Πάνω από το 2019 ο τουρισμός - Ιστορικό ρεκόρ εσόδων - Τουρισμός δύο ταχυτήτων και στην Άνδρο

Οι παραλίες Χρυσής Άμμου (αριστερά) και Κυπρί (δεξιά) είναι πλήρως οργανωμένες και λόγω έκτασης και εγγύτητας στο λιμάνι προσελκύουν πολύ μεγάλο ποσοστό ξένων τουριστών ή Ελλήνων από την Αττική και αποτελούν πόλο έλξης των τριημέρων και Σαββατοκύριακων όλου του καλοκαιριού. 

(Με ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα για την Άνδρο ξεκινάμε την σημερινή αναδημοσίευση μας για την γενικότερη πορεία του ελληνικού τουρισμού μέχρι την 15η Ιουλίου. Τα στοιχεία για την Άνδρο προκύπτουν από έρευνα μεταξύ των επαγγελματιών της Άνδρου. Η δυτική Άνδρος, από Φελλό μέχρι Μπατσί έχει τουριστική άνοδο σε σχέση με το 2019 της τάξης του 15% με 30%. Η ανατολική Άνδρος πλησιάζει τα νούμερα του 2019. Κάτι που σημαίνει πως η πλειοψηφία των τουριστών επιδιώκει μικρότερες μετακινήσεις, ενώ και οι έξοδοι τους είναι επιλεγμένες και περιορίζονται σε παραλία και μια φορά την μέρα έξοδος.

Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο πως οι δυτικές παραλίες από Αποθήκες και Χαλκολιμιώνα μέχρι Κυπρί, Χρυσή Άμμο, Κάτω Άγιο Πέτρο και Φελλό πηγαίνουν πολύ καλά γιατί στηρίζονται κυρίως σε ξένους ή επισκέπτες από Αττική. Βεβαίως η τουριστική άνοδος των ξένων διαχέεται σταδιακά σε όλο το νησί. Ιδίως από όσους μένουν παραπάνω των 3-4 ημερών.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην Χώρα έχει διαπιστωθεί άνοδος των ξένων τουριστών και αυτών της Αττικής, που αναπληρώνουν το κενό που άφησαν οι περιορισμένοι οικονομικά επισκέπτες, που δεν μπορούν εύκολα να προγραμματίσουν διακοπές λόγω των αυξήσεων. Κυρίως η μείωση αφορά τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση κι όχι ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα που ανταπεξέρχονται των οικονομικών προβλημάτων. Η διαφορά συνολικά της Άνδρου με άλλα νησιά που πηγαίνουν καλύτερα είναι η έλλειψη μεγάλων ή πεντάστερων ξενοδοχείων ή πολυτελών καταλυμάτων, που προτιμούν οι ευκατάστατοι τουρίστες, που είναι πολλοί από το εξωτερικό.

Συνοψίζουμε, η συγκριτική διαφορά λοιπόν της δυτικής Άνδρου είναι οι εκτεταμένες παραλίες της και το κοντινό της απόστασης από το λιμάνι και το τουριστικό κέντρο του Μπατσίου. Η ανατολική Άνδρος ακολουθεί με τα πλούσια φυσικά θέλγητρα και την μεγάλη ιστορία της. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Το παραλιακό μπαρ KALYVA στην περιοχή του Γαυρίου. Στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης με ξένους κι Έλληνες εξ Αττικής... 

Για τον ελληνικό τουρισμό γράφει ο Κώστας Ντελέζος - Αναδημοσίευση από in.gr 

Πληρότητες μεγαλύτερες και από το 2019

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την επίτευξη στο τέλος του χρόνου ενός νέου ιστορικού ρεκόρ στον τομέα των τουριστικών εσόδων, όπως διαπιστώνουν παράγοντες του τουρισμού. Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και 10% σε σχέση με το 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

Οι πλέον αισιόδοξοι του κλάδου μιλούν για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισ. ευρώ!

Ήδη, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά (World Travel Market), η Μύκονος και η Ρόδος καταγράφουν αύξηση 29% σε σχέση με το 2019, τα Χανιά 26%, το Ηράκλειο 23%, η Σαντορίνη 20% και η Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική 19%, ενώ πολύ ψηλά είναι και η Αθήνα στον αστικό τουρισμό (3η θέση).

Όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο εισφέρουν κάθε χρόνο το 60% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται ο τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιείται το 25% του ετήσιου τζίρου, στο τρίτο τρίμηνο το 60% και στο τέταρτο τρίμηνο το 10%.

Τα 5άστερα ξενοδοχεία

Κύριο «όχημα» για την ενίσχυση των φετινών τουριστικών εισπράξεων αναμένεται να αποτελέσουν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς, τα οποία είναι τα πρώτα που καταγράφουν νέα υψηλά ποσοστά αύξησης εσόδων. Ήδη, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021, ενώ ειδικά στις μονάδες των 5 αστέρων κινούνται στο +10% – +15% και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πάντως, μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, αναμένεται να ανακάμψουν με χαμηλότερους ρυθμούς. Η φετινή άνοδος των εισπράξεων, οφείλεται και στην έκρηξη της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, που παρατηρείται από κατοίκους των αραβικών χωρών. Ωστόσο, βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Η παγίδα των τιμών

Τα άμεσα έσοδα του τουρισμού, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναμένεται να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι αυξήσεις θα πάνε στα αυξημένα τιμολόγια των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στη διαμονή, στην εστίαση κ.λπ., που ήδη κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, τα ταξιδιωτικά πακέτα που είχαν κλειστεί κατά το προηγούμενο έτος παγίδευσαν σημαντική μερίδα ξενοδόχων, που αναγκάστηκαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ενώ έχουν δώσει υψηλότερες τιμές μόνο στα ελεύθερα δωμάτιά τους. Κοινός τόπος είναι ότι η εκτίναξη των τιμών και οι υψηλές πληρότητες, δεν αφορούν όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού και πλέον κάποιοι κάνουν λόγο για τουρισμό πολλών ταχυτήτων.

Αεροπορική κίνηση

Ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα έκαναν τον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με τη συνολική επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο +3,3% σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στους 14 αερολιμένες ξεπέρασε τα 4,6 εκατομμύρια.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο βρέθηκε στο +21,5% σε σχέση με το 2019, με το Άκτιο και την Κέρκυρα να ακολουθούν με αύξηση κατά 12,9% και 12,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν πέντε αεροδρόμια, εκείνα της Καβάλας (-22,2%), της Θεσσαλονίκης (-11,4%), της Μυτιλήνης (-10%), της Σάμου (-6,9%) και της Κω (-1,3%).
Πρώτη χώρα ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτών που τροφοδότησαν την Ελλάδα αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία ακολούθησε. Δυναμικό ήταν το «παρών» των Ιταλών, με τους Πολωνούς και τους Ολλανδούς να συμπληρώνουν την πεντάδα. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Τσεχία και την Αυστρία.

Ξεχειμωνιάστε στις ελληνικές παραλίες

O υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας έχει τη λύση για να μην παγώσουν οι Γερμανοί τον χειμώνα: Να ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα. «Για το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα ήταν μεγάλη χαρά να καλωσορίσουμε γερμανούς συνταξιούχους που θα ήθελαν να ζήσουν έναν “μεσογειακό χειμώνα” με ελληνική φιλοξενία, ήπιο καιρό και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Σας περιμένουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της εφημερίδας «Μπιλντ»: «Αν η ζωή στη Γερμανία είναι πολύ ακριβή για εσάς, αν φοβάστε έναν παγωμένο χειμώνα με κρύο χωρίς θέρμανση, ελάτε στην Ελλάδα», τους προτρέπει ο υπουργός. Στην Κρήτη, εξηγεί, ο χειμώνας διαρκεί μόνο δύο μήνες – και διακόπτεται μάλιστα από ζεστές Αλκυονίδες.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet