Πρόστιμο τώρα και μελλοντική φυλάκιση για τα αιολικά στην Τήνο!!!

 

Το δικαστήριο της Σύρου - για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που μπλόκαραν το λιμάνι και τους δρόμους της Τήνου για ένα διάστημα πέρσι - επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.860 ευρώ (συν τα δικαστικά έξοδα) για το σύνολο των 71 κατηγορούμενων.  Επιπλέον όμως καθόρισε προβλεπόμενη αυστηρότατη τιμωρία για κάθε μία ξεχωριστή αντίστοιχη επόμενη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας ουσιαστικά κάθε επόμενη κινητοποίηση των 71 κατοίκων για το ίδιο θέμα. Η ποινή για τυχούσα επανάληψη προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ και ένα μήνα φυλακή για κάθε έναν από τους 71 που θα συμμετέχει σε κάθε αντίστοιχη μελλοντική κινητοποίηση στην Τήνο!

Σε σχετική της ανακοίνωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του πρωτοδικείου Σύρου η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ) τονίζει πως: «το Πρωτοδικείο Σύρου ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις της εταιρείας επιδικάζοντας ποινή 4.860 ευρώ για καθένα από τους 71 συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις αλλά και για κάθε μελλοντική τους δράση! Η απόφαση προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε μελλοντική συμμετοχή σε διαμαρτυρία και φυλάκιση ενός μηνός!» Και καταλήγει: «Η εκ των προτέρων επιβολή ποινής για μελλοντικές κινητοποιήσεις αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική τρομοκρατική απόφαση. Η κατρακύλα του συστήματος που φτάνει στην ομηρία αγωνιστών αποτελεί ένα ισχυρό καμπανάκι για την περιστολή ελευθεριών στην εποχή μας και τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων»

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εκ των προτέρων επιβολή ποινής για μελλοντικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις προβλέπεται από το νόμο, όμως σπάνια εφαρμόζεται. Το ότι το πρωτοδικείο Σύρου την επέβαλε σημαίνει πως αποδέχτηκε πλήρως τις αιτιάσεις της εταιρείας που υπέστη με την καθυστέρηση των αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών και δεν αποδέχτηκε τις αιτιάσεις των κατοίκων.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"