Απολογισμός ενός "πύρινου" Οκτώβρη

Του Νίκου Χαζάπη

Προέδρου Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

Από την εκδήλωση πρωτοβουλίας κατοίκων προς τιμή του ΣΕΔΑ (27/10). Στο μικρόφωνο εκ μέρους της πρωτοβουλίας των κατοίκων ο Επαμεινώνδας Λογοθέτης. Δίπλα του ο Νίκος Χαζάπης. Αριστερά ο παπα-Γιάννης Στάμος, δεξιά καθισμένος ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης.

 

Η βραδιά που διοργάνωσαν με πρωτοβουλία τους κάτοικοι της Χώρας, των Αποικίων και των Στενιών προς τιμή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου στις 27 Οκτωβρίου στην Χώρα ήταν ηθική επιβράβευση ενός έργου που αναλάβαμε με δική μας πρωτοβουλία από το 2007: την πυροπροστασία, σε στενή συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της Άνδρου.

 

Με αφορμή την εκδήλωση (στον Καρλάκα) καταθέτω εδώ μερικές σκέψεις, από την εμπειρία αυτών των χρόνων, για το νησί μας. Καθώς και έναν μικρό απολογισμό της προσπάθειας μας τον δύσκολο Οκτώβρη του 2014.

Η Άνδρος είναι ένα πολύ όμορφο νησί, ένα νησί «ευλογημένο» κυριολεκτικά! Άφθονα νερά με πολλές φυσικές ομορφιές, που δυστυχώς για τους περισσότερους Ανδριώτες είναι άγνωστες. Αρκετές από αυτές δεν είναι ευρέως γνωστές γιατί δεν έχουν επαφή με αυτοκινητόδρομους. Μπορώ να αναφέρω αρκετές από αυτές όπως π.χ. Κουβάρα, η ρεματιά της Βουρκωτής από τον επαρχιακό δρόμο και προς το Πέταλο, που έχει συνεχή και άφθονη ροή νερού όλους του θερινούς μήνες, την Πιθάρα στ’ Αποίκια κ.α.

Δυστυχώς όμως μη συνειδητοποιώντας τι διαθέτει αυτός ο τόπος και ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες του τον καίμε από άκρη σε άκρη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν μαθαίνουμε όμως και από τα παθήματα! Θυμίζω την πυρκαγιά στο Πιτροφό πέρυσι (10-8-2013) όπου κάηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα, χωρίς ακόμα (ένα χρόνο μετά) η περιοχή να έχει αναβλαστήσει. Για πόσα χρόνια ακόμη θα είναι έτσι (γεμάτη τεράστια γκρίζα μπαλώματα πλαγιά);

Όλο όμως αυτό το διάστημα η βροχή κάνει τη «δουλειά» της: τη διάβρωση του εδάφους, παρασέρνοντας το λιγοστό χώμα στη θάλασσα, και όχι μόνο…. Θυμίζουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Πιτροφό μετά το καλοκαίρι (2-12-2013) όπου έτρεξαν «ποτάμια» από τις πλαγιές και σπίτια γέμισαν με λασπόνερα από τα ορμητικά πλέον νερά της βροχής!

Ας αναρωτηθούμε λίγο τι θα γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση στους καμένους Κατακαλαίους και ας αποδώσουμε τις ευθύνες ως κοινωνία, στους υπαίτιους καταδεικνύοντάς τους. Η κατάσταση είναι τραγική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες. Γιατί; Και για ποιους;

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου στις 27/10 στο κέντρο του Καρλάκα

Πρέπει να ωριμάσουμε κάποια στιγμή και να διασφαλίσουμε τη ζωτικότητα του νησιού για τις επόμενες γενιές, όπως μας το παρέδωσαν σε εμάς οι προηγούμενες.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ενώ το καλοκαίρι πέρασε σχετικά ομαλά, από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι την 19η Οκτωβρίου είχαμε 8 πυρκαγιές εκ των οποίων οι δυο (Καλυβάρι – Κατακαλαίοι) ήταν πολύ μεγάλες και δύσκολες. Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να συνεισφέρει, δίπλα στην πυροσβεστική του νησιού μας, στο έργο της κατάσβεσης με παρουσία σε 8 πυρκαγιές, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Αναλυτικότερα:

·       Καλυβάρι & Κατάκοιλος (1-10-14): συμμετείχαν 21 εθελοντές με 6 πυροσβεστικά οχήματα και τις 2 υδροφόρες του Δήμου. Αρκετοί από αυτούς έκλεισαν 24 συνεχόμενες ώρες στο «πόδι»!

·       Συνετί & Μελίδα (8-10-2014): συμμετείχαν 20 εθελοντές με 4 πυροσβεστικά οχήματα και τις 2 υδροφόρες του Δήμου

·       Αϊπάτια (9-10-14): συμμετείχαν 10 εθελοντές με 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 2 υδροφόρες του Δήμου

·       Βουρκωτή (12-10-14): συμμετείχαν 5 εθελοντές με 2 πυροσβεστικά οχήματα

·       Κατακαλαίοι (18-10-14): συμμετείχαν 22 εθελοντές με 6 πυροσβεστικά οχήματα και τη μια υδροφόρα του Δήμου. Και σε αυτή τη κατάσβεση κάποιοι από αυτούς έκλεισαν 24 συνεχόμενες ώρες στο «πόδι»!

·       Λειβάδια (23-10-14): συμμετείχαν 4 εθελοντές με 1 πυροσβεστικό όχημα

Το κόστος αυτών των πυρκαγιών σημαντικό σε καύσιμα, σε κατεστραμμένο εξοπλισμό, σε βλάβες οχημάτων. Και επιπλέον τόσος κόπος, τόση καταστροφή, τόσα χρήματα. Γιατί; Και για ποιους;

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet