Συμβόλαιο τιμής για να σωθεί το φετεινό καλοκαίρι

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Μια ιδέα και μια πρόταση, διατυπωμένες απλά, για να σώσουμε ότι σώζεται. Οι πολιτικές εξελίξεις, η αστάθεια, η έλλειψη ρευστότητας, οι κλειστές τράπεζες, η ανασφάλεια για το αύριο και –το κυριότερο ίσως- η απώλεια διάθεσης, «σκότωσαν» το φετινό καλοκαίρι. Σχεδόν κανείς, δεν σκέπτεται που θα πάει διακοπές είτε γιατί δεν μπορεί πλέον, είτε γιατί δεν έχει πια, την οικονομική δυνατότητα, μετά το «τσουνάμι» των νέων μέτρων που έρχονται. Η Άνδρος, ως τουριστικός προορισμός, επλήγη και αυτή βαρύτατα ,από τις δυσμενείς εξελίξεις.

Η πρόταση είναι η έξης.

Άμεση σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο, όλων των εμπλεκόμενων με τον Τουρισμό του νησιού φορέων. ΑΥΡΙΟ κιόλας…

Συμβόλαιο τιμής από ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, εστιάτορες, καταστηματάρχες ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, κατόχους μπαρ και καφετεριών, τους υπευθύνους των οργανωμένων παραλιών, για μείωση των τιμών σε ποσοστό τέτοιο, που το νησί να είναι προσβάσιμο και συμβατό στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Το ελαχιστοποιημένο ή μηδενικό κέρδος θα φέρει κάποιο κόσμο και η τοπική αγορά θα ζωντανέψει, από το να μένει άδεια και αδρανής.

Με μια τέτοια συμφωνία, όπου όλοι θα χαράξουν ενιαίες τιμές και με την κατάλληλη διαφήμιση αυτής της κίνησης από τους επαγγελματίες του νησιού, ο Αύγουστος που έρχεται, μπορεί να αποτελέσει για την Άνδρο μια ευχάριστη- μέσα στη γενική κατήφεια- έκπληξη.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται δουλειά, συζήτηση και κατανόηση απ’ όλους. Πιστεύω όμως ότι είναι η μόνη λύση.

Άλλωστε το επιχείρησαν το τριήμερο του Άγιου Πνεύματος (ακριβώς όπως το περιγράφω) οι επαγγελματίες της Αίγινας, και το νησί τότε, είχε πλημμυρίσει από κόσμο.