Το Λιμάνι της Ραφήνας αναβαθμίζεται σε σημαντικό κόμβο της ακτοπλοΐας

 

Σε σημαντικό κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς η κοντινή του απόσταση από τα νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό, Ίο, Σαντορίνη και Κουφονήσια και το Μαρμάρι Ευβοίας, εξυπηρετώντας τόσο την επιβατική – τουριστική όσο και την εμπορευματική κίνηση των προορισμών αυτών. Όπως εκτιμά η διευθύνουσα σύμβουλος με βάση και τις κρατήσεις για την θερινή σεζόν το 2022 το λιμάνι θα καταφέρει να αγγίξει τα αποτελέσματα του 2019! Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 διακινήθηκαν συνολικά 649.718 επιβάτες. Και η σύνδεσή του στο εγγύς μέλλον με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, αναμένεται να αυξήσει θεαματικά την επιβατική του κίνηση.

Το Λιμάνι της Ραφήνας το δεύτερο στη μεγαλύτερο στη χώρα σε επιβατική κίνηση, μετά τον Πειραιά, είναι επίσης μαζί με τον ΟΛΠ το λιμάνι που εξασφάλισε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για να δημιουργήσει υποδομές ηλεκτροδότησης για τα επιβατηγά πλοία.

Για τις λιμενικές υποδομές του λιμανιού, αλλά για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι την Δευτέρα 11/07, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των λιμενικών έργων υποδομής, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη. Όπως είπε αναφορικά με το Στρατηγικό Σχεδιασμό «το λιμάνι θα διατηρήσει το σύνολο των λειτουργικών του χαρακτηριστικών που έχει σήμερα και θα επεκταθεί μόνο ως προς τη δημιουργία θέσεων εξυπηρέτησης ταχυπλόων καταμαράν μεταφοράς επιβατών και οχημάτων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης». 

Προσθέτει ότι οι νέες θέσεις αυτών των σκαφών θα φιλοξενηθούν επί του νέου προσήνεμου μόλου, συνολικού μήκους 1.017,60 μέτρων που πρόκειται να δημιουργηθεί και θα μπορεί να φιλοξενεί 8 ταχύπλοα πλοία, μήκους από 48μ. έως 145μ.

Όπως είναι σήμερα

«Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για τον ασφαλή ελλιμενισμό του συνόλου των πλοίων που φιλοξενεί ο λιμένας καθώς η σημερινή του διάταξη ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας εξαιτίας της μεγάλης συχνότητας αλλά και της δύναμης των βορειοανατολικών ανέμων στους οποίους είναι εκτεθειμένο το λιμάνι» δηλώνει η CEO του ΟΛΡ. Αναφορικά με την χρήση του Παλαιού Λιμένα, δηλώνει ότι αυτός θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας σκαφών αναψυχής λόγω και της αυξανόμενης ζήτησης.

Σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του λιμένα επισημαίνει ότι είναι ένα σημαντικό έργο που θα προσδώσει στην πόλη εικόνα υψηλής αρχιτεκτονικής, ενεργειακής αναβάθμισης και προστιθέμενης αξίας προσθέτοντας ότι ήδη οι αρχιτεκτονικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και ξεκινά η διαδικασία των εγκρίσεων αδειοδοτήσεων.

Για την εξέλιξη των τεχνικών έργων που κατασκευάζονται στη χερσαία ζώνη τονίζει ότι κατασκευάζεται ένα νέο συγκρότημα Δημοσίων Τουαλετών WC ενώ ενισχύονται οι στατικές ενισχύσεις του κτιριακού συγκροτήματος πάρκου Άνω Καμάρες.

Όπως θα γίνει μετά την ανάπλαση

Η CEO του Οργανισμού τονίζει ότι οι απολήξεις των δύο μεγάλων σημαντικών έργων του Προαστιακού και τη Αττικής Οδού, που είναι υπογειοποιημένα από ένα σημείο και μετά και καταλήγουν μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, θα εκτοξεύσουν τις παρεχόμενες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες και θα αποσυμφορήσουν την πόλη από την κίνηση.

Στόχος της διοίκησης τονίζει είναι η ανάπτυξη του λιμένα ταυτόχρονα με την έλευση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού, ενώ αναφέρει ότι η διαδικασία του σιδηροδρόμου τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ο Οργανισμός έχει ήδη κάνει συναντήσεις με την ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών. Σημειώνεται επίσης ότι στο λιμάνι της Αγ.Μαρίνας έχει χωροθετηθεί υδατοδρόμιο και για το οποίο αναμένεται η τελική αδειοδότησή του.

