Σεπτέμβρης στο Κόρθι και στην Χώρα...

 

Μπορεί ο Σεπτέμβρης να μάς τα χάλασε. Μπορεί πολλά τουριστικά μπαρ, εστιατόρια να κλείνουν ή να έκλεισαν, όμως στο Κόρθι και στην Χώρα έχουν μείνει παραθεριστές και εμφανίζονται αρκετοί ξένοι. Στο Κόρθι εντύπωση κάνει πως υπάρχουν ξένοι. Μια βόλτα και είδαμε αρκετούς σε παραλιακά εστιατόρια. Κάποιος από την παρέα, καθώς καθόμαστε τη Λιθοδομή, άρχισε να ρωτά δύο ωραίες κυρίες που κατάλαβε πως ήταν ξένες και κάθονταν λίγο πιο πίσω. Έτσι μάθαμε πως ήταν από το Ισραήλ.

Ρωτήσαμε τι ήταν αυτό που τις έφερε στην Άνδρο μιας και στην πρώτη κουβέντα είπαν πως δεν ήξεραν την Άνδρο κι ήρθαν μάλλον τυχαία. Είπαν η κοντινή απόσταση από την Αττική. Μπορεί να ήθελαν να πάνε Πάρο - που ήταν πιο γνωστή - αλλά τις κέρδισε το δίωρο της απόστασης με το πλοίο από την Αττική, έναντι των 4-5 της Πάρου. Όπως χαρακτηριστικά είπαν: δύο ώρες πτήση από Ισραήλ και δύο ώρες με το καράβι κι έφτασαν. Τους φάνηκε πολύ βολικό. Κι ήρθαν! Η απόσταση, λοιπόν, λειτουργεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα και για τους ξένους...

Ξαναρωτήσαμε τι ήταν αυτό που τους άρεσε ιδιαίτερα στην Άνδρο, από την οποία δήλωσαν ενθουσιασμένες και η απάντηση εξέπληξε: τα μεγάλα βουνά που καταλήγουν απότομα στην θάλασσα. Αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό του τοπίου κατέληξαν. Στο Ισραήλ έχουν βουνά αλλά μόνο βόρεια. Και το κυριότερο: δεν καταλήγουν στη θάλασσα. 

Δύο μέρες αργότερα βρεθήκαμε στην πλατεία Καΐρη. Καθίσαμε στο Notre του Νίκου Σίμπουρα και ξεχαστήκαμε. Γύρω μας αρκετές παρέες. Όλοι σχεδόν ξένοι. Κάποια στιγμή μιλώντας με τον προσηνή και χαμογελαστό ιδιοκτήτη μας είπε:

"Ακόμα και με τον κορονοϊό το φθινόπωρο δουλεύουμε με ξένους. Όλο τον Αύγουστο με Έλληνες και το φθινόπωρο με παραθεριστές και κυρίως με ξένους. Είναι καλύτερες οι τιμές δωματίων κλπ και μπορούν τα πρακτορεία και κάνουν προσφορές. Αν πρόσεξες σχεδόν όλοι ήταν ξένοι πριν λίγο. Αλλά και όσοι έχουν απομείνει είναι ξένοι."

Βγάλαμε μια φωτογραφία τις δύο τελευταίες παρέες ξένων που απολάμβαναν τον φθινοπωρινό ήλιο και την γαλήνη της πλατείας Καΐρη. Και συμφωνήσαμε μαζί του πως ο Σεπτέμβριος - παρά την εφετινή ξαφνική επιδείνωση του καιρού για μερικές μέρες - είναι μήνας των καλύτερων διακοπών. Και είναι ο μήνας των ξένων τουριστών, που με την παρουσία τους παρατείνουν την καλοκαιρινή σεζόν κατά ένα ακόμα μήνα στην Άνδρο... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"