Τουρισμός: βουλιάζουμε χωρίς να αλλάζουμε…

 

Ένα ακόμα δύσκολο Σαββατοκύριακό του Ιουλίου στην Άνδρο. Η πλειοψηφία όσων βγήκαν βραδινή βόλτα στην Αγορά είναι παραθεριστές και ντόπιοι. Έστω κι έτσι υπάρχει κάποια κίνηση...  

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους: έχουμε 60% μείωση της επιβατικής κίνησης για Άνδρο τις μέρες του Ιουλίου που πέρασαν σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με το πρακτορείο Marin Travel της Χώρας!!! Την ίδια στιγμή αντίστοιχη σχεδόν πτώση έχει και στις κρατήσεις για τον Ιούλιο και η Τήνος!!!

Είναι προφανές πως ο ελληνικός τουρισμός έχει «καθίσει» εντελώς. Και έχει «καθίσει» σε σημείο ακόμα και όταν οι τιμές σε όλα να είναι αναγκαστικά πεσμένες. Αλλά που διάθεση μέσα σε μια τέτοια οικονομική καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα να πάει ο μέσος Έλληνας διακοπές; Όπως φαίνεται ο Έλληνας θα περιμένει να ανοίξουν οι τράπεζες (με την υπόθεση πως όλα θα τελειώσουν καλά) μέσα την εβδομάδα και μετά να πάρει τις αποφάσεις του ίσως για κάποιες σύντομες διακοπές.

Τα νησιά που ζούσαν με τον ελληνικό τουρισμό είναι στην καλύτερη περίπτωση στο «περίμενε» και στην χειρότερη στο «πάει η σεζόν». Αντιθέτως όσα είχαν, λόγω κοσμικότητας, απήχηση στον διεθνή τουρισμό κράτησαν καλύτερα.

Απομεσήμερο στην Αγορά. Το καλοκαίρι είναι εδώ. Και μερικοί από τους παραθεριστές είναι εδώ. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει επιπλέον...

 

Στην Άνδρο το καλοκαίρι μοιάζει να αργοσβήνει πριν ξεκινήσει. Αυτό ήταν ορατό από καιρό. Πολύ πριν το «τσουνάμι» που έκλεισε τις τράπεζες. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Και ο κυριότερος αυτός που επισημαίνει στο τελευταίο κείμενο του ο τακτικός συνεργάτης της ιστοσελίδας μας Δημήτρης Σταυρόπουλος: ο τόπος δεν κατανοεί πως «η ισχύς εν τη ενώσει».

Αντιθέτως, καθένας δουλεύει «για την πάρτη του». Καθένας αυτοσχεδιάζει «για την πάρτη του». Και ο ερασιτεχνισμός απλώνει παντού και πνίγει το νησί. Τώρα ήρθαν και οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των ημερών και μας βούλιαξαν. Αλλά ακόμα και αν βουλιάξαμε πάλι δεν αλλάξαμε. Καμία ομαδική προσπάθεια και συνεργασία όλων των ζωντανών δυνάμεων του νησιού. Καθένας παλεύει μόνος του. Το λέει και το γράφει ο Σταυρόπουλος. Αλλά ποιος τον ακούει;

Ποιος θα εμπνεύσει τη συνεργασία όλων των ζωντανών δυνάμεων στον τουρισμό, στην κοινωνία, στην επικοινωνία; Ποια προσωπικότητα θα τις συνεγείρει; Ποιος να σκεφτεί και να προτρέψει όλους σε «ένα συμβόλαιο τιμής» για να σωθεί ότι σώζεται από το καλοκαίρι;

Η τουριστική επιτροπή του Δήμου …κάνει τουρισμό!!! Ασήμαντες πρωτοβουλίες! Κινήσεις παρωχημένες1 Ερασιτεχνισμός στο έπακρο μέχρι σήμερα. Και τώρα που ξέσπασε η κρίση έχει χαθεί. Αντί να πάρει κάποια πρωτοβουλία. Αλλά και οι επαγγελματικοί φορείς δεν Φαίνεται να παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες.

