Bella Napoli, μια σπουδαία εμπειρία

Πάμε Νάπολι ή άλλως σημασία έχει το ταξίδι

Το πρώτο τηλεφώνημα με βρήκε απομεσήμερο στο Γαύριο. Η καλή φίλη ήθελε να στείλει ένα κείμενο για τα παιδιά  του Εμπειρικίου Γυμνασίου που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό χορωδιών στη Νάπολη της Ιταλίας. Το δεύτερο τηλεφώνημα με βρήκε βράδυ στο σπίτι μου. Τα κείμενα είχαν έρθει κάπως λειψά.

Ζήτησα να γράψουν ένα κείμενο οι γονείς ή οι μαθητές που συμμετείχαν: τις εντυπώσεις τους. Δεν ήξεραν. Δεν καταλάβαιναν. Δεν μπορούσαν.  Στο τέλος τα κατάφερα και έφτασε στα χέρια μου ένα σύντομο σημείωμα από κάποιο παιδί που έγραφε: «Η αποστολή μας αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα μοναδικό διδακτικό ταξίδι στην γειτονική χώρα, σε μια περιοχή με έντονα ακόμα τα αρχαία ελληνικά σημάδια.  Οι ομορφιές της Νάπολης, η υπέροχη Πομπηία, ο επιβλητικός Βεζούβιος, το παλάτι Quisisana στο καταπράσινο παραλιακό θέρετρο Castellamare di Stabia, όπου διαγωνιστήκαμε μας έδωσαν τόσες εικόνες και μας έκαναν να ονειρευτούμε άλλους ορίζοντες».

Η Νάπολι δεν είναι οποιαδήποτε πόλη της Ιταλίας. Είναι η πόλη των μεγάλων κοινωνικών αντιφάσεων. Αλλά και πόλη της ιστορίας. Με τη μοναδική μεσαιωνική πόλη με τα δρομάκια και τους περίκλειστους και ψηλούς τείχους των μεσαιωνικών μοναστηριών και την υπέροχη παραλία της με τους κυκλικούς δρόμους της. Κάπου ανάμεσα και οι στοές που κάποτε έχτισαν βασιλείς της Νεαπόλεως για να την εξωραΐσουν και να κρύψουν την φτώχεια από το παλάτι τους.

Η Νάπολη του ιδιόρρυθμου μεσογειακού φωτός της Ιταλίας που απέδωσε με μοναδικό τρόπο ο σπουδαίος άγγλος ζωγράφος Τέρνερ. Κι απέναντι το μοναδικό Κάπρι. Αλλά και η Νάπολη των υπέροχων κανταδόρων. Ακόμα θυμάμαι ένα απίστευτο πρωινό ξύπνημα στο κέντρο της παλιάς μεσαιωνικής πόλης. Κάτω από το παράθυρο μου η παλιά αγορά ξυπνούσε. Μια μανάβισσα τραγούδαγε μια ναπολιτάνικη ταραντέλα και τις απαντούσε τραγουδιστικά ένας ηλικιωμένος πελάτης του απέναντι καφέ.

Σε αυτή την τραγουδιστική Νάπολη έχει μεγάλη σημασία να είσαι 17χρόνος ή 18χρόνη και να πας να τραγουδήσεις σε ένα φεστιβάλ. Ο λόγος εδώ για το 9ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ  “LUIGIDENZA” στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές του Εμπειρικίου Γυμνασίου και κατέλαβαν την δεύτερη θέση με την καθοδήγηση της μαέστρου- καθηγήτριας Μουσικής Όλγας Πριμέντα.

Στο φεστιβάλ νέων συμμετείχαν 19 χορωδίες από 6 χώρες  (Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία , Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία). Η  συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση (από 12 έως 17 Μαΐου) έγινε δυνατή χάρη σε αρκετούς χορηγούς τους οποίους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Εμπειρικείου Γυμνασίου Χώρας Άνδρου και του Γενικού Λυκείου Χώρας Άνδρου εκφράζουν και από εδώ τις θερμές ευχαριστίες τους  (Σπύρο Πολέμη, Λευτέρη Πολέμη, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας  Γουλανδρή, Μητρόπολη Σύρου, κ.α.).

«εν Άνδρω»

                                                                                            

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet