Η φωτιά με ολονύκτιες επιχωματώσεις περιορίστηκε...

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΠΡΩΙ: Η φωτιά με ολονύκτιες επιχωματώσεις περιορίστηκε...

Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός με μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών επιχωμάτωναν τα σκουπίδια και τις μπάλες σκουπιδιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την φωτιά. Ο ιδιώτης Γιάννης Ζαγοραίος σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο και εργάτες καθαριότητας του Δήμου Άνδρου και τον ΣΕΔΑ συνέχισαν σε επιφυλακή και ξανάρχισαν τις επιχωματώσεις από τα χαράματα περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς και σώζοντας τον δεματοποιητή με χωμάτινους δρόμους που κατασκεύασαν γύρω του. 

Αυτή τη στιγμή η φωτιά στα σκουπίδια έχει κατακαθίσει και περιοριστεί και συνεχίζονται οι επιχωματώσεις σύμφωνα και με τις εντολές της πυροσβεστικής Άνδρου. Η πυροσβεστική δηλώνει ικανοποίηση από την πλήρη συνεργασία του Δήμου στις εντολές της, καθώς από την πρώτη στιγμή έφτασαν δύο μηχανήματα του Δήμου και ιδιώτη και φορτηγό για τις επιχωματώσεις. Κάτι πολύ σημαντικό για τον περιορισμό και το σβήσιμο της φωτιάς.

Μιλώντας με τον επικεφαλής του κλιμακίου μας εξήγησε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει τα αίτια της φωτιάς. Το αν η φωτιά είναι έργο εμπρησμού ή αυτοανάφλεξης. Αν βρεθεί εμπρησμός θα εξεταστεί διεξοδικά αν είναι εξ αμελείας (λάθος εργαζόμενου ή κάτι λάθος πεταμένο στα σκουπίδια που αναφλέγει) ή εμπρησμός εκ προθέσεως. Όλα αυτά όμως θα εξεταστούν στο τέλος. Αυτή τη στιγμή η πυροσβεστική έχει αποσυρθεί από το συμβάν και ο Δήμος έχει αναλάβει με τις συνεχείς επιχωματώσεις να σβήσει την φωτιά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝ  ΑΝΔΡΩ: Κατηγόρησε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ ο επί διετία καταγγέλλων μας για όλα Γ. Καμήλος (που έχει μηνύσει την μισή Άνδρο κι εμάς σε συνεργασία με τον φίλο του κ. Σουσούδη) πως αργήσαμε να γράψουμε για την φωτιά κατά μια ώρα. Δεν ξέραμε (α) πως έχουμε βάρδια μαζί με την πυροσβεστική, (β) δεν ξέραμε πως έχουμε και ωράριο αναγραφής όλων των συμβάντων, (γ) πως δεν πρέπει ούτε να αργούμε ούτε να χάνουμε ειδήσεις γιατί θα μας καταγγέλλει για καθυστέρηση (ή και συμπαιγνία) ο κ. Καμήλος και το PitsouniCity του (ιστοσελίδα κάπου από τον Πειραιά που κάποια σχέση θα έχει με όσους θήτευσαν στο Πειραϊκό ρεπορτάζ).

Υπαινίσσεται ο κύριος αυτός - ο καταγγέλλων τους πάντες και τα πάντα - και το Pitsouni του συμπαιγνίες. Μάλλον εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Το ότι αυτός έγραψε για την φωτιά στα απορρίμματα σε ελάχιστη ώρα από την εκδήλωση της μπορεί να σημαίνει πως είτε "είχε βάρδια" χτες με την πυροσβεστική είτε "επιτηρούσε" την χωματερή - για δικούς του λόγους - και δεν καθυστέρησε καθόλου να γράψει και έρχεται μετά να μάς καταγγείλει - κι αυτός και το Pitsouni του. Κάθε εκτίμηση δεκτή από εμάς... 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ: Η φωτιά επεκτάθηκε και δύσκολα θα σβήσει...

Δυστυχώς η φωτιά λόγω του ισχυρού νότιου άνεμου πέρασε το ανάχωμα που είχε κάνει το ερπυστριοφόρο μηχάνημα προς την μεριά των προς επεξεργασία απορριμμάτων και πλησιάζει και στις δεματοποιημένες μπάλες. Αν φτάσει σε αυτές μπορεί να καεί μέρος του μηχανήματος του δεματοποιητή.

Ήδη ο ισχυρός νότιος άνεμος σκόρπισε και τα στρώματα που είχαν σωρευτεί πλάι στον δεματοποιητή, όπως φαίνεται. Υπάρχει μηχάνημα του Δήμου που κάνει ότι μπορεί να μπαζώσει, αλλά λόγω του ότι δεν είναι ερπυστριοφόρο δεν μπορεί να πάει κοντά. Το ερπυστριοφόρο που δούλευε ανήκε σε ιδιώτη κι έφυγε. Η πυροσβεστική δεν μπορεί να δώσει ακόμα εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Είναι θλιβερή η κατάσταση που συμβαίνει χρόνια τώρα με τον ΧΑΔΑ της Άνδρου. Λόγω εμμονικών πολιτικών που πηγάζουν από έναν άθλιο τοπικισμό δεν μπόρεσε η Άνδρος να αποκτήσει ΧΥΤΥ και διατηρεί έναν παμπάλαιο ΧΑΔΑ σε κεντρικό σημείο, που επηρεάζει την μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Απόψε λόγω του νότιου άνεμου η κοιλάδα, τα χωριά και η Χώρα πλήττονται από τον καπνό που περιέχει διοξίνες. Κάτι απαράδεκτο που οφείλεται στον εμμονικό τοπικισμό μιας ομάδας, που μποϊκοτάρει εδώ και 8 χρόνια την δημιουργία ΧΥΤΥ στην απόμερη, ερημική και πληρούσα όλα τα κριτήρια Πλούσκα.

