ΠΡΟΣΟΧΗ: Τηρείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον covid-19

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συνεχής αναφορά σε διάσπαρτα μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Άνδρο. Ρωτήσαμε τις υγειονομικές αρχές καθώς και τον ΕΟΔΥ και η απάντηση είναι: Όλα ξεκίνησαν με το άνοιγμα των σχολείων καθώς σταδιακά χαλάρωσε η προσοχή πολλών. Τα self-tests μπορεί και να μην γίνονται με την επιμέλεια που πρέπει. Μπορεί κάποια παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η συνάφεια με τα άλλα παιδιά δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης.

Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Όμως μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και από εκεί οι γονείς είτε νοσούν είτε μεταφέρουν τον ιό σε χώρουςπου συχνάσουν. Έτσι, μάλλον έχει ξεκινήσει μια νέα αλυσίδα, που δεν έχει πάρει έκταση. Όμως πλέον έχει αρχίσει να δίνει κρούσματα.

Τα κρούσματα πλέον δεν είναι εύκολο να ανιχνευτούν γιατί αν και μεμονωμένα είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί. Και τα εργαστήρια των τεστ είναι πλέον περισσότερα (δημόσιο το Κέντρο Υγείας και ιδιωτικά σε αρκετά μέρη) έτσι δεν μπορεύν να βρεθούν οι διάσπαρτες μικρές εστίες.

Τα εμβόλια προφυλάσσουν από την μεγάλη διάδοση. Όμως, κάποιοι μολύνονται. Και κάποιοι (ανάλογα με τα αντισώματα που έχουν) αρρωσταίνουν. Ευτυχώς όχι βαριά. Όμως μερικοί αρρωσταίνουν όπως συνέβη σε γνωστό ηλικωμένο ζευγάρι στην περιοχή του Γαυρίου, που αν και πρόσεχε και τηρούσε τα πρωτόκολλα, μετά από μια έξοδο, βρέθηκαν με τον ιό αν και εμβολιασμένοι.

Και οι δύο πέρασαν την αρρώστια με λιγότερα προβλήματα ο άνδρας σε μερικές μέρες και με περισσότερα η γυναίκα σε περισσότερες μέρες. Το εμβόλιο βοήθησε να μην περάσουν βαριά. Όμως κάποιοι γύρω δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα και κάποιοι άλλοι δεν δείχνουν την αναγκαία επιμέλεια στα υποχρεωτικά self-tests των παιδιών.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»