ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Εκπνέει 5/1 η προθεσμία. Από 6/1 εμπρόθεσμα ραντεβού.

 

Η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο εκπνέει στις 5 Ιανουαρίου και όπως έχει γίνει γνωστό καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Όμως, προκειμένου να αποφύγουν οι πολίτες, που έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, το πρόστιμο και με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση και αναμονή του κοινού, δίδεται μια λύση.

Από τις 6 Ιανουαρίου ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα και υπάρχει η δυνατότητα για όσους πολίτες δεν έχουν κτηματογραφηθεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία των εμπρόθεσμων ραντεβού, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε κύρωση. Το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα δεν έχει ανακοινωθεί. 

Μόνο, όσοι ακολουθήσουν αυτή την διαδικασία ,θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, ενώ σε αντίθετη περίπτωση στα παράβολα τους θα αναγράφεται ότι είναι εκπρόθεσμα. Απαραίτητα στοιχεία για να κλείσετε το ραντεβού σας είναι το ονοματεπώνυμο ,το ΑΦΜ , η έδρα του δικαιούχου και το σύνολο δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά...

Η παρέμβαση μου αυτή γίνεται αποκλειστικά για να μην υπάρξει πανικός στους κατόχους δικαιωμάτων που ακόμη δεν έχουν προβεί στην "κτηματογράφηση" τους...
Αρχικά να διευκρινίσω ότι η διαδικασία των " εμπροθέσμων ραντεβού" όπως το αναγράφετε ή διαφορετικά " εμπρόθεσμης προσέλευσης¨ όπως υπάρχει ο όρος στο Ελληνικό Κτηματολόγιο δίδεται μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. Δηλαδή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο Φορέας να ανακοινώσει παράταση της ημερομηνίας εμπρόθεσμης υποβολής, ώστε να έχει νόημα η διαδικασία αυτή και να χορηγείται το αντίστοιχο αποδεικτικό, διαφορετικά σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να γίνει η διαδικασία.

Τώρα στο δια ταύτα.... η διαδικασία για την υποβολή δικαιωμάτων συνεχίζεται κανονικά από αύριο και μετά , είτε μη φυσική παρουσία στο Κτηματολογικό γραφείο, είτε μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής ( e-ktimatologio) ...και άσχετα αν το παράβολο αναγράφει εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο, μέχρι να βγει η κοινή υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες του προστίμου περί εκπρόθεσμης υποβολής (σύμφωνα με Δελτία Τύπου των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής διακυβέρνησης, όχι νωρίτερα από τις 31/12/2022), κανένα πρόστιμο περι εκπροθέσμου δεν θα καταλογιστεί. (βλέπε άρθρο 5 Ν. 4821/2021)

Χρήστος Βουραζέρης