Το Master Plan

Με το νέο υπό έγκριση Master Plan sτον Λιμένα Ραφήνας χωροθετούνται τέσσερεις βασικές χρήσεις, με τέσσερα αντίστοιχα Λιμενικά Τμήματα (ΛΤ):

  • Λιμενικό Τμήμα Ακτοπλοΐας: Το ΛΤ Ακτοπλοΐας περιλαμβάνει το ΛΤ των Συμβατικών πλοίων και το ΛΤ Ταχύπλοων πλοίων, τα οποία χωροθετούνται στο κεντρικό κρηπίδωμα και ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου αντίστοιχα.
  • Λιμενικό Τμήμα Μικτής Χρήσης: Χωροθετείται νότια της κεντρικής λιμενολεκάνης, στην περιοχή του παλαιού λιμένα Ραφήνας.
  • Λιμενικό Τμήμα Αλιευτικού Καταφυγίου: Χωροθετείται βορείως του κεντρικού λιμένα, στη θέση του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου.
  • Λιμενικό Τμήμα Υδατοδρομίου: Χωροθετείται επί του υπήνεμου μώλου του αλιευτικού Καταφυγίου του λιμένα.

Όπως θα γίνει μετά την ανάπλαση

Ο Λιμένας Ραφήνας αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στην επίτευξη της κυρίως λιμενικής δραστηριότητας, που είναι η αποτελεσματική ανταπόκριση στη ζήτηση λιμενικών υπηρεσιών. Μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις του Λιμένα Ραφήνας είναι οι ακόλουθες:

 - Ο αριθμός επιβατών και ο όγκος φορτίου που διακινείται αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, υπερβαίνοντας συχνά την ικανότητα του λιμένα.

 - Το μέγεθος των πλοίων έχει αυξηθεί, δημιουργώντας απαιτήσεις για μεγαλύτερα μήκη κρηπιδώματος, μεγαλύτερα βάθη στη θέση παραβολής, στο δίαυλο προσέγγισης και στη λιμενολεκάνη καθώς και μεγαλύτερη επιφάνεια ελιγμών.

 - Οι χερσαίες μεταφορικές συνδέσεις είναι κορεσμένες δημιουργώντας κυκλοφοριακό φόρτο με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλοντα αστικό ιστό, κυρίως σε περιόδους αιχμής.

 - Αναδυόμενες συγκρούσεις για τη χρήση γης μεταξύ λιμενικών και μη λιμενικών δραστηριοτήτων.

Στη μελέτη του νέου Master Plan Λιμένα Ραφήνας σημειώνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή πολύ σημαντικών συγκοινωνιακών έργων, όπως η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ως το λιμάνι και η επέκταση της Αττικής Οδού ως την Ραφήνα, με κατάληξη στο λιμάνι μέσω της Υπογειοποίησης της Λεωφόρου Φλέμιγκ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο σχολιαστής παρακάτω που ακριβώς θέλει να γίνει το καινούριο λιμάνι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μεγάλη... (ΠΡΟΣΟΧΗ διαγράφεται μια λέξη - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) ...της εταιρείας διαχείρισης του λιμένος Ραφήνας, διότι κατά κύριο λόγο οι μακέτες αφορούν σε ανάπλαση των εξωτερικών χώρων, έργα δηλαδή βιτρίνας, και όχι σε ουσιαστική αναβάθμιση του λιμένος. Δεν αναφέρομαι βέβαια στα σημαντικά έργα του μετρό και της Αττικής Οδού γιατί δεν σχετίζονται με την εταιρεία διαχείρισης του λιμένος της Ραφήνας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία όλα αυτά! Για την οδική πρόσβαση προβλέπεται βελτίωση των υπαρχουσων οδικώς αρτηριών;

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γράφει για επέκταση Αττικής Οδού και για Προαστιακό. Η επέκταση σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει μέχρι 2025. Έχουν ήδη εκπονηθεί τα σχέδια. Μένουν οι διαγωνισμοί...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εμεις εδώ κατάντια με το ιδιο λιμάνι - Το Γαύριο........Λες και δεν υπάρχει άλλο μέρος να κάνουμε λιμάνι σύχρονο!!!!
'Ολα τα νησιά έχουν κάνει και καινούρια λιμάνια & πιο σύγχρονα εμείς και σε αυτό πισω είμαστε για λόγους ψηφοθηρικούς !!!
Ουτε ένα κρουαζιερόπλοιο δεν έχουμε να δεσει παράλληλα με άλλα 2 βαπόρια!!!!
ΚΑΝΤΕ ΑΛΛΟΥ ΛΙΜΑΝΙ !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Χωρίς Λιμενικού να βάζουν μια τάξη! Όσο για τον Προαστιακό που ακριβώς θα γίνει ο τερματικού σταθμός;