ΚΟΡΘΙ: Εγκαίνια πρότυπης μονάδας κομποστοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Sircles και του ΕΜΠ
Εδώ και λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί η μονάδα κομποστοποίησης στο Κόρθι της Άνδρου. Η μονάδα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά και υδρεύεται με επεξεργασμένο υγρό απόβλητο από τον βιολογικό καθαρισμό. Την λάσπη που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό μπορεί να την επεξεργάζεται με τα βιοαπόβλητα η μονάδα κομποστοποίησης. Η μονάδα με την κατάλληλη μελλοντική αναβάθμιση θα μπορεί να παράγει ταυτόχρονα και με υποδειγματικό τρόπο νερό κατάλληλο για άρδευση. Και όλα αυτά με μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας!
Η μονάδα είχε προταθεί στον Δήμο Άνδρου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SIRCLES και το διαχειρίζεται το Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και η ΜΚΟ Οργάνωση ΓΗ. Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εταίροι από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία.
Το πρόγραμμα έφερε στην Άνδρο ο δήμαρχος Άνδρου και πρότεινε αρχικά να γίνει η μονάδα (τοπικής εφαρμογής) στην Υδρούσα. Αντέδρασαν σφόδρα οι δημοτικοί σύμβουλοι του Γ. Καπάκη συνεπικουρούμενοι από αυτούς του Θ. Σουσούδη, παρά τις εξηγήσεις και τις εγγυήσεις του ΕΜΠ. Τελικά η μονάδα, που υλοποιήθηκε αποκλειστικά με χρήματα της ΕΕ πήγε στο Κόρθι. Να σημειώσουμε πως μια αντίστοιχη μονάδα έχει και η Χώρα στο Παραπόρτι και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δήμου και με χρηματοδότηση του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Έτσι, η Υδρούσα με ευθύνη της συνασπισμένης αντιπολίτευσης είναι η μόνη περιοχή αιχμής που δεν έχει.
Να σημειώσουμε την μεγάλη σημασία του προγράμματος καθώς η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων από τα υπόλοιπα απορρίμματα στους πορτοκαλί κάδους εξασφαλίζει πολύ καθαρότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Η μονάδα είναι ήδη σε λειτουργία με βιοαπόβλητα από καταστήματα του Κορθίου και σε λίγο θα ενσωματωθούν και τα βιοαπόβλητα από τις κατοικίες.
Η κομποστοποίηση δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει βέλτιστη συνδιαχείριση υγρών αποβλήτων και βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων) στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Είναι μία υποδειγματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Παράλληλα έγινε η πρώτη αποκομιδή βιοαποβλήτων. Σύντομα θα έχουμε και το πρώτο κομπόστ! Στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού προγράμματος SIRCLES προσλήφθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται ήδη για 6 μήνες 10 άτομα, κατά προτεραιότητα γυναίκες και άνεργοι, ενώ θα εκπαιδευτούν και θα εργαστούν ακόμα 10. Όλες αυτές οι λειτουργίες και θέσεις εργασίας χάθηκαν από την Υδρούσα λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των τοπικών παραγόντων και των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Τέλος να προσθέσουμε πως η μονάδα του Κορθίου έχει δυναμικότητα παραγωγής 40 τόνων ετησίως και το κομπόστ που παράγει θα χρησιμοποιείται ως λίπασμα στην περιοχή. Η συγκεκριμένη μονάδα σύμφωνα με το ΕΜΠ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο.