Οι ρίζες των Στενιωτών! Ένα ψηφιακό γενεαλογικό ταξίδι στον χρόνο...

Της Φραγκίσκης Βαλμά

Ο Ν. Εξαδάκλυλος μιλά για τις Στενιές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  28/11 στο  ΙΔΡΥΜΑ  ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ η ομιλία του   Δρ Νικολού Εξαδάκτυλου, Μαθηματικού  – Διδάκτωρος  Πληροφορικής, μέλος  του Δ.Σ. της Εταιρίας Ανδρίων Επιστημόνων με θέμα  «ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο καταγραφής των οικογενειακών ριζών  των Στενιωτών της Άνδρου όπως αναφέρονται στο site steniotes.gr.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τον πατέρα του Νικολού, τον Γρηγόριο Εξαδάκτυλο στην δεκαετία του ‘80. Αργότερα με την καταγραφή αυτή ασχολήθηκε και οι θείος του Επαμεινώνδας Λογοθέτης, ο οποίος μετά από πολυετή έρευνα και συστηματική μεθοδολογία έφτασε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στον ιστότοπο αυτό.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων Κ. Πολέμης προλογίζει την εκδήλωση

Το 2008 ο Νικολός Εξαδάκτυλος έπεισε τον θείο του αντί να εκδώσουν βιβλίο, να αναρτήσουν τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο. Ο Επαμεινώνδας δέχτηκε την πρόταση και άρχισε η ψηφιοποίηση του υλικού που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2010.

Οι οικογενειακές ρίζες (κατάλογοι που ξεκινούν με κάποιο ζεύγος Στενιωτών και που περιέχουν όλους τους απογόνους τους). Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν αρκετές χιλιάδες εγγραφές. Συνολικά αναφέρονται 74 επίθετα και 117 γενεαλογικά δένδρα του χωριού από το 1670 μέχρι σήμερα.  

 Στην ομιλία του ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε επίσης σε λέξεις και εκφράσεις που περιέχονται στο  site  και τις  χρησιμοποιούν στο χωριό όπως για παράδειγμα  το αβαντάριο που σημαίνει  το προσχέδιο για το προικοσύμφωνο ή η καρμανιόλα που είναι το μεγάλο πριόνι της υλοτομίας. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 830 λέξεις και 70 εκφράσεις.

Μία άλλη σημαντική προσφορά του site που μας επισήμανε είναι η καταγραφή των σπιτιών  των Στενιών, καθώς και η καταγραφή των κατοίκων του  για καθένα από αυτά. Είδαμε επίσης φωτογραφίες από γάμους, θρησκευτικές τελετές, από εκδρομές, από τα Γιάλια, το Δημοτικό Σχολείο κλπ. Ο ιστότοπος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και φωτογραφίες που προέρχονται από τους κατοίκους των Στενιών και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος από το παρελθόν τους.

Η συνολική προσπάθεια βοηθά να γνωρίσουμε και ως Άνδρος το παρελθόν μας, τον τόπο μας και τους εαυτούς μας, η οποία πέρα από αυτογνωσία μάς κάνει να συγκινούμαστε και να αναπολούμε.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet