Αλλάζει το ακτοπλοϊκό μοντέλο λόγω πανδημίας

Ένα νέο μοντέλο ακτοπλοϊκών μετακινήσεων γεννιέται εφέτος, καθώς αλλάζουν οι συνήθειες των καλοκαιρινών επιβατών. Αυτό παρατηρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Και η εξήγηση του έχει να κάνει με την πανδημία. Στο νέο μοντέλο μετακίνησης αυξάνουν τα ΙΧ και μειώνονται οι επιβάτες. Τα γκαράζ φτάνουν εύκολα πρωτόκολλο, ενώ οι επιβάτες υπολείπονται.

Το προηγούμενο μοντέλο μετακινήσεων ήταν πως για κάθε 10 επιβάτες αντιστοιχούσε 1 ΙΧ. Στο νέο μοντέλο για κάθε 7 επιβάτες αντιστοιχεί ένα ΙΧ.

Η αύξηση των ΙΧ το 2021 σε σχέση με το 2019 είναι μάλλον ένα καλό νέο για τις ακτοπλοϊκές που βλέπουν τα γκαράζ των πλοίων να γεμίζουν πιο εύκολα εδώ και δύο μήνες. Όμως την ίδια στιγμή δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο να βλέπουν τους αριθμούς των επιβατών να μειώνονται συγκριτικά για την ίδια περίοδο.

Οι εξηγήσεις είναι δύο – όπως μας εξήγησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες – και έχουν άμεση σχέση με την πανδημία:  

(α) Η πλειοψηφία των μετακινούμενων είναι Έλληνες που παίρνουν μαζί το ΙΧ – πληρώνοντας παραπάνω ναύλο – γιατί αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους νησιώτικούς προορισμούς – και στην Άνδρο – με τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας. Θέλουν να διασφαλίσουν την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα φοβούμενοι τον ιό της πανδημίας.

(β) Η απουσία μεγάλου αριθμού ξένων τουριστών αυτή τη χρονιά, αλλά και η δυσκολία μετακινήσεων των γκρουπ επέτεινε αυτό το μοντέλο.

Έτσι βλέπουμε στην Άνδρο μια αύξηση των ΙΧ κατά 10%, αλλά και μια μείωση των επιβατών κατά 5%. Σε άλλα νησιά τα νούμερα είναι αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα. Το αν θα διατηρηθεί αυτό το μοντέλο και μετά το τέλος της πανδημίας δεν το ξέρουμε. Όμως ακτοπλοϊκοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά από κάθε αλλαγή τα πράγματα δεν επιστρέφουν στο προηγούμενο σημείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τους ακριβείς αριθμούς του Ιουλίου 2021 δεν τους έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα, καθώς ο απερχόμενος λιμενάρχης Άνδρου (έχει ζητήσει μετάθεση για Αυστραλία) κάνει πλέον ανοικτά πολιτική τόσο στη διαχείριση των συγκρούσεων του με τον σημερινό δήμαρχο όσο και έναντι του Εν Άνδρω γιατί γράψαμε την πολιτική εμπλοκή του. Απέκλεισε λοιπόν τον ιστότοπο μας από κάθε διευκρινιστική πληροφορία όταν ρωτάμε. Και πλέον μας απέκλεισε και από τα επίσημα δελτία τύπου, που τα στέλνει επιλεκτικά σε αυτούς που θέλει. Κατάχρηση εξουσίας λέγεται αυτό. Τον πληροφορούμε πως το Εν Άνδρω δεν υποκύπτει σε αποκλεισμούς, σε "συμβουλές" και σε απειλές...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»