Μάριος Ηλιόπουλος: "Το καλοκαίρι χάθηκε. Λίγα πράγματα πλέον σε σχέση με ότι ξέραμε…"

 

Ο Μάριος Ηλιόπουλος στην βράβευση ως ακτοπλόος της χρονιάς το 2018.

Απόβραδο Σαββάτου 9 Μαΐου. Μόλις είχαμε διαβάσει τα διθυραμβικά ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα και θελήσαμε να ρωτήσουμε τι περίμεναν οι Έλληνες ακτοπλόοι για το καλοκαίρι. Τηλεφωνήσαμε, λοιπόν, στον Μάριο Ηλιόπουλο για να διερευνήσουμε τι θα γίνει με τον τουρισμό στα νησιά το καλοκαίρι και αν θα δούμε ταχύπλοα στο Αιγαίο εφέτος.

Ο Μ. Ηλιόπουλος είναι ο πρώτος ακτοπλόος που ξεκίνησε με ταχύπλοα στην Ελλάδα κι είναι ο μεγάλος παίκτης και ο Master των ταχυπλόων παγκοσμίως. Μέχρι πέρσι τα ταχύπλοα πλοία της οικογένειας ξεπερνούσαν τις 280 διασυνδέσεις στο Αιγαίο. Συνεπώς, η γνώμη του και οι πληροφορίες του είναι πολύτιμες για ένα ρεπορτάζ για το τι περιμένουμε το καλοκαίρι του κορονοϊού στο Αιγαίο.

Τον ξαφνιάσαμε για την ώρα που πήραμε. Και μας ξάφνιασε με τον χώρο που βρισκόταν. Τον βρήκαμε προσκεκλημένο σε δείπνο στο σκάφος του καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη. Ήταν μαζί με μια παρέα ακτοπλόων και τραπεζιτών. Ανάμεσα τους και γνωστοί Ανδριώτες. Συζητούσαν το ίδιο θέμα: «τι περιμένουν από αυτό το καλοκαίρι του κορονοϊού;»

Μας ξάφνιασε με την ανοικτή διάθεση του να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα με ταχύτητα. Και διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά την ευθύτητα και την ικανότητα του να είναι σκληρά ειλικρινής απέναντι στις δυσκολίες.

Πρώτο ερώτημα: 

Θα βγουν ταχύπλοα εφέτος στο Αιγαίο; Κι αν ναι πόσα;

Απάντηση κατηγορηματική:

Τα ταχύπλοα του Μάριου Ηλιόπουλου δεμένα. Γι’ εφέτος δεν προβλέπονται να ξεκινήσουν διαδρομές…

Δεύτερο ερώτημα:

Εσείς τι θα κάνετε; Θα βγάλετε κάποιο πλοίο;

Απάντηση:

Τρίτο ερώτημα:

Τι κίνηση περιμένεις δηλαδή;

Απάντηση πάλι κατηγορηματική:

Τέταρτο ερώτημα:

Δεν βλέπεις να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο;

Απάντηση κοφτή:

Και η κρίσιμη ερώτηση:

Να το πούμε ένα καλοκαίρι που δεν θα έχουμε ταχύπλοα παρά μόνο σαν εξαίρεση και πως και τα συμβατικά δεν θα βγουν όλα;

Και η απάντηση:

Και ως κατάληξη:

 Άρα μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι;

Και η απάντηση:

Κάπου εκεί ολοκληρώσαμε τον σύντομο διάλογο. Καταγράψαμε τις απαντήσεις. Και ιδίως την βασικότερη: δύσκολα θα έχουμε ταχύπλοα εφέτος στο Αιγαίο. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε ένα καλοκαίρι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα ξέραμε για τον τουρισμό μας, για τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»