ΦΡΑΓΚΑΚΙ: Ολοκληρώθηκαν και οι 5 ανεμογεννήτριες. Πλήρες ρεπορτάζ της ανέγερσης τους...

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των 5 ανεμογεννητριών της εταιρείας Green Wind Power στο Φραγκάκι του Στενού της Άνδρου. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 5ης ανεμογεννήτριας - πριν την έλευση της καταιγίδας ΔΙΟΜΗΔΗΣ που πλήττει την Άνδρο από τις πρώτες πρωινές ώρες τις Τετάρτης 12 Ιανουαρίου τα εξειδικευμένα συνεργεία ανύψωσης χρειάστηκε να δουλέψουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης 11 Ιανουαρίου με προβολείς. Η παραπάνω φωτογραφία του ανταποκριτή του Εν Άνδρω από χτες το βράδι αποτυπώνει την ολοκλήρωση της φτερωτής και της 5ης ανεμογεννήτριας με προβολείς... 

Είναι εντυπωσιακός ο εξοπλισμός και οι τεχνολογικές δυνατότητες των συνεργείων που μπορούσαν να δουλεύουν - τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας - νύχτα και μέρα είτε με ομίχλη και σύννεφα είτε μέρα και νύχτα. Δεν μπορούσαν μόνο με αέρα και βροχή. Για τον λόγο αυτό έφτασαν μέχρι την 12η Ιανουαρίου. Όμως το λίγο διάλλειμα του καιρού την Τρίτη ανάμεσα σε δύο καταιγίδες - παρά την συννεφιά την μέρα και το σκοτάδι τη νύχτα - ήταν αρκετά για να τελειώσουν και την 5η και τελευταία ανεμογεννήτρια. Στη φωτογραφία η 5η ανεμογεννήτρια μετά το απομεσήμερο και την βροχή, ενώ ετοιμάζουν να ανεβάσουν την φτερωτή...

Το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να δει καλά τις 5 ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν στο Φραγκάκι της Άνδρου είναι από την Ράχη Κορθίου, που είναι ψηλότερη και ακριβώς απέναντι και στα 600-700 μέτρα απόσταση. Η παραπάνω φωτογραφία είναι βγαλμένη το μεσημέρι της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022. Διακρίνονται περιορισμένα λόγω νέφωσης και οι 5 ανεμογεννήτριες. Η τρίτη στη σειρά είναι η 5η και τελευταία που ανεγειρόταν η φτερωτή εκείνη την ώρα. Μπορεί κανείς να καταλάβει τις αναλογίες αν σκεφτεί πως για να τις δούμε και να τις δείτε χρησιμοποιήθηκε τηλεφακός φέρνοντας τες κοντά και επεξεργασία ώστε να ξεχωρίζουν στην κορυφή του βουνού.

Μια τελευταία εντυπωσιακή νυχτερινή φωτογραφία. Δύο από τις 5 ανεμογεννήτριες με φόντο τα μακρινά φώτα της Σύρου. Στο διάλλειμα του καιρού μεταξύ δύο συστημάτων που έπληξαν την Άνδρο την Τρίτη 11 Ιανουαρίου. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΩΝ 5 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΑΚΙ

 

Επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο και μέρα όταν έστηναν την 4η ανεμογεννήτρια. Είμαστε περίεργοι να δούμε πως στήνονται τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα της τελευταίας βιομηχανικής επανάστασης ενός κόσμου που προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της κλιματικής αλλαγής και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το θέαμα άκρως εντυπωσιακό.

Οι πυλώνες των 74 μέτρων χωρισμένοι σε 3 μέρη που στηρίζονται στην μπετονένια βάση αποτελούν την έδρα του μικρού μηχανολογικού κέντρου που έχει μέγεθος ενός κοντέινερ και ανεβαίνει και στερεώνεται στην κορυφή τους. Είναι βάρους περίπου 100 τόνων! Και είναι η μηχανή που μετατρέπει την κίνηση των φτερών με τον αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια. Ένα τεράστιο "δυναμό" ποδηλάτου, που παράγει ηλεκτρισμό. Οι 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι είναι κατασκευασμένες από την αμερικάνικη εταιρεία General Electric. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει χιλιάδες ανεμογεννήτριες στις ερήμους της Αριζόνα και της Νεβάδα στις ΗΠΑ.

Κάθε ένα κομμάτι από τα τρία που αποτελούν τον πυλώνα έχει μήκος περίπου 25 μέτρα. Το βάρος ενός εκάστου είναι γύρω στους 60 τόνους! Και τα τρία μαζί ενωμένα φτάνουν σε ύψος 74 μέτρα. Κάθε φτερό της φτερωτής έχει μήκος περίπου 52 μέτρα. Και το βάρος όλης της φτερωτής είναι περίπου στους 6 τόνους.

Η διάμετρος του κάτω κομματιού της ανεμογεννήτριας είναι 4 μέτρα. Στο ψηλότερο σημείο μικραίνει αναλόγως για να βοηθά την αεροδυναμική της. 

 Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται ευκρινώς η ανέγερση της 4ης ανεμογεννήτριας σε μια ηλιόλουστη και χωρίς αέρα μέρα. Φαίνεται ο πυλώνας και το τράκτορας στην κορυφή του. Καθώς και οι τεράστιοι ανυψωτικοί γερανοί που κάνουν την δουλειά της ανύψωσης...

 Στην παραπάνω φωτογραφία είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια. Υψωμένη και έτοιμη. Μένουν οι ρυθμίσεις της και η ολοκλήρωση της υπόγειας γραμμής μεταφοράς ρεύματος από το Φραγκάκι στον Πιτροφό όπου κατασκευάζεται το κέντρο όπου θα συνδέει τις 5 ανεμογεννήτριες και θα μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο. Το ρεύμα θα περνά απέναντι με το ήδη εγκατεστημένο υποβρύχιο καλώδιο στην Εύβοια και θα μπαίνει στο δίκτυο. Από το εθνικό δίκτυο τροφοδοτείται ρεύμα και η Άνδρος. 

Η άποψη των ανεμογεννητριών από το Στενό είναι πολύ περιορισμένη. Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται η τελευταία στη σειρά ανεμογεννήτρια που είναι η πλέον εμφανής. Η φωτογραφία είναι με τηλεφακό και επεξεργασμένη ώστε να φανεί καλή η ανεμογεννήτρια. Διαφορετικά η εικόνα της ήταν πολύ δυσδιάκριτη. Πολύ λογικό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της οροσειράς Φραγκάκι που φτάνει ύψος 600 μέτρα και έχει μήκος 7-8 περίπου χιλιόμετρα. Σε όλο αυτό το ύψος και το μήκος του βουνού οι ανεμογεννήτριες δεν φαίνονται ολόκληρες (τις κρύβουν οι πτυχώσεις του εδάφους) ή μερικές (από την πρώτη μέχρι της τρίτη) καθόλου... 

 

Η μικρή προβλήτα και ο δρόμος από όπου αποβιβάστηκαν οι ανεμογεννήτριες στο Στενό και ανέβηκαν στο Φραγκάκι. Ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από όπου ηλεκτροδοτούνται η Τήνος και η Άνδρος. Ήδη βιομηχανικός ο χώρος εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω ΔΕΗ. Η μικρή παραλία γεμάτη μεγάλες κροκάλες θα αποδοθεί πάλι στην προηγούμενη μορφή της, καθώς με το πέρασμα του ΔΙΟΜΗΔΗ θα αποχωρήσουν οι γερανοί και τα άλλα μηχανήματα και θα αποξηλωθεί η προβλήτα.

 

Στην παραπάνω φωτογραφία αριστερά η βιομηχανική εγκατάσταση μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ. Στη μέση η μικρή προβλήτα μήκους 10-12 μέτρων που ήρθαν οι ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι και "ενόχλησε" τους οικολογούντες στο Γαύριο. Και μικρή παραλία με τις κροκάλες που θα "χάλαγε" αν έμενε η προβλήτα απέναντι από την Τήνο! Ατυχώς για την Άνδρο ένα σημείο προσέγγισης στην γειτονική Τήνο, μόλις στο ένα μίλι απόσταση, θα χαθεί. Ήταν μια ευκαιρία για κάτι μελλοντικό. Όμως, την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει. Και η παραλία με τις κροκάλες και τη βιομηχανική εγκατάσταση της ΔΕΗ θα αποδοθεί στους "κολυμβητές" του ακτιβισμού. Και φυσικά η μικρή παραλία με τις κροκάλες θα αποδοθεί και στην "οικολογία" της βιομηχανικής εγκατάστασης της ΔΕΗ!!! Εκτός βέβαια και αν ζητήσουν μερικοί (που ξέρεις;) να απομακρυνθεί και η ΔΕΗ!!! Με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί... 

ΟΙ ΑΝΕΛΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ 

Αναγνώστης και φίλος του ΕΝ ΑΝΔΡΩ με drone έκανε ορισμένες λήψεις από ψηλά. Από περίπου 150-200 μέτρα ύψος. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να δει κανείς τα μεγέθη των ανεμογεννητριών και το τοπίο. 

Διακρίνεται ευκρινώς από τα 200 μέτρα ύψος - και λόγω και του καλού καιρού - η παρέμβαση στο τοπίο, καθώς και τα μεγέθη των ανεμογεννητριών. Διακρίνεται όμως ευκρινέστατα και το άγονο του εδάφους, αλλά και τα χιλιόμετρα διαχωριστικών πετρόχτιστων διαχωρισμών που έγιναν κατά τους προηγούμενους αιώνες. Τότε όταν υπήρχαν ακόμα κτηνοτρόφοι που εκμεταλλευόντουσαν κάτι από μια περιοχή που δεν κατοικήθηκε ποτέ λόγω του άγονου και πετρώδους εδάφους της, αλλά και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σχεδόν ασταμάτητα 200 μέρες τον χρόνο.

Από αυτή την άποψη οι ανεμογεννήτριες με τα οφέλη τους ήταν μια λύση για τους τελευταίους που έχουν απομείνει στην περιοχή και για τα κοντινά χωριά και αναζητούν κάποιες ευκαιρίες από τα αντισταθμιστικά οφέλη. Πόσο μάλλον που είναι εντελώς μακρινές, απομονωμένες και σχεδόν αόρατες από την Άνδρο...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"