Πέθανε ο Νίκος Σιγάλας. Συλλυπητήρια μηνύματα. Η κηδεία το Σάββατο 12/2...

 

Ο Νίκος Σιγάλας με την Αθηνά Σχινά. Καλοκαίρι 2021 στα εγκαίνια της 27ης έκθεσης "Πλόες" που ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. 

Πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα ο Νίκος Σιγάλας, πρόεδρος των ανδριώτικων Ιδρυμάτων Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη. Ο αποβιώσας ήταν γόνος της ευρύτερης οικογένειας Κυδωνιέα. Υπήρξε ανιψιός της Μαρίκα Κυδωνιέως σύζυγου του ευεργέτη της Άνδρου Πέτρου Κυδωνιέα. Ήταν γεννημένος το 1957 στην Άνδρο όπου και έβγαλε το εξατάξιο δημοτικό της Χώρας. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις.

Με την δημιουργία του Ιδρύματος – μετά τον θάνατο των θείων του – Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, από ένα σημείο και μετά, ανέλαβε πρόεδρος του μέχρι σήμερα. Πριν μερικά χρόνια ανέλαβε πρόεδρος και του Ιδρύματος Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη. Ο Νίκος Σιγάλας ήταν παντρεμένος με την Έρη Μανούσου και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά.

Το Ίδρυμα επί των ημερών του υλοποίησε θέληση των κληροδοτών του για να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Κάτι το οποίο ο αποβιώσας υποστήριξε. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Πλοές το 1995 με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ιστορικό Τέχνης και καθηγήτρια (ΕΚΠΑ) Αθήνα Σχινά, η οποία και διαμόρφωσε με τις επιλογές της όλα αυτά τα χρόνια τον θεσμό.

Με 27 ολόκληρα χρόνια δράση οι Πλόες αναδεικνύονται σε έναν από τους μακροβιότερους ιδιωτικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Με την ετήσια παρουσία τους έκαναν την Άνδρο γνωστή στην Ελλάδα μέσα από την παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής παραγωγής. Με το Ίδρυμα Μωραΐτη ο αποβιώσας τα τελευταία χρόνια πρόλαβε απλώς να κάνει μια σειρά μεμονωμένων δραστηριοτήτων και να αγοράσει ένα παραδοσιακό κτίριο στην Χώρα ως έδρα του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Ψυχικό το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ στο Κοιμητήριο Χώρας της Άνδρου.

Τα έξοδα της κηδείας αναλαμβάνουν προς τιμήν του, τα δύο Ιδρύματα στα οποία υπήρξε Πρόεδρος, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως και το Ίδρυμα Δ. & Λ. Μωραΐτη – Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

      Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα, Τρίτη 08/02/2022, τον απροσδόκητο θάνατο του Νίκου Σιγάλα.

     Ήταν γόνος της ευρύτερης οικογένειας Κυδωνιέα και διατέλεσε για πάρα πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, μέσω του οποίου καθιέρωσε την εικαστική δράση «ΠΛΟΕΣ» για 27 ολόκληρα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια διατέλεσε επίσης Πρόεδρος και του Ιδρύματος Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη.

     Η ιστορία της Άνδρου θα καταγράψει τον Νίκο Σιγάλα ως έναν από τους Ανδριώτες με πλούσια προσφορά στην πολιτιστική ζωή και ανάδειξη του νησιού μας.

     Η συνεργασία του με τον Δήμο μας ως Πρόεδρου του Ιδρύματος Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως σε θέματα παιδείας.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 

      Εκφράζω την βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια μου για τον αιφνίδιο  θάνατο του Νίκου Σιγάλα.

     Ο αγαπητός σε όλους Νίκος Σιγάλας, επί σειρά ετών διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος του Ιδρύματος  Πέτρου & Μαρίκας  Κυδωνιέως με μεγάλη κοινωφελή δράση και  υπήρξε εμπνευστής & πρωτεργάτης των εικαστικών εκθέσεων «Πλόες» . Τα τελευταία έτη ανέλαβε επίσης  την προεδρία του ιδρύματος Δημήτρη &Λιλίκας Μωραίτη όπου με άμεσες πρωτοβουλίες του, προγραμματίστηκαν και δρομολογήθηκαν πλήθος δράσεων.

     Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους οικείους του. Ο Θεός να τον αναπαύσει. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΑΛΑ 

Με αφορμή την  αναγγελία του θανάτου του Νικολάου Σιγάλα,  ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης και το Δημοτικό Συμβούλιο  Άνδρου σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση σήμερα Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 και από ώρα 17:30 έως 18:00  αποφάσισαν ομόφωνα :

Εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του ευπατρίδη

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΑΛΑ

Ενός ανθρώπου με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση που  προσέφερε πολλά στον τόπο διατελώντας Πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη Άνδρου, και εγκρίνουν την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος :

Να διατυπώσουν τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά Καταστήματα Χώρας Άνδρου την ημέρα της κηδείας.

Να εκπροσωπηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος.

Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αιωνία του η Μνήμη

Ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας

Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, με βαθύτατη θλίψη, ανακοινώνει την αιφνίδια απώλεια του

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λ. ΣΙΓΑΛΑ

Προέδρου του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως

Ο εκλιπών υπήρξε μια σημαίνουσα προσωπικότητα που υποστήριξε εμπράκτως τον Πολιτισμό και την Κοινωφέλεια της αγαπημένης ιδιαίτερης  πατρίδας του, Άνδρου. Η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη, τόσο στην παρούσα, όσο και στις επερχόμενες γενιές. Ο εκλιπών υπήρξε από το 1992 μέχρι το θάνατό του, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος εκτελώντας με συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης τα καθήκοντά του, με τρόπο υποδειγματικό.

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως,  τιμώντας τη μνήμη του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να συνεχίσει τα οράματα των Κληροδοτών και τα δικά του. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, με αφορμή το θλιβερό αυτό γεγονός, συνεκλήθη σε Έκτατη Συνεδρίαση, σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15:00 και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Να κατατεθεί το ποσόν των 3.000 ευρώ στον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων.

2) Να αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία του κτιρίου του Ιδρύματος επί πενθήμερο.

3)  Να δημοσιευτεί το παρόν Ψήφισμα στον Τύπο. 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου, με βαθύτατη θλίψη, ανακοινώνει την αιφνίδια απώλεια του

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λ. ΣΙΓΑΛΑ

Προέδρου του Ιδρύματος Δ. & Λ. Μωραΐτη - Άνδρου 

 Ο Νικόλαος Σιγάλας υπήρξε ένας ικανότατος άνθρωπος με απέραντη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο. Διακρινόταν από αξίες και αρχές με επίκεντρο την κοινωφελή προσφορά προς τους έχοντες ανάγκη και τον τόπο του. Ξεχώριζε για το ήθος, την αξιοπιστία και την εργατικότητά του. Υπηρέτησε με αφοσίωση το Ίδρυμα από το 2009 έως το θάνατό του. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος από το 2009, Γραμματέας του Δ.Σ. από το 2013 έως το 2018 όταν και ανέλαβε την Προεδρία του Ιδρύματος. Η απώλεια του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Το Ίδρυμα Δ. & Λ. Μωραΐτη,  τιμώντας τη μνήμη του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να συνεχίσει τα οράματα των Ιδρυτών και τα δικά του. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, με αφορμή το θλιβερό αυτό γεγονός, συνήλθε εκτάκτως, σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, και αποφάσισε τα κάτωθι:

  • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. 
  • Να αναρτήσει μεσίστια τη σημαία του Ιδρύματος στην έδρα του Ιδρύματος στην Άνδρο. 
  • Να καταθέσει δωρεά τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00€) αντί στεφάνου στη μνήμη του εκλιπόντος στο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων για την ενίσχυση του έργου του. 
  • Να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο. 

Τα Μέλη του Δ.Σ.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΪΡΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του  

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΑΛΑ 

Προέδρου του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη 

συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και ομόφωνα αποφάσισε: 

α) Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του.

Β) Να παρακολουθήσει εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου την κηδεία του.

δ) Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο. 

Άνδρος 8 Φεβρουαρίου, 2022.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου , μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα  του θανάτου  του  

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΑΛΑ

Προέδρου των Ιδρυμάτων Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Λιλίκας και Δημητρίου Μωραΐτη, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και ομόφωνα αποφάσισε: 

1) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2) Να παραστεί  αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.

3) Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τοπικό  τύπο. 

Άνδρος, 9 Φεβρουαρίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 

‘Ένα ξαφνικό γεγονός συντάραξε το νησί της Άνδρου και όχι μόνο. Η απώλεια του αγαπημένου μας Νίκου Σιγάλα, συγκλόνισε εκτός από τον στενό μας οικογενειακό κύκλο, όποιον άνθρωπο από τον Πολιτισμό τον γνώριζε και είχε έρθει σε επαφή με την προσωπικότητά του ή με τις εκδηλώσεις που ενθουσιωδώς υποστήριζε.

Ο Νίκος Σιγάλας υπήρξε μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Εκτός από τις σπουδές του στην οικονομία, που είχε ολοκληρώσει στα πανεπιστήμια Birmingham και Liverpool, δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα στον χώρο της Κοινωφέλειας και του Πολιτισμού.

Υπήρξε Διοικητικός Πρόεδρος των Ιδρυμάτων Π. & Μ. Κυδωνιέως και Δ. & Λ. Μωραΐτη - Άνδρου.

Ταυτοχρόνως υπήρξε αξιομνημόνευτος σύζυγος και πατέρας με περίσσεια αγάπη, φροντίδα και ενσυναίσθηση.

Το κενό που αφήνει η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτο. Υπήρξε ένας σπάνιος και ξεχωριστός άνθρωπος του οποίου τον δρόμο των αξιών θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Ψυχικό το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ στο Κοιμητήριο Χώρας της Άνδρου.

Η σύζυγος Έρη και τα παιδιά Λεωνίδας & Κατερίνα

Επιθυμία της οικογένειας είναι, σε όσους επιθυμούν, αντί στεφάνων  να δοθούν δωρεές στη μνήμη του:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ

Alpha Bank: IBAN  GR4701406220622002002004339

ETE BANK: IBAN: GR8301103130000031329615392

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ 

ΕΘΝΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR0401103130000031329617687

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ

Alpha Bank: IBAN GR7901406220622002002005024.

Οι επιλογές αυτές εκφράζουν τρία στοιχεία της προσωπικότητάς του, την αγάπη του για τον Ανθρωπισμό, τη Γη της Άνδρου και τον Πολιτισμό, στα οποία αφιερώθηκε.

Τα έξοδα της κηδείας αναλαμβάνουν προς τιμήν του, τα δύο Ιδρύματα στα οποία υπήρξε Πρόεδρος, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως και το Ίδρυμα Δ. & Λ. Μωραΐτη – Άνδρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ

O Νίκος Σιγάλας έφυγε απρόσμενα από κοντά μας. Άνθρωπος μορφωμένος και καλλιεργημένος, με γνώσεις και οξυδέρκεια, αγαπούσε τις τέχνες, τον πολιτισμό, την παράδοση και από τη θέση του ως πρόεδρος των Ιδρυμάτων Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη συνέβαλε στην πολιτιστική ανάδειξη της Άνδρου.

Αληθινός φίλος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Φεστιβάλ Άνδρου από την έναρξή του έως σήμερα, αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο για την Άνδρο.

Η Α.Μ.Κ.Ε "Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου" τον αποχαιρετά με θλίψη και εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Εις Μνήμην ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΑΛΑ 

Με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του ΝΙΚΟΥ ΣΙΓΑΛΑ Προέδρου των Ιδρυμάτων Π&Μ Κυδωνιέως και Δ&Λ Μωραΐτη, τακτικού μέλους του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, αγαπητού Ανδριώτη, ευπατρίδη, λάτρη της Τέχνης και του Πολιτισμού τον οποίο «υπηρέτησε» μέσω της ιδιότητάς του αλλά και προσωπικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Α. συνήλθε σήμερα Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 ώρα 20:00 και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: 

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Ν.Ο.Α. στους συγγενείς  του μεταστάντος.

Να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη μνήμη του.

Να παραστούν μέλη του Δ. Σ. στην εξόδιο ακολουθία.

Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συλληπητηρια στην οικογένεια του πολυ καλός ανθρωπος!!