ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821

Γαύριο 24/3/2022. Σημαιοστολισμένο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Φωτογραφία Μαρία Στεφανία.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) από την εταιρεία Marc έχει και είχε στόχο να εντοπίσει και να καταγράψει την πρόσληψη της Επανάστασης στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Η έρευνα διεξήχθη σε τρεις φάσεις: η πρώτη το 2019, η δεύτερη το 2020 και η τρίτη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Από την σύγκριση των πρόσφατων ευρημάτων σε σχέση με τα περασμένα έτη προκύπτουν μικρές αλλά ορατές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα, αλλά και στη γνώση που κατέχει σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της τότε εποχής.

(α) Κυριότερο εύρημα είναι ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πολιτικής τοποθέτησης, μορφωτικού επιπέδου και δημογραφικών χαρακτηριστικών.

(β) Καθολική αποδοχή απολαμβάνουν: Ο εθνικός χαρακτήρας της Επανάστασης (91,2%). Η αναγνώριση του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και της Μπουμπουλίνας, ως σημαντικότερων ηρώων. Η θετική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας (90%), των Φιλελλήνων (84,4%) και των νησιωτών πολιτικών (83,8%) στην έκβαση του Αγώνα.

(γ) Αντιθέτως, διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το 38,9% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ρωσία είχε τη θετικότερη συμβολή, με τη Γαλλία (20,7%) και τη Μεγάλη Βρετανία (19,7%) να ακολουθούν. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2019 η Ρωσία παρουσιάζει πτωτική τάση, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία ανοδική. Το 58% θεωρεί ως καθοριστικό αίτιο της θετικής έκβασης του Αγώνα τις στρατιωτικές επιτυχίες των επαναστατών, ενώ το 34% την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Και τέλος τέσσερις στους δέκα πολίτες συγκλίνουν στον θετικό ρόλο των εξωτερικών δανείων, ενώ τρεις στους δέκα στον αρνητικό. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων που αφορούν την εθνική και την φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης to 2021, καθώς παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο μέρος της έρευνας (2019).

(α) Ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του Αγώνα είναι στην δεύτερη θέση και στις δύο περιπτώσεις αξιολόγησης. Πρώτος παρέμεινε διαχρονικά ο εθνικός χαρακτήρας. Ο εθνικός χαρακτήρας από 52,9% το2019 ανέβηκε το 2021 στο 58,4%. Από την άλλη όσοι αναγνωρίζουν κυρίως τον δημοκρατικό/φιλελεύθερο χαρακτήρα της επανάστασης από 40,8% το 2019 ανέβηκαν στο 46,2% το 2021.

(β) Η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι οι συμπολίτες τους γνωρίζουν καλά την ιστορία της. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης.

(γ) Τέλος, οι μισοί Έλληνες δηλώνουν ότι στη διάρκεια του 2021 διάβασαν και έμαθαν περισσότερα για το 1821. Ως πηγές γνώσης τους επικαλούνται τις τηλεοπτικές εκπομπές το 28,4%, τα βιβλία το 18,6% και το διαδίκτυο το 16,9%.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.GR

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet