Αύξηση κρουσμάτων και θετικότητας σε Κυκλάδες και Άνδρο. Δεν εμπνέει ανησυχία λένε οι επιστήμονες…

 

Της Γιάννας Σουλάκη

Ιatropedia.gr.

Οι πρώτες επιπτώσεις της καθολικής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού αρχίζουν από αυτή την εβδομάδα να γίνονται διακριτές. Αν και η κατάσταση δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία, ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού άρχισε να σκαρφαλώνει σε Αττική και σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Μαζί με την αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, οι οποίοι φέρουν στις “αποσκευές” τους τις νέες και πολύ πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, αυξάνονται και τα κρούσματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις δύο τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται κατά 64% αύξηση των δύο παραλλαγών Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) του κορονοϊού στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.

Αυξητική τάση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Τις τελευταίες 14 ημέρες αυξητική τάση -που ξεκινά από το 100% και φτάνει έως το 200%- σε νέες διαγνώσεις εμφανίζουν κάποιοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Άνδρος, η Ζάκυνθος, η Πάρος και η Κως. Έξαρση σε νέες λοιμώξεις εμφανίζουν, επίσης, η Ικαρία και η Λευκάδα.

Για την Άνδρο να σημειώσουμε πως ο δείκτης θετικότητας ήταν από τους μικρότερους των Κυκλάδων (3,7%). Η αύξηση σε πραγματικά νούμερα  - παρά την ποσοστιαία άνοδο - παραμένει κάτω από την μονάδα. Όμως χρειάζεται προσοχή.

Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στον εβδομαδιαίο μέσο όρο και στο σύνολο της χώρας παρουσιάζει αύξηση που πλησιάζει τη μονάδα και συγκεκριμένα, από το 4,40% σκαρφάλωσε στο 5,32%. (+0.92%)

Όμως, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και ο δείκτης θετικότητας σε τρία μεγάλα και δημοφιλή νησιά και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη (23,4%), στη Μύκονο (22,91%) και στη Μήλο (19,26%). Επίσης, διψήφιους αριθμούς στον ίδιο δείκτη εμφανίζουν η Ικαρία (13,3%), η Τήνος (13,7%) και η Ρόδος (10,7%). Λίγο κάτω από το 10% και η Νάξος (9,2%).

Στην Πάρο, το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει στο 16,22%, τη στιγμή μάλιστα που στο νησί σημειώνεται ταυτόχρονα και αυξητική τάση στα κρούσματα κατά 100%, ενώ αντίθετα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου εμφανίζεται επίσης υψηλή θετικότητα, η αυξητική τάση στα κρούσματα είναι μόλις 13% και 11% αντίστοιχα.

Φυσιολογική η αύξηση των δεικτών

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανέβει η επιδημιολογική καμπύλη και να επιδεινωθούν οι δείκτες μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό που δεν θέλουν, ωστόσο, να συμβεί είναι να αυξηθεί ξανά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η παρουσία και στη χώρα μας των νέων παραλλαγμένων ιών της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 αναμένεται να φέρνουν και νέα έξαρση, καθώς είναι ακόμη πιο μεταδοτικές, αλλά και εμείς έχουμε πλέον χαλαρώσει, όπως τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και ότι στο δυναμικό των επαφών μας συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες επαφών που δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη, οι οποίες οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή στο 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη.

Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, καθώς δεν δηλώνουν τα τεστ. Εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Όμικρον 2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», είπε και κατέληξε πως θα πρέπει να δείξουμε «τη στοιχειώδη ατομική ευθύνη».

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Στην τελευταία αναφορά του ΕΟΔΥ για τον δείκτη θετικότητας (12/06/2022), η Άνδρος καταγράφεται με ποσοστό 11% και όχι 3,7% όπως το αναφέρετε. Στον ακόλουθο σύνδεσμο, στο γράφημα της θετικότητας των περιφερειακών ενοτήτων μπορείτε να το διαπιστώσετε. https://www.stelios67pi.eu/eody.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Στην τελευταία αναφορά πριν 10 μέρες ήταν 3,7% προχτες που γράφτηκες το άρθρο έδωσαν αύξηση διπλάσια. Σήμερα εσείς γράφετε 11%. Που είναι το λάθος; Γράφουμε πως η τελευταία μέτρηση που ΕΝΕΙΣ αναφέραμε....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 εβδομάδες πριν από το χρήστη enandro enandro