Δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά στην πυροσβεστική Άνδρου

 

Αυξημένη η ευαισθητοποίηση στα θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας των κατοίκων της Άνδρου μετά τον εφετινό «πύρινο» Οκτώβρη. Η αλλαγή αποτυπώνεται πλέον στο νέο πνεύμα που κυριαρχεί στην πρακτική των ανδριωτών: για πρώτη φορά καθημερινά δεκάδες ανδριώτες παίρνουν πλέον τηλέφωνο την πυροσβεστική υπηρεσία για να πάρουν άδεια να κάψουν χόρτα!

Έτσι, αν και η πυροσβεστική περίοδος έληξε τυπικά στην Άνδρο την 1 Νοεμβρίου 2014 εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για ειδοποίηση της πυροσβεστικής σε περίπτωση φωτιάς για τα χόρτα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα  καθημερινά η πυροσβεστική Άνδρου δέχεται τουλάχιστον 25 τηλεφωνήματα κατά μέσο όρο, στα οποία οι κάτοικοι την πληροφορούν πως θα ανάψουν φωτιά για να κάψουν χόρτα! Και μετά το τέλος της φωτιάς οι ίδιοι πάλι τηλεφωνούν στην πυροσβεστική για να δηλώνουν πως τέλειωσαν με ασφάλεια την εργασία τους.

Το γεγονός αυτό φανερώνει πως ένα άλλο πνεύμα κυριαρχεί στην καθημερινότητα του νησιού. Ένα πνεύμα περισσότερο υπεύθυνο και συνεργατικό.

Οι αιτίες αυτής της υπευθυνότητας και αυτής της ευαισθητοποίησης των κατοίκων έναντι προηγουμένων καταστάσεων ανεξέλεγκτου και ανεύθυνου καψίματος των χόρτων είναι αρκετές και σημαντικές και θα αποτελέσουν άρθρο μας με στοιχεία, το οποίο και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας τις επόμενες μέρες.

«εν Άνδρω»