Τυροκομείο Λούβαρη: μια ξεχωριστή ανδριώτικη παραδοσιακή οικοτεχνία
Μια οικογενειακή παραδοσιακή οικοτεχνία που αποτελείται από την μητέρα Ιωάννα και την κόρη Σταυρούλα Λούβαρη. Μπροστά τους το δοχείο πήξης με το γάλα. Και τι δοχείο; Με μισό τόνο γάλα! (Φωτο: Εν Άνδρω)
Έφτασα στο Κόρθι, στο τυροκομείο Λούβαρη, με μια πληροφορία στο μυαλό: ο Γιάννης Γλυνός ως δήμαρχος Κορθίου και το τυροκομείο Λούβαρη είχαν παρέμβει το 2009 σε δίκη που διεξαγόταν στην Χαλκιδική για την ονομασία προέλευσης της «πετρωτής Άνδρου». Kαι είχαν κερδίσει την υπόθεση. Ήταν η νίκη ενός μικρού Δήμου και μιας μικρής οικοτεχνίας, η οποία κατοχύρωνε για όλο το νησί ένα παραδοσιακό τυρί που φτιάχνεται από τα νοικοκυριά της Άνδρου εκατοντάδες χρόνια.
Η μάχη για την ονομασία προέλευσης της πετρωτής Άνδρου κερδίθηκε και με τη συμμετοχή του τυροκομείου Λούβαρη (φωτο: Εν Άνδρω).
Το παραδοσιακό τυροκομείο είναι στο όνομα της κόρης Σταυρούλας Λούβαρη. Εκεί με περίμεναν η μητέρα Ιωάννα και η κόρη Σταυρούλα. Μετά τις συστάσεις άρχισαν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Πρώτη απάντηση: το τυροκομείο ξεκίνησε το 2007 και λειτουργεί με άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του ΕΦΕΤ.
Τα βολάκια: Πάνω στην σειρά περιμένουν την συσκευασία. Κάτω συσκευασμένα περιμένουν την προώθηση στην αγορά (φωτο: Εν Άνδρω).
Το τυροκομείο στηρίχτηκε στην εμπειρία της Ιωάννας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το σπίτι της όπου η μητέρα έκανε αυτή τη δουλειά. Ξεκίνησε λοιπόν παρασκευάζοντας τα παραδοσιακά τυριά της Άνδρου: την «πετρωτή» και το «μαλακό τυρί». Μετά προχώρησαν στο «βολάκι» και στο «κεφαλάκι». Σταδιακά η παραγωγή αύξαινε και πρόσθεσαν στο κεφαλάκι και διάφορες γεύσεις: πιπέρι, θρούμπι, θυμάρι. Επίσης προσέθεσαν στην πετρωτή ρίγανη και δυόσμο.
Τα κεφαλάκια: πάνω μόλις ετοιμάστηκε. Κάτω συσκευασμένα και εμπλουτισμένα με πιπέρι, θρούμπι, θυμάρι ή απλό περιμένουν την προώθηση στην αγορά (φωτο: Εν Άνδρω).
Το γάλα που χρησιμοποιούν προέρχεται από αγελάδες της περιοχής του Κορθίου και της Άνδρου. Σήμερα έχουν φτάσει να παίρνουν κοντά στα 500 κιλά γάλα από περίπου 70 αγελάδες καθημερινά. Από αυτό το αγελαδινό γάλα παράγουν επί ένα εξάμηνο περίπου 50 κιλά τυρί καθημερινά. Το άλλο εξάμηνο παράγουν 35 κιλά τυρί την μέρα.
Το κατσικίσιο τυρί. Μια έχτρα παραγωγή του παραδοσιακού τυροκομείου (Φωτο: Εν Άνδρω).
Εκτός από το τυρί παραγεται και βούτυρο. Εδώ συσκευασμένο έτοιμο προς διάθεση (φωτο: Εν Άνδρω).
Επιπλέον παράγουν κατσικίσιο τυρί, αλλά και μεγειρκό βούτυρο από το αγελαδινό γάλα. Το μεν κατσικίσιο τυρί είναι ένα προϊον εποχιακό και παράγεται σε μικρή ποσότητα. Το δε βούτυρο προέρχεται από την κρέμα του αγελαδινού γάλακτος. Το βούτυρο αυτό συσκευάζεται σε καλαίσθητα μικρά δοχεία. Το χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα ή την ζαχαροπλαστική.
Τραχανάς και χυλοπίτες. Δύο από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής οικοτεχνίας εδώ και αιώνες (φωτο: Εν Άνδρω).
Εκτός όμως από τα γαλακτονικά προϊόντα το τυροκομείο παραγει και ζυμαρικά. Όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες μιας και δεν είναι η κύρια απασχόληση του. Όμως πρόκειται για παραδοσιακά ζυμαρικά που και αυτά διατίθενται αποκλειστικά στην Άνδρο.
Ο χώρος του τυροκομείου: πάνω, γενική άποψη του χώρου. Κάτω, επεξεργασία για να βγει η πετρωτή (φωτο: Εν Άνδρω).
Μια φωτογραφία με όλη την "ομάδα" του τυροκομείου Λούβαρη: η μάνα, Ιωάννα, η κόρη, Σταυρούλα Λούβαρη και η Αργυρώ, βοηθός και κινητήριος μοχλός της οικοτεχνίας (φωτο: Εν Άνδρω).
Το σύνολο της παραγωγής του τυροκομείου ετησίως είναι περίπου 15 τόνους τυρί όλων των κατηγοριών που διατίθεται αποκλειστικά στην Άνδρο (παντοπωλεία, σούπερ-μάρκετ, ταβέρνες, ξενοδοχεία). Το σύνολο της ετήσιας παραγωγής βουτύρου ειναι γύρω στα 500-600 κιλά. Τέλος, παράγουν και 600 - 700 περίπου κιλά ζυμαρικά τον χρόνο.
«Εν Άνδρω»