ΕΞΑΡΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟ: Ποιοι νοσούν, πόσο επικίνδυνος και πως εξαπλώθηκε ο ιός...

Omicron 2: Αυξήθηκαν 63% τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Δεν αυξάνονται οι νοσηλείες. Πρώτες εξηγήσεις για την ραγδαία εξάπλωση του ιού σε Ελλάδα και συνακόλουθα και σε Άνδρο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Στην εποχή της κυριαρχίας της Omicron 2 και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορωνοϊού έχει εισέλθει η χώρα μας. (Και συνεπώς και η Άνδρος.) Δυόμισι μήνες μετά την επέλαση της Omicron 1 η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιδημική έξαρση κορωνοϊού. Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ειδικοί είναι εάν πρόκειται να σταθεροποιηθεί ή αν θα κινηθεί ανοδικά, προδιαγράφοντας ένα ακόμη επιδημικό κύμα εαρινό αυτή τη φορά.

Πάνω από 21.000 κρούσματα ημερησίως είχαμε την περασμένη εβδομάδα και πλέον αυτά αγγίζουν τις 27.000. Όλα πλέον επιβεβαιώνουν την άνοδο που διαφάνηκε αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα (και στην Άνδρο). Σημειωτέον ότι επρόκειτο για ένα εορταστικό τριήμερο που συνέπεσε και με την άρση του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο αποδείχθηκε τελικά ένας... επικίνδυνος συνδυασμός.

Η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, λόγω κόπωσης και λόγω Αποκριάς, αλλά και η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Omicron 2 επιδείνωσαν την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ (της προηγούμενης Πέμπτης), το στέλεχος της Ομικρον 2 αντιπροσώπευε το 24% των νέων κρουσμάτων Ομικρον που ταυτοποιήθηκαν, ενώ στην προηγούμενη από τη συγκεκριμένη έκθεση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%. Πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και κατά τόπους είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό της Omicron 2. (Τα παραπάνω στοιχεία του ΕΟΔΥ εξηγούν τι συνέβη και στην Άνδρο, αλλά και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων όπως η Νάξος, η Μήλος, η Σύρος, όπου τα κρούσματα εκτινάχτηκαν μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας πολύ ψηλά.)   

Το ιικό φορτίο είναι και πάλι υψηλό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την επιδημία «οδηγούν» σε αυτή τη φάση τα άτομα νέας ηλικίας, που... οδηγούσαν και το κύμα της διασκέδασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους τις ημέρες της Αποκριάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, περιοχή αναφοράς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν άτομα ηλικίας έως 40 χρόνων.

Το πρόβλημα βεβαίως που δημιουργείται με τις νέες μολύνσεις είναι ότι επηρεάζουν δραματικά τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, ιδίως εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους. Η Omicron 2 μεταδίδεται πολύ περισσότερο σε σχέση με την Omicron 1, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως υπερμεταδοτική, γεγονός που εξηγεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκαν τα κρούσματα στις 27.000 (χθες) σε σχέση με την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου που είχαν καταγραφεί 16.274 κρούσματα. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 63%. (Έτσι εξηγείται και η ραγδαία άνοδος στην Άνδρο, που ήρθε κόσμος το τριήμερο, έγιναν χοροί και πάρτι, χαλάρωσαν μέτρα και άνθρωποι,)

Ωστόσο, το θετικό είναι προσώρας πως τα περιστατικά σοβαρής νόσου, και συνεπώς οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνώσεις παραμένουν...αποσυνδεμένα από το άρμα του υψηλού ιικού φορτίου . Βεβαίως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών, αλλά δεν διαπιστώνεται συνεκτική σχέση ικανή να παρασύρει ανοδικά τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Η εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί, και βάσει της οποίας έχει θωρακιστεί το 75% του γενικού πληθυσμού όσο και ο μέσος όρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υψώσει πλέον ένα τείχος έναντι του κορωνοϊού, που μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, καθώς όπως υπενθύμισε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, «όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Omicron 1 ή έλαβαν την αναμνηστική δόση πριν από 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Omicron 2». O καθηγητής εκτίμησε πως η υποπαραλλαγή δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Omicron 1, αλλά μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του πέμπτου κύματος, οδηγώντας σε πάνω από 35.000 κρούσματα ημερησίως.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Θεία Κοινωνία είναι παντελώς διαφορετική(ΘΕΙΑ) και δεν μεταδίδει προς τους πιστούς καμμία νόσο(Αλλωστε θα νοσούσαν όλοι οι ιερείς μας και όχι μόνο τώρα αλλά πάντα από τους ασ θενείς που κοινωνούσαν και ειδικά εντός των νοσοκομείων). Είναι τελείως διαφορετικό όμως-και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει ο ΠΓΚ-ότι μετάδοση μεταξύ των εκκλησιαζομένων υπάρχει όταν δεν τηρούνται τα μέτρα εντός των ναών.
Είναι υπεύθυνοι οι επίτροποι κατ'αρχήν και μετά ο ιερέας για την τήρηση των αποστάσεων και της προστατευτικής μάσκας μεταξύ των πιστών.
Τα παιδιά και τα εγγόνια των εκλησιαζομένων(στην πλειοψηφία μεσηλίκων και υπερηλίκων) αυτή την εποχή νοσούν.Αρα η τήρηση των μέτρων προστατεύει τους συμπροσευχομένους υγιείς. Οπως φροντίζουν για την σοβαρή περιβολή των πιστών(πχ το καλοκαίρι όχι βερμούδες και σορτς) ας γίνει μια προσπάθεια εκ μέρους των υπευθύνων για τις αποστάσεις,τις μάσκες(υποχρεωτική και στα παιδάκια που εκκλησιάζονται),τα αντισηπτικά.
Θεωρώ δε εκ των ων ουκ άνευ τον πλήρη εμβολιασμό όλου του απαραίτητου λειτουργικού προσωπικού με πιστοποιητικό φυσικά (ιερέων,επιτρόπων και λοιπών λειτουργών που βοηθούν στο Ιερό,ιεροψαλτών,καντηλανάφτου κλπ) και τον αποκλεισμό των γνωστών πλέον σε όλους αντιεμβολιαστών από τας ιεροτελεστίας ως εν δυνάμει νοσούντας και μεταδίδοντας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κλείστε τα σχολεία 3 μέρες σε συνδυασμό με το ΣΚ 5 . Σταματήστε οι γονείς τα πάρτυ γενεθλίων , κόψτε τα τραπεζόματα σε μνημόσυνα και κηδείες. Εσείς οι παπάδες ζητηστε απο τους πιστούς και τους λειτουργούς να φοράνε μάσκα εντός ναού, ψεκαστε και λίγο αντισηπτικό στις εικόνες. Είδατε τι έπαθαν στο Αλαδινου που δε φόραγε κανείς μάσκα στην εκκλησία.