ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Του Γεράσιμου Λυμπεράτου

Καθηγητή ΕΜΠ

 

(Η μονάδα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στο Κόρθι που έγινε σε συνεργασία Δήμου Άνδρου και Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το Κόρθι είναι η δεύτερη περιοχή της Άνδρου μετά την Χώρα που κάνει ανακύκλωση-κομποστοποίηση. Η μονάδα αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Γαύριο και θα κάλυπτε την περιοχή της Υδρούσας. Όμως, μετά από σφοδρές αντιδράσεις της ενωμένης αντιπολίτευσης στο ΔΣ μεταφέρθηκε και έγινε στο Κόρθι - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Η μονάδα μας κομποστοποίησης στο Κόρθι της Άνδρου μπήκε σήμερα μπροστά αφού έγινε η πρώτη αποκομιδή βιοαποβλήτων. Σε λίγο καιρό θα έχουμε το πρώτο κομπόστ! Στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού προγράμματος SIRCLES εκπαιδεύτηκαν ήδη και θα εργαστούν για 6 μήνες 10 άτομα, κατά προτεραιότητα γυναίκες και άνεργοι, ενώ θα εκπαιδευτούν και θα εργαστούν ακόμα 10.

Η μονάδα, δυναμικότητας 40 τόνων ετησίως, θα μπορεί να επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα (από μαγαζιά και κατοικίες) του όρμου Κορθίου, παράγοντας κομπόστ που θα χρησιμοποιείται τοπικά. Μία υποδειγματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα γίνεται από το Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και την ΜΚΟ Οργάνωση Γη με τη στήριξη του Δήμου Άνδρου. Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν εταίροι από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία.

Η ανάπτυξη της κομποστοποίησης στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Κορθίου δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει βέλτιστη συνδιαχείριση υγρών αποβλήτων και βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων) στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που προτείνω εδώ και καιρό μια και τα αστικά λύματα έχουν συναφή σύσταση με τα βιοαπόβλητα.

Συγκεκριμένα, πρώτα απ' όλα να αναφέρω το σημαντικό ότι η εν λόγω μονάδα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά. Η λάσπη που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό μπορεί να συνεπεξεργάζεται με τα βιοαπόβλητα στην μονάδα κομποστοποίησης. Τέλος, η μονάδα κομποστοποίησης υδρεύεται με επεξεργασμένο υγρό απόβλητο από τον βιολογικό καθαρισμό.

Η όλη μονάδα με την κατάλληλη μελλοντική αναβάθμιση θα μπορεί να παράγει ταυτόχρονα και με υποδειγματικό τρόπο νερό κατάλληλο για άρδευση καθώς και κομπόστ και αυτά χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας! Επίσης η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων από τα υπόλοιπα απορρίμματα στους πορτοκαλί κάδους θα εξασφαλίζει πολύ καθαρότερα ανακυκλώσιμα υλικά

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά όλα αυτά τα προχω ,ΑΛΛΑ να αδειάζουν και τους κάδους της ανακύκλωσης στο Κόρθι που είναι γεμάτοι και δεν χωρούν τίποτα......