ξένους διαιτητές στο καταρρακωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι λένε μας για ξένους διαιτητές στο αυτο-εξευτελιζόμενο ελληνικό πρωτάθλημα; Οι ξένοι όροι μας μάραναν (Super League, Football League) για να αποκτήσουμε ευρωπαϊκή μόστρα, ενώ είμαστε Βαλκάνια και κάτω. Εδώ ένας διαιτητής εκ Σύρου δεν μπορεί να διευθύνει έναν αγώνα μεταξύ δεκατριάχρονων και δεκαπεντάχρονων! Μάλλον πρέπει να φέρνουμε ξένους διαιτητές ακόμα και για αγώνες γυμνασίου! Και εις άλλα με υγεία...