Κι όμως έπρεπε να έχει γίνει μια επείγουσα ευρεία σύσκεψη. Να γίνουν προτάσεις. Και να συνεργαστούν όλοι με όλους. Έτσι θα μπορούσε κάτι να γίνει. Να έρθει κάποιος κόσμος έστω και για το υπόλοιπο της σεζόν. Ή, έστω το Σαββατοκύριακο. Ή, τουλάχιστον να παρακινηθούν όσοι από τους τακτικούς παραθεριστές δεν έχουν έρθει να έρθουν και να στηρίξουν το νησί. Όλοι αυτοί που οι ξινοί της Αγοράς τους έλεγαν "ανδριώτες των 50 ημερών του καλοκαιριού" και τους κοίταγαν με μισό μάτι ήταν πάντα και τώρα αποδεικνύονται ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και πολύτιμοι για να ανασάνει οικονομικά το νησί μας.. 

Ακόμα και στην περίπτωση που αποτύγχαναν όλες αυτές οι προσπάθειες θα είχαν αφήσει κάτι περισσότερο με την συλλογικότητα τους από το να κοιτάνε ΄πως κοιτάνε σήμερα οι αμρόδιοι «όλοι μαζί βουβοί αντάμα προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα»…

Από όλες τις θετικές παρουσίες αυτής της δύσκολης εποχής ξεχωρίζουμε την σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εξαιρετικό εθελοντισμό που έχει αναπτυχθεί από το Andros Routes. Η ομάδα αυτή έχει αναδείξει δεκάδες χιλιόμετρα περιπατητικών μονοπάτιων που τα έχει καθαρίσει, σημάνει και χαρτογραφήσει.

Θα ήταν σπουδαίο να είχε διοργανωθεί από τον Δήμο ή τους άλλους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού σειρά επισκέψεων και να είχαν ενημέρωσει εγκαίρως τα αντίστοιχα περιπατητικά κλαμπ της Ελλάδας. Ή, το διαδίκτυο και τα mail αυτά του εξωτερικού. Να που σε κάτι πλεονεκτούμε, αλλά εμείς περιμένουμε οι ενδιαφερόμενοι …να ψάξουν να μας βρουν!!!

Να επισημάνουμε επίσης πως από τους ενασχολούμενους με τον τουρισμό το ξενοδοχείο Αιγαία στο Ζόργκο έχει καθαρίσει δύο-τρία κοντινά μονοπάτια και έχει κάνει μια καλή προσπάθεια στον περιπατητικό τουρισμό της Βόρειας Άνδρου.

Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αν και έχουν λόγω της κρίσης σταματήσει να πουλιούνται για την ώρα όλοι οι τίτλοι των βιβλίων για την Άνδρο, στα βιβλιοπωλεία του νησιού μας εξακολουθούν να πωλούνται οι ενημερωτικοί χάρτες-βιβλία για τον πεζοπορικό τουρισμό του Andros Routes.

Συμπέρασμα: Πρέπει οι επαγγελματίες και οι επαγγελματικές ενώσεις του νησιού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ας μην περιμένουν από «αρμόδιους» δημοτικών επιτροπών και επιτροπάτων, που τίτλους έχουν, αλλά ιδέες, πρωτοβουλία και προσωπικότητα δεν έχουν να βγουν μπροστά αυτή την κρίσιμη ώρα. Και πρέπει ο δήμαρχος «εδώ και τώρα» να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία και να σπρώξει τα δυσκίνητα ή ακίνητα σχήματα που έχει δημιουργήσει ώστε κάτι να πάρει εμπρός. Ας κάνουμε όλοι κάτι μπροστά στον αιφνιδιασμό των απρόβλεπτων καταστάσεων.

«εν Άνδρω»