Μπατσί: To ψαροχώρι της Άνδρου που μεταμορφώθηκε σε τουριστικό θέρετρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΕΤΤΑ ΠΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Travel.gr

Mπατσί

Κάποτε παραδοσιακό ψαροχώρι, με το γραφικό του κόλπο να αποτελεί απάγκιο για τους ψαράδες του νησιού που ξεφόρτωναν εδώ τα δίχτυα τους με την ψαριά της ημέρας. Σήμερα, κοσμοπολίτικο θέρετρο, κατακλύζεται από επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που ελκύονται από τις αμμουδερές ακτές του, τα ποιοτικά στέκια για φαγητό, την παραλιακή περατζάδα – ιδανικό σκηνικό για βραδινές θερινές βόλτες και τα πολυάριθμα, ολοζώντανα μπαρ που φέρνουν το Μπατσί στο επίκεντρο της ανδριώτικης νυχτερινής διασκέδασης.

Ο γνωστότερος παραλιακός οικισμός της Άνδρου, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το λιμάνι του Γαυρίου και με πλήρεις υποδομές που καλύπτουν κάθε ανάγκη των χιλιάδων επισκεπτών του, έχει την ικανότητα να ζει σε ρυθμούς ήρεμους που γίνονται όλο και πιο έντονοι όσο πέφτει η νύχτα, να αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες αλλά και να προτιμάται φανατικά από τις νεότερες ηλικίες, να παραμένει χαλαρό χωρίς όμως να ησυχάζει ποτέ.

Διάσπαρτες σε διάφορα καταστήματα και εστιατόρια του χωριού, ασπρόμαυρες φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών δείχνουν το Μπατσί αγνώριστο, ελάχιστα χτισμένο και καθόλου τουριστικό και ναι, έχετε δίκιο όσοι αναγνωρίσετε από τις φωτογραφίες την τοποθεσία από την cult ελληνική ταινία του 1968 «Κορίτσια στον ήλιο». Είναι εδώ που ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης τοποθετεί το χαρακτήρα του Γιάννη Βόγλη να φωνάζει τη γνωστή ατάκα «Στάσου μύγδαλα!». Κι αν οι εποχές και το ίδιο το Μπατσί έχουν αλλάξει άρδην, εσείς έχετε κάθε λόγο όχι απλά να σταθείτε στον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό, αλλά και να τον επιλέξετε σαν βάση των διακοπών σας στην πανέμορφη Άνδρο και κυρίως να του αφιερώσετε χρόνο για να ζήσετε πραγματικά ξεχωριστές εμπειρίες.

Ξεκίνημα με ένα δυναμωτικό πρωινό

 

Φούρνος Θωμάς/Photo: Αριέττα Πούλιου

 

Θεσμός στο Μπατσί, με ιστορία που ξεκινά το μακρινό 1867 και την έκτη πλέον γενιά της οικογένειας να έχει αναλάβει τα ηνία, ο Φούρνος Θωμάς έχει ταΐσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και ντόπιων, που συρρέουν νωρίς το πρωί για τις πεντανόστιμες πίτες, που ξεφουρνίζονται ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας, μην αφήνοντας παραπονεμένους ούτε τους ξενύχτηδες που θέλουν να ικανοποιήσουν την πείνα τους μετά το χορό και τα cocktails. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές ξεχύνονται στα γύρω στενά και δεν αποκλείεται να συναντήσετε ουρά για την πλούσια σε τυρί σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο και την must τυρόπιτα με ντόπιο μαλακό τυρί και φύλλο αέρος.

 Veranda Cafe/Photo: Αριέττα Πούλιου

Αν το πρωινό στο χέρι δεν είναι του στυλ σας, το βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνετε χωρίς επιλογές για brunch στα καφέ που ανοίγουν από νωρίς και σερβίρουν χορταστικά πρώτα γεύματα. Το Veranda είναι ένα περιποιημένο καφέ με ανοιχτή βεράντα, φερ φορζέ έπιπλα και δυνατά beat, ακριβώς μπροστά στην κεντρική παραλία του Μπατσίου. Τα γλυκά ή αλμυρά pancakes τους θα τα συνοδεύσετε με μια μεγάλη ποικιλία σε smoothies και φρέσκους φρουτοχυμούς, ενώ πολύ δελεαστικά είναι και τα γλυκά ταψιού, όπως η πορτοκαλόπιτα και η σοκολατόπιτα που συνοδεύονται ιδανικά με παγωτό. Πολύ νόστιμα pancakes – υπέροχα αυτά με σοκολάτα και κόκκινα φρούτα – θα βρείτε και στο μοδάτο και γεμάτο όλες τις ώρες της ημέρας Αλς.

To μοδάτο Αλς/Photo: Αριέττα Πούλιου

Με οικολογική συνείδηση και σερβίτσια μιας χρήσης, ακολουθεί μια self service φιλοσοφία στα ροφήματα, ενώ τα καλομαγειρεμένα αυγά και τις νόστιμες ομελέτες που θ’ απολαύσετε είτε στο μπαλκόνι με θέα την παραλία, είτε στα πολυσύχναστα σκαλιά καθισμένοι σε μαξιλάρες, είτε στα μίνιμαλ τραπεζάκια δίπλα στον κεντρικό δρόμο, θα σας τα σερβίρει το ευγενικό προσωπικό. Αν πάλι τείνετε προς κάτι παραδοσιακό και γλυκό, οι λουκουμάδες του LoukouBomb είναι παραπάνω από χορταστικοί, με πλούσια toppings από το κλασσικό μέλι με καρύδια έως λαχταριστή λιωμένη σοκολάτα, πραλίνα και παγωτό καϊμάκι. Τα θεαματικά αλμυρά και γλυκά pancakes και οι βάφλες τους, που σερβίρονται όλη μέρα, έχουν κάνει το υπερυψωμένο μπαλκόνι με τη μαγευτική θέα, αγαπημένο στέκι και όχι μόνο για πρωινό.

Από τις αμφιθεατρικές γειτονιές στις αμμουδερές παραλίες

Δύσκολο να αποχωριστεί κανείς τις τέλεια οργανωμένες παραλίες του Μπατσίου και το μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά τους, αλλά πέρα από αυτές, ο οικισμός κρύβει και πολλές ομορφιές, γραφικές γωνιές και οπτικές εκπλήξεις. Αυτό το Μπατσί, των αντιθέσεων, των αθέατων πλευρών και των άγνωστων σε πολλούς όψεων, αξίζει να το αναζητήσετε και να το ανακαλύψετε στα σχεδόν κάθετα, ασπρισμένα σοκάκια που ξεκινούν από τις ψηλότερες γειτονιές και καταλήγουν στο λιμάνι και τον παραλιακό δρόμο. Σχεδόν κρυμμένες και φαινομενικά ατελείωτες σειρές από σκαλοπάτια, οδηγούν από το ένα επίπεδο του οικισμού στο άλλο και αποκαλύπτουν σημεία με μοναδική θέα πάνω από τις στέγες με κεραμίδια που σκεπάζουν σπίτια σε νησιώτικο ύφος και χρώμα.

Αναζητήστε το σοκάκι που ανηφορίζει ως την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Φιλίππου, ορατή από κάθε σημείο στο Μπατσί και φωτισμένη εντυπωσιακά το βράδυ, καθώς από τον περίβολό της θα αγναντέψετε πανοραμικά ολόκληρο το χωριό και τις παραλίες που το περιβάλλουν. Γύρω και πάνω από το ναό, είναι χτισμένο το πιο πυκνοδομημένο σημείο του οικισμού, με εντυπωσιακά σε πολλές περιπτώσεις πέτρινα κτήρια. Σε ένα από αυτά, που χρονολογείται γύρω στο 1860, στεγάζεται ένα από τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία του Μπατσίου, το Κρίνος All Suite Boutique Hotel, που διατηρεί το χαρακτήρα και την αύρα παλαιότερων εποχών. Το ιστορικό κτήριο κάποτε στέγαζε το πρώτο σχολείο της περιοχής, ενώ αργότερα στο χώρο του λειτουργούσε εργαστήριο σηροτροφίας, όπου μαθητευόμενες εργάτριες διδάσκονταν την τέχνη της μεταξουργίας, δραστηριότητα ιδιαιτέρως σημαντική για την οικονομία του νησιού. Για πρώτη φορά το εντυπωσιακό κτήριο λειτούργησε ως ξενοδοχείο το 1936, φιλοξενώντας σημαντικότατους εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, όπως τον Ελύτη, τον Καραγάτση και το σπουδαίο πνευματικό παιδί του νησιού, τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Σήμερα, και μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης και παρακμής, το κτήριο αποκαταστάθηκε, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του που διανθίστηκε με μοντέρνες πινελιές από ξύλο δρυός και γρανίτη, ώστε οι 9 αυτόνομες σουίτες του να αποτελούν σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Άνδρο για υψηλού επιπέδου διαμονή.

 

Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Πίσω Βρύση/Photo: Αριέττα Πούλιου

Μοναδικές εικόνες σας περιμένουν ανηφορίζοντας και το σοκάκι με τα πλατιά σκαλοπάτια που οδηγεί στην Πίσω Βρύση, με τα νερά της πηγής να ρέουν δροσερά και κελαριστά, παράλληλα με το δρομάκι που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση – συκιές, ροδιές και λεμονιές ξεπροβάλλουν από παντού – και που σε ένα τμήμα του ονομάζεται «σοκάκι με τους πολυέλαιους». Απλά ακολουθήστε το και θα διαπιστώσετε πού οφείλεται η πρωτότυπη ονομασία του. Το ολοκάθαρο νερό της πηγής καταλήγει στη θάλασσα, κατάληξη και όλων των επισκεπτών του Μπατσίου, που δικαιολογημένα έλκονται από τις χρυσαφένιες αμμουδιές του.

 

Η όμορφη παραλία στο Μπατσί/Photo: Αριέττα Πούλιου

Τρεις οι επιλογές για κολύμπι και ηλιοθεραπεία στον μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικισμό της Άνδρου, με πιο δημοφιλή την κεντρική, φαρδιά αμμουδιά όπου θα βρείτε ήρεμα, ρηχά νερά, άφθονες ξαπλώστρες και κάποιες επιλογές για θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ θα κολυμπήσετε τριγυρισμένοι από τη θέα του λόφου που καταλαμβάνει ο οικισμός και του γραφικού όρμου με τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες. Εκτός από την κεντρική παραλία του Μπατσίου, απολαυστικές είναι οι βουτιές και στην Κολώνα, την κουκλίστικη, αμμουδερή παραλία ακριβώς στην είσοδο του χωριού, που αν και διαθέτει ξαπλώστρες, πολλοί προτιμούν την ηλιοθεραπεία στα εντυπωσιακά βράχια στη μια πλευρά της. Από εδώ θα απολαύσετε και πανοραμική θέα ακριβώς απέναντι στο Μπατσί. Τέλος, σε μόλις ένα χιλιόμετρο από το χωριό, στο ειδυλλιακό και πιο χαμηλών τόνων Στιβάρι, το πράσινο μοιάζει να αγγίζει την παραλία που συνδυάζει άμμο και βότσαλα και που αν και μικρή, τα καταγάλανα νερά της θα σας δελεάσουν σίγουρα να βουτήξετε.

Μεσημεριανή χαλάρωση και μοναδικές αγορές

 

Το Καφενεδάκι της Ελένης/Photo: Αριέττα Πούλιου

 Είναι πραγματικά δύσκολο να απαρνηθεί κανείς έστω και για λίγο τόσο όμορφα ακρογιάλια, για αυτό και αφθονούν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια με τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στην αμμουδιά της κεντρικής παραλίας. Όσο εσείς γευματίζετε μπορείτε άνετα να επιβλέπετε τα μικρά παιδιά να παίζουν στην άμμο και χωρίς να απομακρυνθείτε να συνεχίσετε τη μέρα σας στην παραλία. Για ένα διαφορετικό, πολύ πιο ήρεμο σκηνικό κι ένα χαλαρό γεύμα με ουζάκι και θαλασσινά μεζεδάκια, αναζητήστε το απλωμένο σε διαφορετικά επίπεδα Καφενεδάκι της Ελένης, με το ελαφρώς μποέμ περιβάλλον και την ξεχωριστή διακόσμηση που έχει επιμεληθεί η ιδιοκτήτρια, στολίζοντας με φαναράκια και κουρελούδες τα σκαλιά που οδηγούν στο σοκάκι της Πίσω Βρύσης και διαμορφώνοντας μια βεράντα σαν πραγματικό κήπο με τραπεζάκια για τους πελάτες. Τα ζωγραφισμένα από την ίδια σανιδωτά, παλιά τραπέζια στήνονται κάτω από σκιερά δέντρα και όσο απολαμβάνετε χταποδάκια και καλαμαράκια, η πολυκοσμία και οι έντονοι ρυθμοί του υπόλοιπου χωριού, μοιάζουν για λίγο πολύ μακρινοί.

 

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Δήμου Υδρούσας/Photo: Αριέττα Πούλιου

Η ώρα μετά το μεσημεριανό ή το μπάνιο είναι ιδανική για βόλτα και ψώνια σε μερικά από τα πιο αξιόλογα καταστήματα, με πρώτο εκείνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Δήμου Υδρούσας, «Η Αρχόντισσα του Αιγαίου». Εδώ και 16 χρόνια οι γυναίκες του Μπατσίου παρασκευάζουν και πωλούν στο μικρό, κεντρικό κατάστημά τους, παραδοσιακά ανδριώτικα γλυκά αλλά και τυροκομικά προϊόντα ντόπιων παραγωγών, για τα οποία εξάλλου φημίζεται το νησί. Εδώ θα βρείτε τα περίφημα αμυγδαλωτά Άνδρου, αφράτα και όλο άρωμα παστιτσάκια, καλιτσούνια και παστέλια που φτιάχνονται με την ιδιαιτερότητα της προσθήκης ροδόνερου. Τα φρούτα της εύφορης γης του νησιού, όπως το παμπιλόνι, η μπουρνέλα, το καρύδι, το φραγκόσυκο, το σύκο, το λεμόνι και τα άνθη του, γίνονται νόστιμα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, αλλά και σπιτικά λικέρ που συσκευάζονται σε όμορφα, ζωγραφιστά μπουκάλια. Και βέβαια, μην παραλείψετε τη ντόπια κάπαρη, το κρίταμο και το εξαιρετικό μέλι που παράγεται στο νησί.

 

Το «Φιλότεχνο» θα δώσει μια νησιώτικη νότα στο ντύσιμό σας/Photo: Αριέττα Πούλιου

Σε διαφορετικό ύφος, με ό,τι πιο στιλάτο σε καλοκαιρινά ρούχα και αξεσουάρ να γεμίζει τον απέριττο και καλαίσθητο χώρο του, το Φιλότεχνο θα δώσει μια νησιώτικη νότα στο ντύσιμό σας με αέρινα καφτάνια, χειροποίητες τσάντες από φυσικά υλικά, κομψά σανδάλια και διακριτικά κοσμήματα. Σε ανάλογο ύφος και με μια ξεχωριστή συλλογή από καπέλα και εσάρπες κινείται και το Demode, που θα εντοπίσετε από τα μοδάτα αξεσουάρ που απλώνονται κάτω από τη μεγάλη μουριά μπροστά από το κατάστημα. Ειδικά τα πολύχρωμα μεταξωτά φορέματα που φτάνουν στις βιτρίνες του αποκλειστικά από τη Νάξο, χειροποίητα και μοναδικά, σε ένα καλειδοσκόπιο καλοκαιρινών τόνων, γίνονται ανάρπαστα, για αυτό μη χάσετε την ευκαιρία να αποκτήσετε τουλάχιστον ένα.

Θαλασσινές νοστιμιές και καλοφτιαγμένα cocktails με θέα

Ταβέρνα ο Σταμάτης/Photo: Αριέττα Πούλιου

Ένα πλήθος από εστιατόρια και ταβέρνες αξιώσεων, με τραπέζια δίπλα στο λιμανάκι ή σε μπαλκόνια με πανοραμική θέα και με μια μεγάλη ποικιλία από ντόπιες σπεσιαλιτέ, φρέσκα ψαρικά ή θαλασσινά και νόστιμα κρέατα του νησιού, έχουν κάνει το Μπατσί προορισμό των καλοφαγάδων που επισκέπτονται την Άνδρο, ένα νησί με τη δική του, ξεχωριστή γευστική παράδοση. Κλασσική επιλογή και καθιερωμένη αξία από το 1965 η οικογενειακή ταβέρνα Σταμάτης, που διαθέτει βεράντα με πανοραμική θέα, αν και η cult επιλογή είναι τα πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν τα στενάκια γύρω από το μαγαζί. Σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε εδώ είναι η νόστιμη ψαρόσουπα, η αέρινη αχινοσαλάτα, η παντρεμένη φάβα με χταποδάκι, ο ροφός με κους κους.

 

Στο Μη σε Μέλει/Photo: Aριέττα Πούλιου

Ένα στενό πιο πάνω, το καλαίσθητο Μη σε μέλει ντύνει το σοκάκι όπου απλώνει τα δικά του τραπέζια σε άσπρους και γαλάζιους τόνους και σερβίρει δημιουργική κουζίνα αποκλειστικά με θαλασσινές γεύσεις. Ρωτήστε για τα ψάρια ημέρας, ή απολαύστε κάποιο από τα πρωτότυπα πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά, όπως τα γευστικότατα Σπαγγέτι με καλαμάρι σε ροζ σάλτσα με φιλέ αμυγδάλου ή το πρωτότυπο Καλαμάρι καρμπονάρα με σπαγγέτι από καλαμάρι, απάκι και την αυθεντική σάλτσα της Ιταλικής συνταγής. Μια μεγάλη ποικιλία από ετικέτες ούζου και τσίπουρου και επιλεγμένα κρασιά από όλη την Ελλάδα θα συνοδεύσουν και θα αναδείξουν όποιο πιάτο επιλέξετε. Σε δημιουργικούς τόνους, με ιδιαίτερη έμφαση στα ντόπια προϊόντα ως πρώτη ύλη, κινείται και η κουζίνα του εξαιρετικά δημοφιλούς «Μαστέλλο». Πάνω στη παραλιακή περατζάδα, με ναυτικού ύφους διακόσμηση, μερικά περιζήτητα τραπέζια πάνω στην αμμουδιά – για τα οποία χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση – και ευγενικό σέρβις, θα δοκιμάσετε ξεχωριστά πιάτα και πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων. Κάθε μέρα θα βρείτε διαφορετικές προτάσεις με βάση το ψάρι, υπάρχουν όμως και οι κλασσικές αξίες όπως η αστακομακαρονάδα, το κριθαρότο με καραβίδες, το εξαιρετικό ριζότο με γαρίδες, αυγοτάραχο και αποξηραμένα σύκα και το μαγιάτικο που γίνεται νόστιμο φρικασέ και συνοδεύεται με πουρέ σελινόριζας. Μη χάσετε το πλατό ανδριώτικων τυριών, το φρέσκο μπακαλιάρο σε τραγανές μπουκιές για ορεκτικό και τις ολόδροσες σαλάτες που ξεφεύγουν απ΄τα συνηθισμένα.

 

Παγωτό στο Yo n ice/Photo: Αριέττα Πούλιου

Όπου κι αν επιλέξετε να γευματίσετε, φροντίστε να αφήσετε λίγο χώρο για το χειροποίητο παγωτό του Yo n ice, πραγματικό θεσμό στο Μπατσί και από τις καλύτερες επιλογές για παγωτό σε ολόκληρη την Άνδρο. Βρίσκεται δίπλα στο Μαστέλλο, πάνω στον παραλιακό δρόμο και θα το εντοπίσετε εύκολα από τις ουρές που σχηματίζονται από νωρίς το βραδάκι. Εκτός από παγωτό-γιαούρτι με πολλά toppings, οι στάνταρ γεύσεις περιλαμβάνουν εξαιρετικό espresso, φυστίκι, τιραμισού, blueberry και exotic caramel με passion fruit, μακαντέμια και εξωτική καραμέλα, αλλά και λευκή σοκολάτα με πάστα φιστικιού κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ η σκούρα σοκολάτα με στέβια είναι τόσο πλούσια σε γεύση που δεν θα πιστεύετε ότι δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.

 

Για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ στο Capriccio/Photo: Αριέττα Πούλιου

Κι αν για κάποιους αυτό είναι το γλυκό κλείσιμο μιας γεμάτης μέρας στο Μπατσί, για άλλους η δράση μόλις ξεκινά, με τα περίφημα cocktail bars να γεμίζουν και να ανεβάζουν την ένταση όσο προχωρά η νύχτα. Υπερυψωμένες βεράντες, αμφιθεατρική θέα, φώτα που αντιφεγγίζουν στα ήρεμα νερά, χορευτική μουσική, ανεβασμένη διάθεση και καλοφτιαγμένα cocktails στα Buka, Chile και στο διαχρονικό πλέον μετά από 35 χρόνια λειτουργίας Capriccio. Εκεί ακριβώς, από τη βεράντα με τα διαφορετικά επίπεδα και την πανοραμική θέα, πίνοντας ένα απολαυστικό Passion Batsi, θα συμφωνήσετε ότι μέρα ή νύχτα, το Μπατσί είναι το πιο πολυπρόσωπο κομμάτι της Άνδρου κι ένας προορισμός που όλοι τελικά περνάνε καλά.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet