Γιορτή στη διώρυγα του Παναμά!...

 

(Μια παράξενη ναυτική ιστορία με καλλιτεχνικό και λίγο στεριανό περιεχόμενο στη διώρυγα του Παναμά άντλησε από το διαδίκτυο ο συνεργάτης μας Ι.Π. - ΑΛΚΗΣ και μας την έστειλε. Την δημοσιεύουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Ήταν 28η Οκτωβρίου και ήταν εν μέσω περιοδείας της Μαρίζας Κωχ στην Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα είχαμε χούντα. Ο εκεί Έλληνας πρόξενος (ήταν ανεπίσημος καθώς είχε διοριστεί από την Χούντα) ανέλαβε να την ξεναγήσει, και μέσα σε όλα την πήγε και στην διώρυγα του Παναμά.

Εκεί τα πλοία περίμεναν τη σειρά τους να περάσουν μέσα από τις δεξαμενές, και ο πορθμάρχης κανόνιζε την κίνηση δίνοντας εντολές σε ένα μικρόφωνο μέσω του οποίου η φωνή του ακουγόταν από μεγάφωνα στα πλοία και τα ρυμουλκά, που έκαναν κατάλληλους χειρισμούς.

Τότε ήταν που διάβασε η Κωχ στο φουγάρο ενός πλοίου το γράμμα «Μ» και από κάτω έγραφε «Ελάφι». Ίσως ήταν το όνομα του. Φορτισμένη από τις συνθήκες, την επέτειο της 28ης, το ελληνικό πλοίο στο πουθενά, άρπαξε το μικρόφωνο του προθμάρχη και άρχισε να τραγουδάει το «Αρμενάκι». Φαντάσου τώρα να δουλεύεις στα καράβια, να είσαι μήνες μακρυά από την πατρίδα, το 70κάτι εν μέσω χούντας, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς επικοινωνία, μέσα στη ζέστη και την υγρασία, να περνάς τον Παναμά, και ξαφνικά να σου τραγουδάει η Μαρίζα Κωχ!

Όσοι ήταν στο κατάστρωμα, ειδοποίησαν και τους υπόλοιπους. Σε λίγο όλοι είχαν ανέβει πάνω, και χειροκρόταγαν, φώναζαν και χόρευαν! Ο καπετάνιος από τη γέφυρα άρχισε να χτυπάει τη μπουρού του πλοίου και πιθανώς από τον ασύρματο ειδοποίησαν και άλλα πλοία (φαντάζομαι ελληνικά) τα οποία άρχισαν να σφυρίζουν όλα μαζί. Πανδαιμόνιο!

Η Μαρίζα να τραγουδάει, τα πληρώματα να χορεύουν, (τότε μάλιστα απαρτίζονταν στην πλειοψηφία τους από Έλληνες ναυτικούς), τα πλοία να σφυρίζουν, η κίνηση στην διώρυγα να έχει σχεδόν διακοπεί, ο πρόξενος να έχει σαστίσει και ο πορθμάρχης να διστάζει να της πάρει το μικρόφωνο, παρατείνοντας το γεγονός!

Αυτά τα ωραία, με τη Μαρίζα Κωχ... 

Την παραπάνω αφήγηση την βρήκα κατά λάθος στο διαδίκτυο. Απλώς την μεταφέρω γιατί έχει ενδιαφέρον . Ι.Π. - ΑΛΚΗΣ