Χοιροσφάγια στην Άρνη...

Χοιροσφάγια στην Άρνη

Το σφάξιμο του χοίρου το Νοέμβρη στην Άνδρο ήταν γιορτή. Όπως γιορτή είναι και σήμερα όπου πια υπάρχουν αγροτικά υποστατικά και αγρότες. Ήταν το οικογενειακό πανηγύρι του Νοέμβρη και ήταν και είναι ευκαιρία ευκαιρία συνάντησης φίλων, οικογένειας και συγχωριανών. Όμως χοιροσφάγια δεν έχουμε στους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, που είναι πια κάτι σαν μικρές πόλεις. Και χοιροσφάγια δεν γίνονται στα εγκαταλειμμένα χωριά. Αλλά γίνεται στα χωριά που κρατάνε αγροτικό πληθυσμό όπως η ορεινή, όμορφη και αγροτική Άρνη απ΄ όπου και οι φωτογραφίες …

Γουρουνοκεφαλή από τα χοιροσφάγια στην Άρνη.

Στις αναμνήσεις μου υπάρχουν τα χοιροσφάγια ως ένα τενεκεδάκι λουκάνικα με γλίνα! Αυτό έστελνε τέτοιες μέρες ο θείος Πέτρος από τα Λειβάδια, στο σπίτι μας στην Αθήνα από τα χοιροσφάγια, που έκανε αυτή την εποχή. Σκοτωνόμαστε εγώ κι ο μικρότερος αδελφός μου με την μητέρα μας να μην τα φάμε όλα με μιας!!! Η πραγματικότητα σήμερα - όπως γράφαμε πέρσι - είναι πως τα χοιροσφάγια, ένα έθιμο που χάνεται σιγά-σιγά στην Άνδρο.

Κάποτε όλα τα σπίτια είχαν χοιροσφάγια το Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη. Ήταν η εποχή της αγροτικής οικονομίας και ο χοίρος ήταν ένα από τα εφόδια του χειμερινού τραπεζιού της αγροτικής κοινωνίας του νησιού. Με τα χρόνια η αγροτική οικονομία μειώθηκε και ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείφθηκε στο νησί. Ένα από τα πλέον αγροτικά νησιά των Κυκλάδων έστρεψε την πλάτη στην αγροτική ζωή.

Όλα στον χοίρο είναι χρήσιμα. Τίποτα δεν πάει χαμένο...

Γράφαμε πως η Άνδρος λόγω εγγύτητας με την Αθήνα υπέστη μια ριζική αλλαγή τρόπου ζωής στην Άνδρο, που δεν συνέβη σε τέτοια έκταση ούτε στην γειτονική Τήνο, ούτε στην ισομεγέθη  Νάξο. Η Άνδρος έστρεψε την πλάτη στην γη και οι Ανδριώτες αγρότες αστικοποιήθηκαν πηγαίνοντας στην Αθήνα είτε έγιναν ναυτικοί. Πολύ λίγοι πια ανδριώτες ζουν σήμερα από την γη και την κτηνοτροφία. Και όσοι ζουν στην Άνδρο οι περισσότεροι έχουν στραφεί στον τουρισμό, ενώ κάποιοι νεώτεροι έγιναν επιχειρηματίες, τεχνίτες, δημόσιοι υπάλληλοι και στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν ζώα.

Τα χοιροσφάγια άρχισαν να χάνονται σιγά-σιγά. Χοιρινά πλέον βρίσκουμε στον χασάπη και στο σούπερ-μάρκετ. Μόνο κάποια μεγάλα υποστατικά ή κάποιοι μεμονωμένοι αγρότες από παραδοσιακές οικογένειες στα χωριά κάνουν πλέον χοιροσφάγια. Ήταν λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία να γράψουμε για τα χοιροσφάγια σήμερα με αφορμή αυτά που που γίνονται στην Άρνη σήμερα και για τα οποία μας πληροφόρησε ο φίλος αναγνώστης και συνεργάτης Α.Σ. με αναφορά και τις φωτογραφίες που έστειλε από χοιροσφάγια στην περιοχή.

Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet