H νέα υστερία με τα 17 εκατ. του Τζόκερ!

Του Γιάννη Μηνδρινού

Αν υποθέσουμε πως σας... περίσσευαν 12,5 εκατομμύρια ευρώ, θα ήσασταν διατεθειμένοι να παίξετε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του Τζόκερ με στόχο να είστε ο μοναδικός υπερτυχερός που θα κέρδιζε ένα ποσό κοντά στα 17 εκατομμύρια ευρώ; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου... φιλολογικό. Τα τελευταία 24ωρα, επικρατεί ένας μικρός χαμός στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς όλοι οι Έλληνες ονειρεύονται το απίθανο τζακ ποτ του Τζόκερ, το οποίο υπολογίζεται πως τελικά θα αποδώσει στον μεγάλο νικητή (αν υπάρξει τέτοιος...) περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Κι εδώ γεννιέται ένα ακόμα ερώτημα: Μπορεί κάποιος να παίξει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και να κερδίσει σίγουρα;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε «όχι», σας ενημερώνουμε πως τον Νοέμβριο του 2002 είχαν παιχτεί όλοι οι συνδυασμοί στο ελληνικό ΛΟΤΤΟ, με κόστος 2,1 εκατομμύρια ευρώ!  Εκείνοι που διέθεσαν αυτό το ποσό στόχευαν να διπλασιάσουν τα χρήματά τους, καθώς το τζακ ποτ, τότε ήταν στα 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Στάθηκαν όμως, άτυχοι καθώς υπήρξε ακόμη ένας νικητής κι έτσι τα χρήματα μοιράστηκαν. Ο κάθε νικητής, δηλαδή, πήρε 2,2 εκατομμύρια κι αν αφαιρεθούν οι φόροι ουσιαστικά αυτοί που πόνταραν 2,1 εκατομμύρια πήραν τα χρήματά τους πίσω (κι είχαν κι ένα μικρό ποσό «χασούρα»). Αν υπήρχε και τρίτος τυχερός, θα έχαναν σχεδόν το 1/3 της «επένδυσής» τους: 600.000 ευρώ!

Το ερώτημα είναι: Μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στο τζακ ποτ του τζόκερ (η κλήρωση το βράδυ της Κυριακής) που τα λεφτά είναι πολύ περισσότερα; Έστω και αν συμπίπτει η ημερομηνία της 2ας Νοεμβρίου με το τζακ ποτ του ΛΟΤΤΟ, το 2002, αυτό θεωρείται και είναι δύσκολο. Τουλάχιστον προς το παρόν.  Το παιχνίδι μοιράζει 14 εκατομμύρια ευρώ και αν παιχτεί ένα σύστημα με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αριθμών θα απαιτηθεί το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Τζόκερ όλοι οι συνδυασμοί είναι 1.221.759 Χ 20 = 24.435.18024.435.180 και άρα το συνολικό κόστος (με τιμή 0.50 τη στήλη) ανέρχεται στα 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν υπάρξει ένας νικητής θα πληρώσει 20% φόρο, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ και επομένως η αύξηση του κουμπαρά που θα προκύψει από ένα τόσο μεγάλο σύστημα (υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ) θα πάει ολόκληρη στο φόρο. Θα πείτε: Ναι, αλλά αν έχουμε νέο τζακ ποτ; Δεν θα αξίζει τότε τον κόπο; Μη ξεχνάτε: Εσείς, έχοντας παίξει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, θα κερδίσετε σίγουρα. Το θέμα, όμως, είναι αν θα υπάρξουν κι άλλοι νικητές. Το ενδεχόμενο να εμφανιστούν άλλοι 2-3 που θα έχουν ποντάρει λίγα μόλις ευρώ είναι πολύ πιθανό. Και για κάθε νικητή που θα εμφανίζεται εσείς θα χάνετε όχι εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια ευρώ!

Πριν μερικά χρόνια ένας επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία ανακοίνωσε κέρδη από το ΛΟΤΤΟ της Βιρτζίνια ύψους 30 εκατ. δολαρίων. Το νέο δεν είναι η επιτυχία, αλλά το ποσό που παίχτηκε και ξεπέρασε τα 5.5 εκατ. ευρώ. Το μηχανογραφικό της λοταρίας αποδεχόταν πλήρη δελτία μέχρι 7 αριθμούς. Παρότι η επενδυτική εταιρεία ήταν έτοιμη και είχε  προτυπώσει όλα τα δελτία ώστε να καλύπτονται και τα  7 εκατομμύρια συνδυασμοί, πρόλαβε να επικυρώσει τα 5.6 εκατομμύρια στήλες (800.000 δελτία) αφήνοντας εκτός επικύρωσης το 20% του συνόλου. 

Τελικά στάθηκαν τυχεροί κι έπιασαν  το μοναδικό εξάρι, με κέρδος 24 εκατ. ευρώ. Όμως στόχευαν σε έναν κουμπαρά σχεδόν τετραπλάσιο της δαπάνης.

 Όπως και να έχει, όμως, αυτά τα τεράστια ποσά παραπέμπουν στις φουρτούνες που συναντάνε τα μεγάλα καράβια όμως αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας του κόσμου των λοταριών. Ενός κόσμου που επιτρέπει στη μια στήλη να πάρει τα μισά ή και όλα τα λεφτά από τον πανίσχυρο αντίπαλο που θα παίξει εκατομμύρια στήλες. Αυτό είναι το μαγικό και ανεξήγητο, κατά πολλούς, δίκαιο των αριθμών. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της παγκοσμιοποιημένης λοταρίας που θα αποτελούσε και μια μορφή αντίπαλου δέους στην παντοδυναμία των αγορών  χρήματος. Ίσως προσεχώς...