Η ακτοφυλακή της Άνδρου στα θαλάσσια σύνορα της Κω!!!

Λιμάνι της Κω. Ακριβώς απέναντι η Τουρκία...

Λιγότερο από 3 ναυτικά μίλια (κάτω από 6 χιλιόμετρα) χωρίζουν το νησί της Κω από την Τουρκία. Και την πόλη της Κω λίγο παραπάνω από 5 μίλια. Σε αυτά τα στενά θαλάσσια περάσματα βρίσκεται από τις 8 Ιουλίου το σκάφος της ακτοφυλακής της Άνδρου προς ενίσχυση του Λιμεναρχείου Κω στην φύλαξη των Ελληνικών θαλάσσιων συνόρων μας και για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Κάτω από 3 μίλια το στενό μεταξύ Κω και Τουρκίας. Κάποιοι επιχειρούν να το περάσουν κολυμπώντας!!!

Το σκάφος της ακτοφυλακής Άνδρου μαζί με το ανδριώτικο πλήρωμα του έχει διατεθεί στην Κω τουλάχιστον μέχρι τέλος Αυγούστου. Κάθε βράδυ το ανδριώτικο πλήρωμα εκτελεί περιπολίες στο στενό θαλάσσιο πέρασμα ελέγχοντας τα θαλάσσια σύνορα. 

Κάποιες φορές βλέπουν βάρκες ή φουσκωτά λαθρομεταναστών από την Τουρκία να βγαίνουν στο πέλαγος και να ψάχνουν δίοδο να περάσουν προς την Κω και την Ελλάδα. Τους βλέπουν κι αυτοί και τους αποφεύγουν.

Το πλοίο της ακτοφυλακής Άνδρου περιπολεί κάθε βράδυ στα θαλάσσια σύνορα. Εδώ λίγο πριν βρει για περιπολία...

Το αξιοπερίεργο είναι πως η κατάσταση στην περιοχή – αν και είναι δίπλα οι ακτές των δύο χωρών – είναι ήσυχη. Πολύ πιο ήσυχη από την προηγούμενες αποστολές της ακτοφυλακής της Άνδρου στα στενά της Χίου. Δεν υπάρχει ένταση με τους Τούρκους ή με τους λαθρομετανάστες. Το πιο αξιοπερίεργο που τους έχει συμβεί είναι να περιμαζέψουν κάποιους νεαρούς λαθρομετανάστες από την θάλασσα, οι οποίοι επιχειρούν μερικές φορές να καλύψουν την απόσταση των 2,8 ναυτικών μιλίων μεταξύ Τουρκίας και Κω… κολυμπώντας!!!

Το λιμάνι της Κω γεμάτο τουριστικά σκάφη. Ελληνικά και ξένα. Ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός από το εξωτερικό είναι η οικονομική ατμομηχανή του νησιού...

Κατά τα άλλα οι εντυπώσεις του ανδριώτικου πληρώματος από τον τουρισμό της Κω είναι εντυπωσιακές: «άλλος θεός εδώ κάτω, στο λιμάνι και στην πόλη κόσμος πολύς. Το 80% ξένοι. Ακούς παντού αγγλικά, γαλλικά, γερμανική και ιταλικά. Ο τουρισμός είναι η οικονομική ατμομηχανή του νησιού. Οι Έλληνες είναι μονιασμένοι μεταξύ τους και φιλικοί με τους ξένους. Ζουν από αυτούς. Και οι ξένοι έρχονται οργανωμένες διακοπές. Σε ένα νησί οργανωμένο από την πόλη μέχρι της παραλίες του…»

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»