Πριν είναι αργά...

Μια άλλη Άνδρος στην κορυφή της Κουβάρας

Η αναγγελία στο διαδίκτυο πως μερικοί φίλοι θα ανέβαιναν στην Κουβάρα της Άνδρου, αλλά και η προφορική υπενθμίση πρόσκληση από την αεικίνητης Αριάνα Μασέλου του Trekking Andros (στο όμορφο καφέ-ουζερί του Παντελή Στυλιανού στο Νειμποριό Παρασκευή απομεσήμερο), ήταν κάτι παραπάνω από θελκτική. Το μήνυμα του πάντα σε εγρήγορση Γιώργου Μαντζώρου στο F/B την έκανε ακόμα καλύτερη γιατί θα υπήρχε καλή και μεγάλη παρέα. Όμως μια σημαντική προετοιμασία για ένα βιβλίο του φετινού καλοκαιριού μας εμπόδισε να συμμετάσχουμε. Απλώς πήραμε μια ιδέα από τον ιδρωμένο και ακμαίο Γιώργο Δαρδανό το μεσημέρι στην Χώρα που με χαρά μικρού παιδιού και ντύσιμο ορεινού περιπάτου μας είπε μερικές λεπτομέρειες.

Επειδή η διαδρομή είχε πολλαπλό νόημα και ο Γιώργος Μαντζώρος φρόντισε να μας στείλει φωτογραφικό υλικό, αλλά και ο Χ. Ανίσης με ένα καίριο σχόλιο του φρόντισε να μας υπενθυμίσει τι διακυβεύεται με τις ανεμογεννήτριες κρίνουμε σκόπιμο (κάτι που δεν το συνηθίζουμε) να κάνουμε μια αναδημοσίευση αυτού του υλικού προς γενικότερη διάδοση.

 Η έλευση των ανεμογεννητριών είναι ζήτημα λίαν σημαντικό για την Άνδρο. Κάποτε κάποιοι αδιαφόρησαν ή δεν έκαναν τα δέοντα και πέρασαν οι πυλώνες της ΔΕΗ πάνω από το εξαιρετικής ομορφιάς καταρράκτη της Παλαιόπολης στο όνομα της «Ανάπτυξης» και της «Προόδου».

Στην Τήνο το αρνήθηκαν. Και κατάφεραν να σταματήσουν της «πρόοδο» τη ΔΕΗ. Επέμειναν στην υπογειοποίηση των καλωδίων. Εμείς επιτρέψαμε να κρεμάσουν καλώδια πάνω από τον καταρράκτη. Ούτε μια παράκαμψη δεν τους βάλαμε να κάνουν.

Και μετά τους επιτρέψαμε να γεμίσουν καλώδια όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς. Για να πάρεις άδεια να χτίσεις κάπου γύρω από ένα ξωκλήσι ενός νόμιμου οικισμού  περνάς δύο και τρεις φορές τα σχέδια από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ΔΕΗ έχει γεμίσει τον κόσμο καλώδια (και ο ΟΤΕ το ίδιο) χωρίς καμία μελέτη. Έτσι στην τύχη. Και έχουν μετατρέψει μοναδικούς οικισμούς σε τριτοκοσμικούς μαχαλάδες. Ε! Αυτό ας μην γίνει με τις ανεμογεννήτριες. Ως εδώ. Φτάνει πια…

Ας προβληματιστούμε με τα κείμενα του Γιώργου Μαντζώρου και του Χαρ. Ανίση, που επιμεληθήκαμε, αλλά και με τις φωτογραφίες που μας έστειλαν. Και ας συμμετέχουμε κι όλοι εμείς που δεν είμαστε εκεί από αυτή εδώ την θέση τόσο στον περίπατο στην όμορφη Κουβάρα όσο και στις αντιδράσεις και τον προβληματισμό για τις ανεμογεννήτριες.

«εν Άνδρω»

"Από εκεί η θέα εκτείνεται μαγευτική" όπως θα έλεγε ο ποιητής

ΕΓΡΑΨΑΝ στο blog Sagini 3

Γιώργος Μαντζώρος:

«Χθες με μια ομάδα απο 20 φίλους ,ανεβήκαμε στο βουνό της Κουβάρας-Ανδρου .Ήταν η πρώτη μας ανάβαση και θα γίνουν και πολλές άλλες .

Η αρχική προσέγγιση έγινε με 4χ4 απο τον χωματόδρομο που αρχίζει από τον άσφαλτο Αρνης-Βουρκωτής ,και καταλήγει στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία .Από εκεί και μετά ανεβήκαμε το βουνό με τα πόδια, και μετά από δυο περίπου ώρες φθάσαμε στην κορυφή της Κουβάρας ( 1000 μ ) ,στο μνημείο των Αγίων Σαράντα.

Ο καιρός πολύ καλός . Η διαδρομή εξαιρετική ,μέσα από φτέρες και ρείκια .Η θέα μοναδική. Όλη η ομορφιά της Ανδρου και το Αιγαίο στα πόδια μας. Η μόνη μας ένσταση και καταγγελία, ήταν ο παράνομος χωματόδρομος στην κορυφογραμμή, που κάποιοι ,πολύ προσφάτως , άνοιξαν με μπουλντόζες και αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον του βουνού.

Λέγεται ότι άρχισαν να εκτελούνται προ-εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών . Πρόκειται για διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων που αρχίζει από την διασταύρωση προς Αχλα και καταλήγει στους Αγίους Σαράντα, πάνω από το χωριό Απρόβατο».

Να και οι παράνομοι δρόμοι. Τουλάχιστον ας χρησιμοποιηθούν

για περπάτημα και εκδρομές όπως σχολιάζει και ο Χ. Ανίσης.

Χαρ. Δ. Ανύσης:

«Ο δρόμος αυτός λοιπόν, πρέπει να γίνει η λάθος κίνηση τους και το βασικό μας επιχείρημα για να μην μπουν ανεμογεννήτριες. Πήγαμε λοιπόν και περπατήσαμε αυτόν τον καινούργιο δρόμο. (Έχουν βάλειαγκωνάρια στο δρόμο, οπότε δεν μπορείς να πας με αυτοκίνητο).

Ξεκινάς από τα 740 μέτρα υψόμετρο και περπατάς αυτή την ευθεία που άνοιξαν,κατάραχα. Ακριβώς στην κορυφή της βουνοπλαγιάς, έχεις θέα 360° και όσο ανεβαίνεις τόσο χαμηλώνουν απέναντι οιΓερακώνες και οιΆγιοι Σαράντα του Γαυρίου( το Ναυτικό Παρατηρητήριο).


Σε μισή ώρα φθάνεις στην πρώτη κορφή στα 1000 μέτρα. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι πάνω εκεί πάνω αισθάνεσαι ευεξία και ευτυχία. Βλέπεις το νησί ολόκληρο και γύρω - γύρω τη θάλασσα καθώς και το μισό Αιγαίο, ανάλογα πόσο καθαρός είναι ο καιρός. 
 Μπροστά σου έχεις το οροπέδιο το οποίο περπατάς και σε άλλη μισή ώρα φθάνεις και στην επόμενη κορφή των 1000 μέτρων περίπου κι αυτή.

  
Ευχαριστούμε τους καταπατητές και διεθνείς μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εδώ αντιπροσώπους τους (ας μην γράψω ονόματα μη φάω και καμιά μήνυση). Ευχαριστούμε και τις τοπικές Αρχές που έκαναν τα στραβά μάτια όσο τους ήταν δυνατόν. Τους ευχαριστούμε λοιπόν γιατί αυτοί μας άνοιξαν τα μάτια και έκαναν προσβάσιμο αυτό το θεϊκό μέρος. Με τον τρόπο τους έκαναν αυτό το μέρος, δηλ. όλο τον ορεινό όγκο  τουριστικά αξιοποιήσιμο.
 

 Εκεί αξίζει να ανεβαίνουν ένα τουρίστες το χρόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα βουνού ή με άλογα, γιατί η θέα είναι απίστευτη.


 Για να ονειρευτούμε περισσότερο, ακόμα και όταν το βουνό είναι σκεπασμένο με χιόνια, μέχρι σκι κάνεις!!

Φανταστείτε διαφήμιση του νησιού να κάνεις σκι και να βλέπεις όλο το Αιγαίο.

Φανταστείτε διαφήμιση επίσης με φωτογραφίες από την κατάφυτη κοιλάδα του Ζένιου πάνω εκεί με τις πολλές πηγές.

Συνεπώς, στηνΚουβάρα δεν χωράει καμιά ανεμογεννήτρια. 
Καλώ λοιπόν όλους να περπατήσουν τον ''καινούργιο δρόμο'' και σίγουρα θα πειστούν».