Ο λαχανόκηπος του σχολείου: Μια ιστορία δημιουργίας και αγάπης για τον τόπο…

Της Αλεξάνδρας Βουτσινά

Βιολόγου, MSc, PhD - Καθηγήτριας Γυμνασίου-Λυκείου Γαυρίου

Φύτεμα δένδρων μπροστά στο σχολείο για καλλωπισμό και σκιά. 

Η δημιουργία και συντήρηση ενός βιολογικού λαχανόκηπου εντός του σχολείου μπορεί να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών μας σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την αειφορία. Σκοπεύουμε ώστε ο σχολικός λαχανόκηπος να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια βιωματική και ολιστική προσέγγιση για την βιολογική γεωργία και την ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων.

Κι άλλα δέντρα για να δώσουν χρώμα και ανάσα στο άνυδρο τοπίο του προαυλίου

Στο Γυμνάσιο με ΛΤ, Γαυρίου. δώσαμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους μαθητές μας οι οποίοι μας εξέπληξαν ευχάριστα, με το ζήλο, την εργατικότητα, την συνεργασία και τις γνώσεις τους. Με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Γεωπόνου μας Φραγκίσκου Λουκρέζη, και έχοντας την πρόθυμη και πολύτιμη βοήθεια του Σταμάτη Τρίμπαλη και την ευγενική συνεισφορά του Δημήτρη Μώρου, έχουν διαμορφώσει το χώρο και ολοκληρώσει το φρεζάρισμα και τη βιολογική λίπανση του κήπου μας με κοπριά από τους Αδελφούς Τριδήμα και υπολείμματα καφέ από το φούρνο του Πετράκη. 

Σκάψιμο για την προετοιμασία του λαχανόκηπου.

Το πρώτο μας βήμα θα είναι φυτέψουμε μαρούλια, άνηθο, κρεμμύδια, μαϊντανό και σκόρδα. Τα σπορόφυτα θα είναι ευγενική χορηγία των φυτώριων του Ιωάννη Νασόπουλου. Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε τα λαχανικά μας από διάφορα παράσιτα και να τα ενδυναμώσουμε με φυσικούς τρόπους και για το λόγο αυτό πρέπει να τα συγκαλλιεργήσουμε με αρωματικά όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός ή και κατιφέδες και είμαστε σε αναζήτηση χορηγού για αυτά τα φυτά.

 

Και ήρθε η ώρα και της κοπριάς για να βοηθήσει την ανάπτυξη του λαχανόκηπου.

Σίγουρα, για να φτάσουμε στο στάδιο της συγκομιδής πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύδρευση και τη περίφραξη του χώρου ώστε να αποτρέψουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα να φάνε ή να καταστρέψουν τα φυτά μας. Ο Δήμος και η Αντιδήμαρχος Tασία Μπιθικώτση είναι απαραίτητοι και σημαντικοί συμπαραστάτες μας.

Στο λαχανόκηπο του σχολείου μας χωράνε όλοι και με χαρά θα δεχτούμε την συνεισφορά τους. 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια που αν και με τέτοιους τίτλους σπουδών αποφάσισε να διδάξει στον τόπο μας και να προσφέρει σε αυτόν . Συνήθως εκείνοι με τα διδακτορικά "καβαλούν το καλαμι" και δεν διδάσκουν στην δευτεροβάθμια...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πάντα η ψυχή μου ταξιδεύει στο Γυμνάσιο και Λ.Τ Γαυρίου ως νεοδιόριστη καθηγήτρια... Το αγαπημένο μου σχολείο με τον υπέροχο Διευθυντή τον κ. Γιαννούλη Στρατή! Θεολόγος με όλη τη σημασία της λέξης!