Από αυτούς τους καλοκαιρινούς και τον εμμονικό τοπικισμό τους υποφέρει επί χρόνια το νησί. Με την βοήθεια της εκάστοτε αντιπολίτευσης που χρόνια τώρα κοιτάζει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την καταστροφή. Από τον Γλυνό μέχρι τον Σουσούδη η αντιπολίτευση σπάνια βρήκε κοινό βηματισμό με την διοίκηση. Μόνο το 2012 η διοίκηση του Γλυνού κατάφερε να βρει κοινό έδαφος με τον Σουσούδη. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Προεκλογικά το 2014 δόθηκε μάχη για τα σκουπίδια και χάθηκαν μετά άλλα πέντε χρόνια με το μπλοκάρισμα του ΧΥΤΥ από τον τότε κυβερνητικό Καπάκη που πόνταρε στον τοπικισμό για την ήττα του Σουσουδη. Στο τέλος καταβαραθρώθηκε και κυβερνητικά, αλλά και δημοτικά με 17%. Το αξιοπερίεργο είναι πως ο Σουσούδης που τόσο υπέφερε από τον Καπάκη τώρα βαδίζουν χέρι-χέρι στον χορό του Ζαλόγγου...

Τέλος, μάθαμε προχτές πως ακόμα δίνουν νομικίστικες μάχες οι ίδιοι άνθρωποι για να μην προχωρήσει ο ΧΥΤΥ και να μείνουν τα σκουπίδια στον χώρο του ΧΑΔΑ! Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης του νέου ΧΥΤΥ, που αναμένεται να δημοπρατηθεί σε δύο μήνες. Αυτά μάθαμε από έγκυρη πηγή του ΦΟΣΔΑ και της Περιφέρειας που έχουν πλέον την ευθύνη κατασκευής του ΧΥΤΥ της Πλούσκας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μάχη με επιχωματώσεις για να σβήσει η φωτιά...

Μάχη με επιχωματώσεις δίνουν τα μηχανήματα του Δήμου Άνδρου - όπως φαίνεται στην φωτογραφία - για να σβήσουν την φωτιά. Μόνο με χώμα σβήνετε αυτή η φωτιά. Εν τω μεταξύ η πυροσβεστική δεν έχει βγάλει πόρισμα για το πως προκλήθηκε. Θα βγάλει - εξήγησαν οι αρμόδιοι - όταν σβήσει κι έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους. Αναμένουμε μαζί με αυτούς κι εμείς...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ: Συνεχίζεται με μειωμένο ρυθμό η φωτιά στα απορρίμματα

 Συνεχίζεται η φωτιά στα απορρίμματα. Πλέον μόνο με το χώμα μπορεί να σβήσει. Η πυροσβεστική διαπιστώνοντας πως έπιασε βροχή και δεν μπορεί να εξαπλωθεί η φωτιά και πως μόνο με χώμα μπορεί να σβήσει αποχώρησε πριν λίγο. Στον χώρο έμειναν οι εργαζόμενοι του Δήμου που θα συνεχίσουν μετά την βροχή να ρίχνουν χώμα για να την σβήσουν.

 Η φωτιά περιορισμένη πλέον σε μια άκρη του χώρου. Διακρίνεται το χώμα που σώρευσαν τη νύχτα τα μηχανήματα του Δήμου Άνδρου για να μην καεί ο δεματοποιητής.

 

ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ: Φωτιά στα απορρίμματα δίπλα στον δεματοποιητή

Φωτογραφία από την αποψινή φωτιά.

Σήμερα Πέμπτη 25/11/21 το απόγευμα προκλήθηκε φωτιά σε πακεταρισμένα απορρίμματα στον παρακείμενο χώρο του δεματοποιητή. Οι εργαζόμενοι του Δήμου αμέσως κάλεσαν την πυροσβεστική που έφθασε αμέσως με δύο οχήματα και τέσσερις πυροσβέστες με επικεφαλής τον προϊστάμενο του κλιμακίου Άνδρου Δημήτρη Πρινιωτάκη. Επί τόπου έφτασε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Άνδρου Δημήτρης Τηνιακός.

Μηχάνημα του Δήμου Άνδρου σκεπάζει με χώμα τα απορρίμματα για να σβήσει την φωτιά.

Η πυροσβεστική κάλεσε και υδροφόρα του ΣΕΔΑ για βοήθεια. Ουσιαστική δουλειά όμως κάνουν στον τόπο της φωτιάς δύο φορτωτές του Δήμου Άνδρου και ένα φορτηγό που ρίχνουν χώμα για να σβήσουν την φωτιά γιατί το νερό δεν βοηθά. Απλώς περιόρισε την εξάπλωση εκτός εργοταξίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την μεριά των αρμόδιων του εργοταξίου μιλάνε για πιθανή αυτανάφλεξη στα πακεταρισμένα σκουπίδια. Μια εκδοχή είναι πως το μεθάνιο που εκλύουν αυτοαναφλέγη. Εργαζόμενος είπε για ληγμένη ή άχρηστη καραβορουκέτα που είχε πεταχτεί στα σκουπίδια.  Η πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν κάνει εκτιμήσεις μέχρι να σβήσει η φωτιά.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»